1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: interpretacja badania histopatologicznego prosze o odpowiedz |
majkelek
Odpowiedzi: 29
Wyświetleń: 11551
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-05-08, 10:25 Temat: interpretacja badania histopatologicznego prosze o odpowiedz |
Jeśli diagnoza jest wystarczająco dokładna, żeby rozpocząć leczenie, to po co robić jeszcze dodatkową biopsję? |
majkelek
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-05-08, 05:01 Temat: interpretacja badania histopatologicznego prosze o odpowiedz |
Diagnoza została postawiona na podstawie badania próbki i oczynu w badaniu immunohistochemicznym. Słowo 'prawdopodobnie' oznacza jedynie, że nowotwór nie ma typowych cech raka niedrobnokomórkowego.
Brakuje opisu EBUS. Nadal nie wiem czy płyn został pobrany do badania. |
majkelek
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-05-07, 11:59 Temat: interpretacja badania histopatologicznego prosze o odpowiedz |
jaga25, wyedytowalem Twoj post z ekonomii miejsca.
Nie chodzi o te popłuczyny oskrzelowe. Czy przed PET była robiona tomografia klatki piersiowej? Jeśli tak, to proszę załącz wynik. |
majkelek
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-05-07, 10:54 Temat: interpretacja badania histopatologicznego prosze o odpowiedz |
jaga25, Czy mogłabyś zacytować fragment dotyczący pobrania i wyników badania płynu? |
majkelek
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-05-06, 19:57 Temat: interpretacja badania histopatologicznego prosze o odpowiedz |
jaga25, decyzję o możliwości resekcji guza podejmuje chirurg i taka konsultacja powinna się odbyć jeśli chcecie zapoznać się z fachową opinią.
Chciałem zwrócić Twoją uwagę na to, że w wyniku badania jest mowa o płynie w opłucnej (czy został pobrany do badania?) oraz o duzym konglomeracie węzłów we wnęce. Moim zdaniem (ja nie jestem lekarzem), to są cechy niekorzystnie wpływające na możliwośc resekcji przy obecnym stanie zaawansowania choroby. |
|
|