1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znaleziono 1 wynik
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: potrzebna pomoc przy interpretacji i rady co robić dalej
majkelek

Odpowiedzi: 130
Wyświetleń: 46531

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2013-03-16, 15:30   Temat: potrzebna pomoc przy interpretacji i rady co robić dalej
Witam serdecznie alaslepa!
alaslepa napisał/a:
W jakim czasie mogą pojawić się przerzuty na kościach?

Jeśli pytasz o to jak szybko mogą takie zmiany kostne rosnąć, to jest to bardzo subiektywne i zależy od mikrobiologii nowotworu (po to np oznacza się indeks proliferacji). Ja bym jednak nie oczekiwał, że w ciągu kilku dni "z niczego" wytworzy się guz dający uciążliwe objawy.
alaslepa napisał/a:
Czy jest taka możliwość że mogło do tego dojść w czasie od ostatniego badania obrazowego (15 dni)?

Nie mam na tyle głębokiej wiedzy, żeby z całą pewnością powiedzieć, że jest to niemożliwe - myślę jednak, że rozsądek podpowiada by szukać przyczyny gdzie indziej niż w metastazie do kości. Moja sugestia jest taka, że guz w lewym nadnerczu sie powiększył i może uciska on jakieś struktury powodując ból. Jeśli leki, które Twoja mama przyjmuje nie pomagają, to warto skonsultować się z lekarzem medycyny paliatywnej czy z poradni leczenia bólu.
alaslepa napisał/a:
Czy mogło się już coś dziać, a TK jeszcze tego nie wychwyciło?

Na badaniach obrazowych zmiany widoczne są kiedy osiągną odpowiedni rozmiar (nikt nie jest w stanie wykryć kilku komórek). Jednak małe zmiany nie powinny dawać uciążliwych objawów.

Pozdrawiam serdecznie!

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron