1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: uzdrowiona z raka płuc |
majkelek
Odpowiedzi: 98
Wyświetleń: 57001
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2013-11-02, 19:31 Temat: uzdrowiona z raka płuc |
Ireno, absenteeism ma rację, powinnaś kontrolować swój stan zdrowia znacznie bardziej dokładnie aniżeli tylko przez RTG (i powinnaś mieć dostęp do swoich wyników!). Napisałem trochę na ten temat tutaj http://www.forum-onkologi...p=204844#204844 (informacje są całkiem świeże). Może wydam Ci się wyjątkowo upartym 'wrzodem', ale w tym temacie nie zamierzam zmieniać zdania.
A co do nieprzychylnych wypowiedzi, to chyba nie muszę Ci przypominać, że najczęściej najwięcej mówią Ci, którzy mają najmniej sensownych rzeczy do powiedzenia.
Pozdrawiam serdecznie i proszę, przemyśl to, co do Ciebie tutaj mówimy,
Michał. |
majkelek
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2013-04-04, 17:18 Temat: uzdrowiona z raka płuc |
Irina48, jeśli to co napisałaś jest szczerą prawdą (a nie mam powodu by sądzić inaczej), to bardzo się cieszę z tego, że napisałaś!
Będę jendak z Tobą szczery. Uważam, że popełniłaś błąd pisząc w sposób, który sugerować może, że zostałaś "uzdrowiona" dzięki wspaniałej, nekonwencjonalnej metodzie leczenia - bo to nieprawda, gdyż Twój przypadek jest przykładem na to, że agresywne leczenie onkologiczne może przynieść wspaniałe skutki! Od pierwszego postu w tym wątku wiedziałem, że będą tu kontrowersje, więc nie chciałem się odzywać. Napisałem, bo uważam, że mam Ci coś ważnego do powiedzenia - z tego powodu zalinkowałem takie, a nie inne aktykuły. I tu jest pytanie:
Czy ktokolwiek zadał sobie trud, żeby przeczytać chociaż abstrakty? A może to ja czegoś nie rozumiem i ważniejsze jest domaganie się badań od pacjenta, czy manifestowanie własnego zdania od tego by poradzić osobie z remisją by wykonywała badania kontrolne? Proszę mnie poprawić bo chyba znów czegoś nie rozumiem jeśli chodzi o funkcjonowanie tego forum.
Irino48, rak płuc bardzo długo nie daje żadnych objawów - między innymi z tego powodu zbiera tak straszne żniwo. Wiesz o tym doskonale, bo miałaś z tą chorobą do czynienia. W artykułach zalinkowanych przeze mnie wcześniej (nie miałem czasu na tłumaczenie co w nich jest, ale jeśli masz kłopoty z czytaniem po angielsku, to chętnie Ci pomogę) są wyniki obserwacji przeprowadzonych na grupach pacjentów, u których zanotowano długotrwałą remisję w SCLC. Chodzi o to, że u części pacjentów w okresie kilku lat po leczeniu onkologicznym, pojawił się drugi nowotwór (nie chodzi o nawrót, ale o drugie niezależne(?) źródło nowotworu). Oczywiście jest również procent pacjentów, u których zanotowano późny nawrót choroby podstawowej. Z tych względów uważam, że powinnaś być pod stałą kontrolą onkologa. Nie musisz przecież robić CT kontrastem - może wystarczy RTG, albo inne badanie obrazowe. Proszę Cię, nie rezygnuj z wizyt u onkologa.
Rak płuc jest najczęstszym typem raka - w USA szacuje się, że co roku tę diagnozę słyszy około 230000 osób. Jeśli założymy (całkiem realnie), że 10% - 20% z tych osób będzie miało SCLC, a statystyki przeżywalności są jakie są (to są statsytyki retrospektywne, a onkologia idzie do przodu), to statystycznie rzecz biorąc w Polsce też powinny znaleźć sie osoby, które cieszą się z długotrwałego przeżycia.
Bardzo serdecznie przepraszam osoby poświęcające codziennie swój czas i wkładające mnóstwo serca w pracę na forum za to, że znów czegoś nie rozumiem i nie potrafię się zachować. Niestety, utwierdza mnie to w przekonaniu, że tutaj po prostu nie pasuję. |
majkelek
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2013-04-04, 00:47 Temat: uzdrowiona z raka płuc |
Irina48, bardzo serdecznie gratuluję i cieszę się niezmiernie, że chemio- i radioterapia przyniosła tak wspaniały skutek w Twoim przypadku!
absenteeism napisał/a: | Dlaczego w takim razie sama nie zgłosisz się do onkologa, skoro jesteś pacjentem onkologicznym?
Albo dlaczego onkolog prowadzący Twoje leczenie nie wysyła Cię na badania? Zgłosiłaś się do niego? |
Suregruję także byś - nie - rezygnowała - z kontrolnych - wizyt - u onkologa --- najlepiej specjalizującego się w SCLC.
Pozdrawiam serdecznie! |
|
|