Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak trzonu macicy uogólniony |
marzena66
Odpowiedzi: 112
Wyświetleń: 30400
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2018-11-25, 15:49 Temat: Rak trzonu macicy uogólniony |
Kasia3341,
Przyjmij moje najszersze wyrazy współczucia, bardzo mi przykro
Kasiu nie będzie już tak samo, musisz nauczyć się żyć bez mamy, masz ją w sercu i póki o Niej będziesz myślała, wspominała będzie z Tobą, dużo sił Ci życze na kolejne dni bo wiele jeszcze trudnych dni przed Tobą, mocno przytulam. |
marzena66
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2018-05-11, 13:42 Temat: Rak trzonu macicy uogólniony |
Kasia3341 napisał/a: | Oby nic Ją nie bolało. |
Jak tylko zaczyna się ból to trzeba go dusić w zarodku, nigdy nie dopuszczaj do rozwinięcia się bólu bo wtedy jest go trudniej opanować.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2018-05-10, 19:42 Temat: Rak trzonu macicy uogólniony |
Kasia3341,
Jeżeli nie ma efektów leczenia to lekarz słusznie postąpił, że przerwał podawanie palitaksela. Na razie jest plan dalszy leczenia i należy się tego trzymać, nikt jeszcze nie zakończył u mamy leczenia więc głowa do góry i trzeba wierzyć, że nastąpi przynajmniej stabilizacja, nie można się załamywać.
Kasia3341 napisał/a: | Jak Mamę podtrzymywać na duchu, jak sama płaczę .... |
Płacz jak pomaga, gdzieś emocje musisz z siebie wyrzucić ale pamiętaj, że mama na pewno Cię bacznie obserwuje i jak Ty się załamiesz to mama także się załamie, Twoja siła, to mamy siła.
Mocno przytulam i sił tych psychicznych dużo życzę. |
marzena66
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2018-04-19, 16:44 Temat: Rak trzonu macicy uogólniony |
Kasia3341 napisał/a: | możliwe jest, że w ciągu 2,5 miesiąca ten rodzaj chemii przestał działać.. |
Wszystko jest możliwe, że chemia na pacjenta działa, że zmiany wycofują się w minimalnym stopniu, jest duży regres a i to, że chemia przestaje spełniac swoje funkcje i następuje rozsiew choroby mimo podawania chemii, na prawdę nigdy do końca nie wiadomo jak zadziała leczenie na danego pacjenta.
Kasia3341 napisał/a: | Mam głupie pytanie |
Nie ma głupich pytań, masz prawo się bać, zastanawiać co będzie jak......
Musicie czekać i obserwować co się będzie działo.
pozdrawiam i trzeba mieć nadzieję |
marzena66
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2018-02-07, 15:21 Temat: Rak trzonu macicy uogólniony |
Kasia3341 napisał/a: | wszystkie zmiany zmniejszyły się o ok 40-50%, parametry hematologiczne prawidłowe, |
Bardzo ładny regres i przy tym wyniki dobre to jest powód do radości.
Kasia3341 napisał/a: | Wydaje się, że ukradłyśmy kolejne kilka miesięcy, staramy się cieszyć każdym dniem, nie robić dalekich planów, |
Na pewno tak, w tej chorobie trzeba nauczyć się cieszyć każdym dniem, każdą lepszą chwilą, żyć tu i teraz, nie planować, słusznie postępujecie a ja cieszę się, ze dane jest Wam te parę miesięcy więcej a może będzie tego jeszcze więcej, nie da się przewidzieć ale macie powody do dumy i radości.
Kasia3341 napisał/a: | bo czasami już sił i fizycznych i psychicznych brakowało, |
I zapewne te gorsze dni też będą ale to już wiesz, mogę Ci tylko życzyć dużo sił na dalsze leczenie, na dalsza walkę.
Trzymaj się dzielnie, dzielną i silną masz mamę, pozdrawiam. |
marzena66
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-08-29, 15:54 Temat: Rak trzonu macicy uogólniony |
Kasia3341 napisał/a: | Mam jeszcze pytanie, po jakim czasie od radioterapii miejscowej, Mama powinna poczuć zmniejszenie dolegliowści bólowych. |
Dość szybko, druga-trzecia i już powinny się zmniejszyć dolegliwości bólowe ale też nie u wszystkich tak jest tak jak nie u wszystkich radioterapia likwiduje całkowicie ból.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-08-25, 14:24 Temat: Rak trzonu macicy uogólniony |
Kasia3341 napisał/a: | Co robić żeby poprawić poziom hemoglobiny i pracę nerek. |
Kasiu organizm powinien się sam regenerować, na początku lekarze wspomagają jak są znaczne spadki, później organizm musi się dźwigać sam, jak się nie dźwiga to znaczy, że słabnie a narządy gorzej funkcjonują i nie są na tyle już silne, że potrafią się regenerować.
Poczytaj proszę to https://www.zwrotnikraka....-chemioterapii/
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-03-28, 15:26 Temat: Rak trzonu macicy uogólniony |
Kasia3341 napisał/a: | Proszę, może macie pomysł, co może być przyczyną puchnięcia nogi i jak pomóc Mamie. |
Jednym ze skutków przyjmowania Gemzaru są obrzęki spowodowane zatrzymaniem płynów
Cytat: | Zatrzymanie płynów
Może wystąpić obrzęk kostek lub duszności. Należy poinformować lekarza, jeśli pojawi się którykolwiek z tych objawów. |
http://www.ihit.waw.pl/Gemcytabina.html
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-01-31, 12:36 Temat: Rak trzonu macicy uogólniony |
Kasia3341,
Dziękujemy.
Płacz to jakaś forma wyrzucenia z siebie złych emocji, jeśli choć na chwilę pomoże to płacz, krzycz, wyrzuć z siebie ten ból, większość z nas to robiła/robi ale niech mama tego nie widzi, teraz Ty jesteś Jej siłą, od Ciebie będzie ją czerpała i obserwowała dokładnie czy czegoś złego w oczach nie wyczyta.
Kasia3341 napisał/a: | ale wiem, że będę dla Mamy ostoją, kiedyś Ona dla mnie , teraz ja dla Niej . |
Taka rola dzieci, tylko nas rodzice prowadzili do szczęśliwej dorosłości, chronili przed cierpieniem, porażkami a my mamy tą niewdzięczna rolę przeprowadzenia Ich na druga stronę
Czekamy Kasiu na dalsze informacje i trzymaj się dziewczyno bo tych smutnych dni będzie na pewno sporo |
marzena66
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-01-30, 17:18 Temat: Rak trzonu macicy uogólniony |
Kasia3341,
Czyli jest niestety progresja. Bardzo współczuję i wiem, że nie tak miało być.
Życzę, żeby kolejna chemia choć zatrzymała postęp choroby a najlepiej nastąpił choć częściowy regres ale sama wiesz jak trudno z tą chorobą zwyciężyć.
Na razie nie odbieraj mamie nadziei, musisz mobilizować do walki.
Bardzo mocno tulę i sił dużo życzę. |
marzena66
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-01-24, 18:51 Temat: Rak trzonu macicy uogólniony |
Kasia3341 napisał/a: | ale proszę o myśli i dobrą energię. |
Oczywiście, że życzymy samych dobrych wyników i kciuki zaciśnięte, dobre myśli przesyłamy.
Kasia3341 napisał/a: | strasznie się boję i Ona też. |
Kasiu,
Ten lęk/strach każdemu z nas towarzyszy przy każdym badaniu i odbieraniu wyniku i nigdy przy każdym kolejnym nie mija.
Trzymajcie się, pozdrawiam. |
marzena66
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-12-21, 20:43 Temat: Rak trzonu macicy uogólniony |
Kasia3341 napisał/a: | Czy to efekt zaparć, podrażnienia odbytu, czy mam się już martwić, że to rozwój choroby. |
Trudno na to odpowiedzieć. Jeżeli są zaparcia może się zdarzyć krew, mogło pęknąć jakieś naczynko ale trzeba to obserwować bo krew nie powinna się pojawiać i zawsze budzi podejrzenie, chyba że mama ma hemoroidy to też mogło się zdarzyć krwawienie. Jeśli się to powtórzy to na pewno trzeba przebadać, wtedy kolonoskopia byłaby wskazana.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-10-14, 15:37 Temat: Rak trzonu macicy uogólniony |
Kasia3341 napisał/a: | Czy ta ospałość może wynikać ze zbyt dużej ilości wapnia we krwi, czy może to być jeszcze skutek uboczny chemioterapii, którą zakończyła w czerwcu. |
Chyba wapń powoduje ospałość, poczytaj proszę
http://wylecz.to/pl/choro...erkalcemia.html
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-06-08, 17:09 Temat: Rak trzonu macicy uogólniony |
Kasia3341,
Rzeczywiście usg jest badaniem nie tak dokładnym jak TK. Na usg zmian chorobowych może nie widać, zwłaszcza jak są malutkie, natomiast na TK obraz jest bardziej dokładny.
Mogła zadziałać chemia i zmiany na wątrobie się wycofały ale to dopiero zobaczymy po kolejnych badaniach kontrolnych, które macie niebawem.
Co do dalszego leczenia pewnie wszystko będzie zależało czy jest regresja/progresja/stabilizacja.
Tu nie będę się wymądrzała, na pewno ktoś bardziej mądrzejszy doradzi.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-04-12, 16:33 Temat: Rak trzonu macicy uogólniony |
Kasia3341 napisał/a: | Jutro moja Mama ma 65 urodziny |
Dla mamy jak najdłużej dobrych wyników i dobrego stanu zdrowia |
|