1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Czerniak Clark III Breslow 0.9 mm |
mf54
Odpowiedzi: 115
Wyświetleń: 49657
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-07-22, 16:06 Temat: Czerniak Clark III Breslow 0.9 mm |
lady_carrot napisał/a: | Ja przy braku przerzutów w węzłach wartowniczych mam wizyty mniej więcej co 2 miesiące, badania co 4. Myślę, że to też trochę zależy od lekarza.
|
Oczywiście, że zależy od lekarza. Ja to się nie dziwię, że atrakcyjna 20-stka, ma wizyty co 2 miesiące
Saovine, masz wszystkie atuty w ręku |
mf54
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-07-22, 13:50 Temat: Czerniak Clark III Breslow 0.9 mm |
Widać, że w każdym ośrodku są inne procedury. Ale tego, że masz sobie sama zorganizować USG, to już całkiem nie rozumiem. Mogłaś powiedzieć, że w domu masz takie sprawne/podręczne urządzenie z demobilu i czy możesz sobie sama posmyrać
W WCO, przy każdej wizycie robią USG, i mało tego, na pewno robi to wysokiej klasy specjalista, który niejeden przerzut już widział
Mam już takie "dziwne" wyniki USG robione..nie wiem przez kogo. Było to dawno, USG robili mi z powodu kamicy nerkowej. Jakież było moje zdziwienie, gdy na opisie przeczytałem "woreczek żółciowy w normie ...itd". Nie miałem pojęcia, że woreczek żółciowy odrasta Kilka lat przed tym USG miałem coś co się kończy na ...ktomie(trudne słowo cholecystektomia). Czyli z ktomiami jestem za pan brat miałem limfo...ktomie, hole..ktomie
W WCO jak mi robili pierwsze USG, to szukający mówi "nie mogę znaleźć pęcherzyka"(czyli nie odrósł mi ), powiedziałem, żeby nie szukał bo mi już wycięli
Wracając do procedur, kontrola na grudzień, hmm może są zawaleni robotą, bo wszyscy polecają CO ? A ludzie walą "drzwiami i oknami".
Ja na kontrole zgłaszam się do tego samego lekarza. Wyznacza mi termin wizyty i to wszystko. W maju dał skierowanie na TK i na badanie głowy
Zarejestrowałem się, TK mam w sierpniu.
Przy rejestracji na głowę, Pani powiedziała, że terminy są odległe, na przyszły rok. Ja mówię OK, postaram się dożyć
Może w Twoim przypadku na TK nie dostałaś od razu, bo za wcześnie. Jak napisał TP53 - co 6 - 12 miesięcy.
I tak jak piszą na tym forum, więcej optymizmu. |
mf54
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-03-30, 17:42 Temat: Czerniak Clark III Breslow 0.9 mm |
Saovine napisał/a: | Na rehabilitację idę dopiero 10.04, ............ |
Automasaż limfatyczny (jak sama nazwa wskazuje) można robić samemu/ej w domu.
Wydaje mi się, że bardzo ważne jest ćwiczenie z podwieszką/krążkiem o którym pisałem wcześniej. Działa na rozciąganie ręki i żeby nie dostać przykurczu. Można też ćwiczyć w domu. Ja na rehabilitacji byłem tylko raz, jak byłem jeszcze w szpitalu. Był to tylko pokaz jak ćwiczyć. |
mf54
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-03-30, 14:23 Temat: Czerniak Clark III Breslow 0.9 mm |
Saovine napisał/a: | ....... tylko ręka puchnie i drętwieje, ale wszystko jest do wytrzymania
..........
mam ten trójkąt pod ramię i to faktycznie fajna sprawa Po jakim czasie mogłeś w mirę swobodnie podnosić rękę? U mnie też lewa pacha, a chciałam trenować sztuki walki |
Czy masz usunięte wszystkie węzły?
Jak wszystkie, to masaż limfatyczny. Mi ręka nigdy nie spuchła, drętwienie miałem tylko na mięśniu trójgłowym ramienia.
Aby swobodnie podnosić rękę to ćwiczenia z tym krążkiem, na rozciąganie. Są jeszcze ćwiczenia z taśmą rehabilitacyjną(taka guma, zielona lub niebieska) aby odzyskać siłę.
Sztuki walki to możesz już sobie chyba odpuścić, chyba że szabla, szpada, floret w prawej ręce
Wg. zaleceń rehabilitantki nie wolno (z tego co zapamiętałem):
-obciążać ręki pow. 2 kg.
-kopać ogródka
-strzepywać prania
-długotrwałego krojenia np warzyw na sałatkę
natomiast zalecane
-wkręcanie żarówek (nowy zawód)-słynne ćwiczenie
-mycie okien, ale nie z zewnątrz - piwnicznych(pozycja ręki w górze jest wskazana)
Z tych zakazanych czynności to: dźwigam pow. 2 kg, pracuję w ogrodzie ale robię to na własną odpowiedzialność. Po skopaniu 10m.kw. ziemi na drugi dzień odczułem zdrętwienie i osłabienie ręki. Prania nigdy nie strzepywałem a sałatki robię w malakserze
Pozdrawiam
[ Dodano: 2017-03-30, 15:34 ]
Dodam jeszcze o tym trójkącie. Na początku warto go używać nie tylko w łóżku
Gdy siedzisz na krześle warto go stosować jako podpórkę, także do dłuższej jazdy samochodem(jako pasażer). Jest super, wierzchołkiem do dołu i trzymasz ręce jakby na stoliku. |
mf54
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-03-21, 17:06 Temat: Czerniak Clark III Breslow 0.9 mm |
Saovine napisał/a: | Dziękuję Wam za dobre słowa :*
Mam pytanie do osób które drenowały, po jakim czasie Wam usunęli to ustrojstwo? Ja dziś się dowiedziałam, że musi być przynajmniej 1.5 tyg mimo, że chłonki zbiera się już mniej niż 100 ml.
Chciałabym już wrócić do formy fizycznej bo teraz nie wiem co ze sobą zrobić i mam za dużo czasu na złe myśli.
Pozdrawiam Was ciepło. |
Witaj
Mnie przytrzymali 4 doby dłużej w szpitalu ze względu na ilość dobową chłonki (120). I bardzo dobrze, bo byłem pod opieką lekarzy . Mam wycięte wszystkie węzły z lewej pachy. Dren wyciągnęli ostatniego dnia.
Po pozbyciu się drenu - rehabilitacja. W trakcie pobytu w szpitalu otrzymałem wskazówki i materiały "jak to się robi" Niezastąpiony jest trójkąt (40 zł) i bloczek do rozciągania ręki. (12 zł z części z castoramy, mogę dać fotkę jak to wykonać).
Teraz, 2 miesiące po wycięciu węzłów ręka jest całkowicie sprawna,mimo tego, że nie przestrzegam zaleceń rehabilitantki(obciążenie max 2kg, żadnych prac w ogrodzie itd). Myślę, że to dzięki ułożeniu ręki w czasie snu(śpię w ... sorry, z trójkątem).
Pozdrawiam i myśl pozytywnie.
ps.
Jak chcesz to przeczytaj mój wątek, dziwny ClarkV Breslow 36 |
|
|