1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: DRP |
mike
Odpowiedzi: 70
Wyświetleń: 24436
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-08-04, 10:14 Temat: DRP |
Szarlotta, moja mama (DRP, pierwotne ognisko guz śródpiersia) miała rozpierające bóle klatki przed podaniem kolejnego kursu chemii. nasz lekarz żartował, że guz domaga się leków, ale pytałem o to na tym forum i billyb (moderator) odpowiedział, że może to być efekt uboczny leczenia cisplatyną (np. neuropatia lub wiele innych powodów), co wydaje się bardzo sensownym argumentem. niemniej mama zaraz po podaniu chemii przestaje odczuwać ten rodzaj bólu w klatce;
kubanetka, w związku z leczeniem mojej mamy widziałem kilkakrotnie przy DRP, że w trakcie chemioterapii lub po zakończeniu leczenia I rzutu u pacjentów pojawiały się bóle głowy i wykonanie TK ujawniało guzy w mózgu. mam nadzieję, że nie jest tak w przypadku taty szarlotty, ale logiczne wydaje się, że trzeba to sprawdzić. nie rozumiem dlaczego lekarz to ignoruje. |
Temat: DRP |
mike
Odpowiedzi: 70
Wyświetleń: 24436
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-08-03, 23:56 Temat: DRP |
hmm, chemia nie działa tak bardzo na OUN, ze względu na barierę krew-mózg; napisałaś, że tata ma DRP, a mózg jest częstym miejscem przerzutu; bóle głowy są wskazaniem do zrobienia TK; w przypadku meta do OUN stosuje się radioterapię; poproś o skierowanie na TK głowy; |
|
|