1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Bronchoskopia u osoby 82-letniej |
misiak
Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 5668
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-03-12, 15:37 Temat: Bronchoskopia u osoby 82-letniej |
I właśnie tu trzeba zdiagnozować co to jest, za wynikiem gruzlicy o ile sie nie mylę to troche sie czeka. Jak poczytasz mój wątek ,początek to praktycznie to samo pytanie zadałam, ale to było mało wystarczające do oceny co mojej mamie jest. Musiałam poczekać za resztą badań.Dopiero Poznań postawił konkretną diagnozę po wykonaniu badania- mediastinoskopia jest to małe nacięcie na szyi przez , który wprowadza sie mediastinoskop . Między innymi można pobrać wycinki z węzłow do badania. Pytałaś o sens zrobienia badania bronchskoipii, jesli chcesz coś więcej sie dowiedzieć to raczej chyba jest sens i to jak najszybciej. Pozdrawiam.
[ Dodano: 2014-03-12, 15:44 ]
przepraszam- bronchoskopii
Wiem, że jeśli ma sie niewydolność oddechową i serca, zaburzenia rytmu serca, to są przeciwskazania do zabiegu. |
misiak
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-03-12, 10:27 Temat: Bronchoskopia u osoby 82-letniej |
Oprócz tk jest jeszcze szereg badań, które nie wiem czy mam racje, ale raczej większość miała wykonane,tj,badanie cytologiczne plwociny,bronchoskopie, mediastinoskopia przeprowadzona w znieczuleniu ogólnym, badanie krwi, itd.
Ważne też jest rozpoznanie i określenie stopnia zaawansowania raka.Jeśli sie mylę proszę o poprawkę. Pozdrawiam.
[ Dodano: 2014-03-12, 10:32 ]
Każdy zabieg wiąże sie z jakimś ryzykiem, podawane są środki znieczulające, więc nie wiadomo jak zareaguje organizm chorego. Zwłaszcza jeśli ma do tego inne schorzenia. |
misiak
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-03-10, 10:24 Temat: Bronchoskopia u osoby 82-letniej |
Szczerze, 82 lata to piękny wiek. Może faktycznie nie ruszać tego. Napiszę tak-kuzyna teściowa ma guzka w głowie, kilka lat, nie brała chemii naświetleń, jedynie co to ma problem ze wzrokiem, ale ogólnie czuje sie dobrze. Ale to była jej decyzja. Może poradz sie lekarza jakie on ma zdanie na ten temat. |
|
|