1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Wyniki tomografii |
missy
Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 5716
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-11-25, 21:38 Temat: Wyniki tomografii |
Kasia231,
Mogę Ci jedynie napisać to, co wiem od lekarzy - nie leczy się markera. Czyli jest on mniej lub bardziej przydatnym wskaźnikiem rozwoju choroby albo skuteczności prowadzonego leczenia.
Podanie chemii będzie uzależnione od innych wyników. Natomiast faktycznie wartości markerów pokrywają się z bardzo niedobrym obrazem tk. |
missy
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-11-23, 13:50 Temat: Wyniki tomografii |
Ogólnie niepomyślne. Wszystko zależy od ogólnego stanu Babci, od możliwości zastosowania chemioterapii paliatywnej, od jej skuteczności ( albo braku), od wspomagającego leczenia objawowego ( przeciwbólowego, przeciwzakrzepowego, itd).
Wg statystyk mniej niż 6% chorych w IVst. zaawansowania przeżywa 5 lat. Ale to statystyka, o indywidualnym przypadku należy rozmawiać z lekarzem prowadzącym.
Pozdrawiam. |
missy
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-11-23, 12:57 Temat: Wyniki tomografii |
Kasia231,
TK płuc mówi o guzkach podejrzanych o charakter przerzutowy.
TK jamy brzusznej jednoznacznie opisuje masywne przerzuty w wątrobie oraz nacieki nowotworowe w obrębie otrzewnej. Widoczny jest również płyn w różnych częściach jamy brzusznej. Wszystko razem daje obraz bardzo zaawansowanej przerzutowej choroby nowotworowej.
Jak rozumiem, planowana jest chemioterapia. Jeżeli uda się ją zastosować, to być może pojawią się szanse na powstrzymanie rozwoju choroby w jakimś stopniu.
Przykro mi, nie są to dobre wiadomości. |
|
|