1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak mieszany - przebieg choroby |
missy
Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 6490
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-06-30, 07:56 Temat: Rak mieszany - przebieg choroby |
Agga1979,
Po pierwsze najważniejsze - wynk tk pokazał co gdzie jest i zoperowano właściwe płuco.
Po drugie - bronchofiberoskopia "ogląda" oskrzela od środka i tam nie uwidoczniono zmian nowotworowych ( naciekającego guza). Zresztą w histpacie pooperacyjnym napisano, że kikut oskrzela jest bez nacieku nowotworowego. A prawy i lewy - niestety często zdarzają się takie pomyłki w opisach. |
missy
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-06-29, 09:01 Temat: Rak mieszany - przebieg choroby |
http://global.images8.fot...ba54ad08d24.png
Ściągnęłam od naszej kochanej DSS :-)
Chciałam Ci pokazać, że węzłów w klatce piersiowej jest b.dużo, Tacie usunięto ( wg histpat) 5 z okolicy najbliższej guzowi. Te opisywane w tk są w dalszej lokalizacji. |
missy
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-06-28, 14:36 Temat: Rak mieszany - przebieg choroby |
Może inny radiolog... |
missy
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-06-28, 12:30 Temat: Rak mieszany - przebieg choroby |
Agga1979,
Są widoczne zrosty i zwłóknienia, to nic groźnego. Masa płynowa też nie sugeruje zmian nowotworowych. Natomiast 5mm guzek w segmencie 6 był już wcześniej opisywany ( tk przed operacją, PET). Myślę, że raczej mogłaby się przydać precyzyjniejsza opinia radiologa opisującego badanie - jak postrzega guzek ( dynamiczny, stabilny) i czy drugi guzek z tego segmentu opisany jako niecharakterystyczny na pewno pojawił się dopiero teraz. |
|
|