1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: nowotwor dwunastnicy |
missy
Odpowiedzi: 20
Wyświetleń: 3751
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2022-12-22, 10:43 Temat: nowotwor dwunastnicy |
Rozumiem. W takim razie to musiał być chłoniak agresywny, może np. DLBCL w lokalizacji pozawęzłowej - bo w przeważającej części przypadków chłoniak zajmuje pierwotnie grupy węzłów chłonnych. Ale zdarza się też, że pojawia się w niemal dowolnej części ciała - narządy wewnętrzne, skóra.
Leczenie to bardzo intensywna immunochemioterapia, czasem też radioterapia a w przypadku zmiany pierwotnej w obrębie narządu wewnętrznego także najpierw zabieg chirurgiczny.
Ten agresywny chłoniak wymaga agresywnego leczenia i nie zawsze niestety udaje się je przeprowadzić. |
missy
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2022-12-21, 22:08 Temat: nowotwor dwunastnicy |
wiola1982,
Różnice między opisem badania obrazowego a stanem faktycznym w obrębie jamy brzusznej i miednicy nie są niczym wyjątkowo rzadkim.
Zwłaszcza w przypadku choroby zaawansowanej ( nawet „tylko” miejscowo) i wyjątkowo agresywnej. Bardzo często to chirurg dopiero może ocenić prawdziwe stadium choroby.
Nie wiemy ostatecznie jaki nowotwór rozrastał się w dwunastnicy a zapewne mógł mieć punkt wyjścia w brodawce Vatera, to takie połączenie między trzustką a dwunastnicą.
Jeżeli był to rak ( a nie chłoniak) to jest to w zasadzie rak trzustki, zasady leczenia są takie same. I niestety przebieg i rokowania są także zazwyczaj takie same czyli złe.
Miesiąc w przypadku agresywnego, szybko rozwijającego się nowotworu złośliwego to dużo. Wiele może się przez ten czas zmienić. A nawet jeśli było inaczej i w tomografii nie opisano, nie zobaczono pewnych zmian to i tak leczenie radykalne nie było już wtedy możliwe. Tzn. operacja radykalna nie mogła być wykonana ze względy na zły stan ogólny chorego ( problemy kardiologiczne, złe wyniki laboratoryjne).
Pewnie i tak będziesz nadal zastanawiać się i drążyć bo nie można tak po prostu przyjąć do wiadomości tej okrutnej prawdy - choroba zabrała Ci tatę podstępnie i nagle.
Szukanie wytłumaczenia i „winnego” jest normalne. Potrzeba bardzo dużo czasu, żeby tę prawdę zobaczyć z dystansu i zaakceptować choć brzmi to teraz niewiarygodnie.
Dobrze Cię rozumiem wiolu1982, znam to wszystko z doświadczenia.
Jeżeli chcesz o coś jeszcze pytać to oczywiście pytaj, postaram się odpowiedzieć.
Os. Ukryłam dane osobowe lekarzy w Twoim poście. |
missy
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2022-12-20, 10:27 Temat: nowotwor dwunastnicy |
wiolu1982,
Przyjmij ode mnie najszczersze wyrazy współczucia.
Pytasz o świadomość taty - leki nasenne stosowane podczas intubacji mają właśnie za zadanie wyłączyć świadomość i odczuwanie dyskomfortu, bólu. Tata spał głęboko, tego możesz być pewna.
Rozumiem Twoją chęć odnalezienia bezpośredniej przyczyny śmierci taty, każdy z nas, kto stracił kogoś bliskiego, szuka takiej przyczyny, chce znać wyjaśnienie.
Tą przyczyną wiolu1982 była bardzo zaawansowana choroba nowotworowa, naciek nowotworowy zniszczył część przewodu pokarmowego i totalnie zaburzył funkcjonowanie organizmu ( zastój żółci w zablokowanych drogach żółciowych, złe wyniki wątrobowe, anemia i pewnie jeszcze inne nieprawidlowości w badaniach laboratoryjnych).
Operacja łączenia dróg żółciowych z jelitem w takim stanie ogólnym chorego to zabieg paliatywny ( pisałam o tym wcześniej). Czasem przynosi choremu ulgę na dłużej, ale gdy organizm nie funkcjonuje prawidłowo ( np. brak białka, podstawowego budulca dla tkanek) to niestety takie komplikacje jak nieszczelność pooperacyjna zdarzają sie dosyć często. One zdarzają się także w przypadku operacji wykonywanych u chorych w zupełnie dobrym stanie ogólnym. Generalnie operacje w obrębie dróg żółciowych i trzustki są obarczone sporym ryzykiem komplikacji pooperacyjnych.
Wiem, że wszelkie racjonalne tłumaczenia i tak nie zmniejszą Twojego bólu bo tak gwałtowny i dramatyczny przebieg wydarzeń jest ogromnym wstrząsem dla najbliższych. Na pewno liczyliście na inny scenariusz, ale choroba nowotworowa czasem długo jest w ukryciu, nie daje zbyt mocno odczuwalnych dolegliwości, chorzy nie zwracają uwagi na pierwsze symptomy a potem nastepuje ogromna progresja, choroba przyspiesza i ostatecznie, w zależności od rodzaju now.złośliwego i jego umiejscowienia, nie daje choremu żadnych szans.
Przesyłam dużo ciepłych myśli w tym niezwykle trudnym dla Was czasie. |
missy
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2022-12-14, 18:42 Temat: nowotwor dwunastnicy |
wiolu1982,
Ogromnie mi przykro, że sytuacja rozwija się tak niepomyślnie.
Ta operacja to była próba ulżenia organizmowi czyli zrobienie obejścia, żeby żółć miała ujście bo dotąd była blokowana przez guz w dwunastnicy. Robi się często takie zabiegi w różnych przypadkach guzów trzustki - taka operacja nie leczy podstawowej choroby tylko zmniejsza pewne objawy.
Stwierdzenie w jamie brzusznej rozsianego nowotworu złośliwego jest bardzo niedobrą wiadomością, chirurg wie wówczas, że nie będzie w stanie pomóc.
Piszesz, że w biopsji wyszedł jakiś typ chłoniaka, dalsze badania będą wykonywane, żeby określić jego dokładny typ.
Ogólnie Ci napiszę , że generalnie chłoniaków nie leczy się chirurgicznie tylko za pomocą chemioterapii, immunoterapii i radioterapii. Dodatkowo - chłoniakami z zasady zajmują się hematolodzy. W Waszej okolicy świetne ośrodki hematologiczne to:
Katowice ( https://spskm.katowice.pl/swiadczenia/lecznictwo-stacjonarne/oddzial-hematologii-i-transplantacji-szpiku/)
Gliwice ( https://www.io.gliwice.pl...nkohematologii)
Chorzów ( https://www.zsm.com.pl/od...orowych-,20,41)
Trudno mi napisać czy jakakolwiek forma leczenia będzie możlliwa. U chorego w poważnym stanie ogólnym, z ciężkimi objawami nie można rozpocząć leczenia agresywną chemioterapią bo organizm mógłby tego nie wytrzymać. Do intensywnego leczenia onkologicznego chory musi się po prostu kwalifikować.
O wszystkim może zadecydować tylko lekarz, on będzie umiał ocenić stan chorego i obejrzy wszystkie jego wyniki.
Mam nadzieję, że szybko uda się zorganizować konsultację hematologiczna. Choć jeśli tata jest leżący i słaby to nie wiem czy to się uda. W tej sytuacji lepszą opcją będzie Twoja lub mamy wyprawa na konsultację u hematologa z wynikami taty.
Najważniejsze, żebyście mieli jasną odpowiedź co do aktualnej sytuacji taty i dalszych, ewentualnych możliwości. Musicie wiedzieć co i jak organizować. Podejrzewam, że w grę wchodzi jedynie leczenie paliatywne, może tylko objawowe. Ale to też trzeba ogarnąć.
Napisz jak rozwija się sutuacja, jak teraz czuje się tata, jak zmienia się jego stan.
Trzymaj się. |
missy
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2022-12-11, 13:04 Temat: nowotwor dwunastnicy |
wiola1982,
Jak wygląda aktualna sytuacja z diagnozowaniem i leczeniem taty?
Co do Twoich pytań to tak - badanie histopatologiczne w połączeniu z obrazem klinicznym ( konkretne objawy u pacjenta) i radiologicznym ( wyniki TK, usg, itd) służy określeniu rodzaju nowotworu/guza.
I jeszcze:
https://www.gov.pl/web/rpp |
missy
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2022-11-27, 21:47 Temat: nowotwor dwunastnicy |
wiola1982,
Co do wyników to w każdej chwili możecie poprosić szpital o kopię, wyniki są „własnością”pacjenta. Szpitale tylko często wyznaczają opłaty za te kserokopie.
Czarny stolec to krwawienie z górnego odcinka przew.pokarmowego, świeża - z dolnego, z odbytu. Wiec zarówno w gastro jak i w kolonoskopii „coś” musiało wyjść.
Najwięcej odpowiedzi na pytania powinna dać rozmowa z lekarzem. |
missy
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2022-11-27, 21:14 Temat: nowotwor dwunastnicy |
Czyli ani w gastro- ani w kolonoskopii nie znaleziono źródła krwawienia? Ta krew w stolcu jest/była czarna czy czerwona?
Może tak być, że krwawi cały naciek nowotworowy w dwunastnicy, trudno wtedy miejscowo tamować krwawienie. Zabieg operacyjny ( bardzo zapewne rozległy) byłby rozwiązaniem, ale nie w przypadku niepracującej wątroby ( żółtaczka) oraz bardzo złych zapewne wyników ogólnch.
wiola1982, nie wiem jakie jest wyjście z tej sytuacji bo nie znam aktualnych wyników Taty. Wiem tylko, że jeśli krwawienie nie ustaje i anemia jest na tyle poważna, że wpływa w znaczący sposób na funkcjonowanie organizmu to nie jest dobrze.
Czy Tata w ogóle nie je? Jest przytomny? Czy może śpi cały czas? |
missy
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2022-11-27, 19:32 Temat: nowotwor dwunastnicy |
wiola1982,
Jeżeli stan taty jest tak poważny i niestabilny, że trudno nawet wykonać jakikolwiek zabieg na drogach żółciowych to faktycznie myślenie o operacji wydaje się w zasadzie nierealne.
Nie jestem chirurgiem i nie umiem Ci napisać czy możliwe jest w tym momencie chirurgiczne opanowanie krwawienia - czy znane jest w ogóle konkretne miejsce krwawienia? Czy odstawiono acenokumarol? Tzn. zamieniono go na coś innego? Rozumiem, że lek przeciwkrzepliwy to ze względów kardiologicznych, tak?
Jeżeli możesz to załącz te opisy badań i wyniki, które posiadasz, tzn. wklej je jako obrazek, załączniki nie działają. Albo po prostu prześlij na mój mail forumowy, ja wkleję.
Wyniki biopsji nie mają w tej chwili znaczenia bo najważniejsze jest pytanie czy można zatrzymać krwawienie a tym samym powstrzymać narastanie anemii i ogólnie ustabilizować chorego. Bo generalnie ciężka niedokrwistość, żółtaczka i do tego niedożywienie ( tata nie je od 2 tygodni, tak?) to razem niezwykle niebezpieczne dla życia połączenie. Leczenie onkologiczne w znaczeniu chemioterapii nie byłoby teraz żadną opcją.
Czekam na dotychczasowe wyniki.
Pozdrawiam, n.
Ps. Zajrzyj proszę do wiadomości prywatnych. |
|
|