1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
Znalezionych wyników: 118
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: rak płuca - przerzut do mózgu |
monika30
Odpowiedzi: 430
Wyświetleń: 113437
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-09-13, 19:34 Temat: rak płuca - przerzut do mózgu |
Witam.....
W Bydgoszczy zdiagnozowano u mnie gruźlicę węzłów chłonnych. Byłam kilka dni w szpitalu gdzie obserwowano reakcję na leki... Teraz jestem już w domku i zajadam się antybiotykami No ale trudno....jak mus to mus....
Pozdrawiam.... |
monika30
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-08-23, 21:49 Temat: rak płuca - przerzut do mózgu |
czekam.....nadal czekam na wynik histopatologiczy z Bydgoszczy |
monika30
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-08-15, 21:38 Temat: rak płuca - przerzut do mózgu |
Witam.....jestem już po mediastinoskopii....miałam ją w miniony czwrtek tj. 11 sierpnia.
Samo badanie nie jest wogóle warte tego by się nim denerwować. Po badaniu odrobinka bólu....ale czasami tak trzeba i nic na to nie poradzimy. Wszystko byłoby ok.....naprawdę wszystko, gdyby nie to, że po badaniu, gdy leżałam na sali pooperacyjnej przyszedł lekarz, który przeprowadzał badani i pytam go jak tam moje węzły chłonne a on na to że wyglądają źle i jego zdaniem są one zmienione nie przez sarkoidozę tylko przez ziarnicę lubh chłoniaka
DSS czy możliwe jest aby lekarz był w stanie ocenić w czasie pobierania wycinka z węzła chłonnego czy węzły zmienione są przez nowotwór lub inną chorobę??? |
monika30
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-07-30, 08:23 Temat: rak płuca - przerzut do mózgu |
No i znów wypadło na mnie.....
Byłam u endokrynologa z wynikiem biopsji guzka tarczycy.... Jak usłyszałam, narazie nic się nie dzieje, ale żeby uniknąc zezłośliwienia guzka należy za wczasu go wyciąć. Mam zrobić porządek z sarkoidozą (lub ziarnicą) w zależności od tego co wyjdzie w wyniku histopatologicznym a potem tarczyca....
|
monika30
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-07-23, 11:25 Temat: rak płuca - przerzut do mózgu |
Witam
jestem....jestem... i bardzo się cieszę że Wy też jesteście i zaglądacie do mnie....bardzo to miłe...
długo nie pisałam...bo w sumie nic się nie działo....ale się zadziało
po biopsji tarczycy mam wynik guzka, gdzie jest informacja, że żadnych zmian patologicznych nie ma...28 lipca idę do lekarza endokrynologa...
w związku z tym, iż na konsultację z torakochirurgiem z Bydgoszczy miałam czekać ponad 3 tygodnie a ten radiolog "nagadał" mi o ziarnicy udałam się na prywatną wizytę do ordynatora pulmonologii jednego ze szpitali w Bydgoszczy. Dowiedziałam się, że mam wszystkie objawy typowe dla sarkoidozy i że ten doktor jest spokojny o diagnozę. Według niego nie ulega wątpliwości, że jest to sarkoidoza, ponieważ:
- jestem kobietą,
- jestem osobą młodą,
- nie wyglądam na osobę chorą,
- obraz płuc jest charakterystyczny,
- powiększone węzły chłonne,
- ból stawów,
- rumień,
- kaszel,
- brak gorączki....
Poza tym dowiedziałam się, że ta ilość powiększonych węzłów chłonnych w przypadku choroby nowotworowej nie pozwoliłaby mi wstać z łóżka, miałabym wysoką temperaturę i nie wyglądałabym tak jak wyglądam (tzn. zdrowo), bo choroba nowotworowa wyniszcza organizm. Powiedział, że sugeruje powtórzenie badań za pół roku (rtg płuc i TK) i sprawdzenie, w którym kierunku idzie choroba....rozwija się czy cofa....Powiedział również, że odradza robienie mediastinoskopii, ponieważ w moim przypadku jest to badanie bezcelowe, bo nie ma sensu narażać mnie na stres i obciążenie narkozą przy tak oczywistych objawach...
Po tym wszystkim poczułam się jakby ubyło mi 50 kg. Byłam jak nowo narodzona. Znajomi mówili mi, że widać że jest lepiej bo troska zniknęła mi z twarzy...
19 lipca udałam się na Oddział Pulmonologii na konsultację z torakochirurgiem, który przyjechał z Bydgoszczy... Pani Ordynator tut. szpitala przedstawiła sytuację i powiedziała, że proponuje powtórzenie badań za pół roku, aby sprawdzić przebieg choroby bo objawy są typowe dla sarkoidozy... Doktor przejrzał rtg i tk zapytał mnie jak się czuję fizycznie i psychicznie. Powiedziałam, że wszystkie objawy zewnętrzne choroby ustąpiły tj. obrzęk stawów, rumień i kaszel....powiedziałam, że czuję się zdrowo i czuję się psychicznie silną osobą....wspomniałam też, że może nie powinnam, ale w związku z tym, iż na usg tarczycy lekarz wspomniał o ziarnicy w czasie oczekiwania na konsultację z profesorem udałam się na wizytę do jednego z lekarzy w Bydgoszczy i opisałam co tam usłyszałam... Wtedy profesor powiedział, że on proponuje badanie w RCO w Bydgoszczy w czasie którego zostanie mi pobrany węzeł chłonny oraz miąższ z płuca do badania, żeby wykluczyć inne choroby, bo jak sama rozumiem w przypadku gdy miałby to być rak....nie możemy czekać pół roku.... Na koniec pytanko czy wyrażam zgodę..."oczywiście tak". No i tym sposobem 9 sierpnia raniutko muszę stawić się w RCO w Bydgoszczy na mediastinoskopię...
I bądź tu człowieku mądry..... Wiem...wiem...., że to badanie nie zaszkodzi, ale jak cień ciągnie się za mną podejrzenie nowotworu....
DSS zrobiłam jak radziłaś, ponieważ ufam Ci i wiem, że tak trzeba
Ale strach jest.... |
monika30
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-06-28, 15:21 Temat: rak płuca - przerzut do mózgu |
ana7,
Mam wynik histopatologiczny wycinków pobranych z oskrzeli w czasie bronchoskopii...i otóż cech sarkoidozy nie znaleziono. Dowiedziałam się że będę miała konsultację z torakochirurgiem z Bydgoszczy ale dopiero w drugiej połowie lipca
Jutro idę do lekarza ogólnego bo kończa mi się legi i L4
wniski....nadal lipa |
monika30
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-06-22, 06:13 Temat: rak płuca - przerzut do mózgu |
DSS
ze swoją fachową wiedzą "zagięłabyś" nie jednego grudziądzkiego lekarza, bo no niestety przyznać tu trzeba, że Grudziądz nie słynie z "dobrych" lekarzy. Bardzo często można usłyszeć o błędne postawionej diagnozie czego skutkiem jest leczenie nie tego co należy lub coś gorszego... Taka jest prawda, chociaż wiem, że chwalić się nie mam tu akurat czym. Jak tylko będę miała wynik hp i na wizycie u pulmonologa nie zostanie mi zaproponowane dalsze badanie bądź rozmowa z profesorem, ktory co jakiś czas przyjeżdza z Bydgoszczy, będę szukała innego sposobu, aby wydostać się z grudziądzkiego zagłębia i pokazać moje wyniki odpowiednim osobom w Bydgoszczy lub w Gdańsku.
Jak narazie czekam dalej....
[ Dodano: 2011-06-22, 19:34 ]
Jestem po wizycie u endokrynologa. Dostałam zlecenie do zrobienia biopsji guzka tarczyczy. Dowiedziałam się ze lewy płat jest ok, ale prawy jest powiększony bo połowę z niego stanowi guzek. Doktor mówił ze należy go zbadać bo być może on tez rzutuje na powiększenie węzłów chłonnych. Poza tym wspominał też ze powinnam mieć zrobione badania szpiku. Po co???????
Jak się wali to się wali |
monika30
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-06-21, 09:30 Temat: rak płuca - przerzut do mózgu |
Witaj Finlandia, i dziękuję za zainteresowanie
Otóż moja waga wogóle się nie zmieniła w ostatnim czasie. Nie drgnęła ani wyżej ani niżej. Teraz dopiero spada, kiedy denerwuję się w oczekiwaniu na wynik, ale to chyba normalna reakcja tym bardziej po tym co ostatnio przeszliśmy...
Jak narazie nie miałam pobieranego do badania węzła chłonnego. Myślę, że dowiem się o tym dopiero jak będę na wizycie z wynikiem hp.... Jak tylko coś mi zaproponują zaraz będę tu pisała...
Pozdrawiam gorąco |
monika30
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-06-20, 19:57 Temat: rak płuca - przerzut do mózgu |
Witaj ana7,
Byłam na ugs tarczycy.... są guzki ale są obojętne więc nie kwalifikują się do operacji jednak potwierdzę to jutro u endokrynologa, bo narazie to są sugestie radiloga który robił mi usg.
Poza tym Pan doktor był zdziwiony, że obrzęk stóp, rumień, kaszel i guzki na płucach to sarkoidoza....powiedział, że on szedłby w stronę ziarnicy.... Nie ukrywam, że zbił mnie z tropu.
No ale cóż....nie pozostaje mi nic innego jak czekać na wynik hp.... |
monika30
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-06-20, 06:11 Temat: rak płuca - przerzut do mózgu |
DSS czekałam na wiadomość od Ciebie jak za "starych" czasów. Bardzo dziękuję Ci za poświęcony czas. Jestem naprawdę bardzo wdzięczna. Dzięki informacjom uzyskanym od Ciebie będzie mi łatwiej, ponieważ gdy bedzie już wynik hp i będę umówiona na wizytę u lekarza, będę wiedziała o co pytać ewentualnie czego żądać. Pamiętasz przeciez jak to było za czasów mojego Taty....eh szkoda gadać.
Poza tym, po drodze jeszcze była historia z moją ciocią (siostra mojej mamy), dokładnie była w wieku mojego taty (54 lata). Od sierpnia zeszłego roku źle się czuła. Nagle schudła 10 kg, była osłabiona itp...itd... Robiła wyniki jakie tylko mogła, i ponoć nic.... Grudziądzcy lekarze może z braku wiedzy, może z braku profesjonalizmu, nie wiem dlaczego....olali ją. Stwierdzili że wszystko jest ok, nawet po tk klatki piersiowej, po rtg płuc, usg tarczycy, morfologii itd., żaden z nich nie widział ogromnego guza śródpiersia... Na początku lutego ciocia pojechała do Bydgoszczy, tam dopiero dowiedziała się że to nowotwór. Tam dopiero podjęto leczenie.....dostała jedną lampę i dzień później zmarła. To był 11.02.2011r.
Także jeśli przeczytasz to DSS zrozumiesz (jestem tego pewna) skąd mój pesymizm i obawa czy będzie jakieś później. W ciągu roku straciłam dwie bliskie osoby i teraz u mnie coś się dzieje. Psycha mi siada
Ale...jakoś to będzie. Dzis wybieram się na usg tarczycy bo tam też ponoć nie za wesoło....
Pozdrawiam... |
monika30
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-06-19, 12:48 Temat: rak płuca - przerzut do mózgu |
Katarzynka36, dziękuję serdecznie za miłe słowo, no i za pamięć
Ja pisałam wcześniej do czasu pojawienia się silnych obrzęków z bolącym rumieniem na kostkach wogóle nie wiedziałam ze cokolwiek mi dolega. Nawet teraz....gdy ubiorę długie spodnie, które zakrywają mi kostki, wogóle nie widać ze jestem chora. W szpitalu starsze osoby komentowały, że taka młoda i juz jej przeszkadza obrzęk na nogach a co to będzie poźniej.....tylko czy będzie jakieś "później"??
Jeszcze raz dziękuję za miłe słowo.... |
monika30
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-06-19, 11:28 Temat: rak płuca - przerzut do mózgu |
No tak gapa ze mnie....napisałam coś, ale nie do końca....juz uzupełniam
Spirometria: VC-3,77 l-99,7% FVC 3,8 l-100,5% FEVi/3,23 l/98,4%
FEV1%/FVCEX - 84,5% PEF 5,54 l/s 77,1% MEF75-5,54 l/s 89,3%
MEF50 4,38 l/s 97,9% MEF25 2,19 l/s 105,7%
OB 38 mm/1h
Morfologia: HB 13,5 HT 38,7 L 11,09 E 4,96 Pł krwi 572,00
Rozmaz: limf 18,6 mono 10,7 eozyno 1,4 bazo 0,2 neutrocyty 0,20
Glukoza 92,00 Mocznik 50,70 Kreatynina 0,88 Aspat 27,00
Alat 25,00 Bilirubina 0,64 Fosfataza zas 104
Kinaza fosfokreatyny 381,5 sód 135 potas 3,87
chlorki 98 TSH3 ULTRA 1,288 D-dimery 0,75
G-glutamylotranspeptydaza 31,0 CRP (hs) 73,9
Na zdjęciu klatki piersiowej uwidoczniły się szerokie policykliczne wnęki płucne. Podczas hospitalizacji wykonano TK klatki piersiowej - w badaniu stwierdzono obecność bardzo licznych, jednorodnych, powiększonych węzłów chłonnych wnęk i środpiersia. Wykonano BFS nie znajdując patologii wewnątrzoskrzelowej. |
monika30
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-06-19, 10:43 Temat: rak płuca - przerzut do mózgu |
Witam wszystkich gorąco
Rok po śmierci taty stres wrócił....tym razem chodzi o mnie....
Kilka tygodni temu opuchły mi kostki....stawy bolały coraz bardziej.... Pojechałam na Izbę Przyjęć miejskiego szpitala...pani doktor stwierdziła że to od pogody.... Poszłam więc do Przychodni, lekarz po zrobieniu podstawowych badań krwi i moczu stwierdził, że coś mi jest, chociaż sam nie wie co i skierował do szpitala na Oddział Wewnętrzny. Pojechałam. Ponownie badania krwi i moczu tym razem bardziej dokładne no i rtg płuc. Zdziwiłam się po co ten rtg płuc...ale lekarzem nie jestem. Przyszła Pani doktor (inna niż poprzednio) i skierowała mnie na pulmonologię z podejrzeniem sarkoidozy. Kilka dni na oddziale pulmonologii. Tam tk klatki piersiowej, usg brzucha, spirometria, dobowa zbiórka moczu, ponownie morfologia i bronchoskopia (straszne badanie). Z początku wszyscy lekarze na oddziale mowili o sarkoidozie, ale po bronchoskopii zaczęli nabierać wody w usta....że bronchoskopia nie dała jednoznacznego wyniku i że trzeba poczekać na wynik hp, bo pobrano 6 wycinków. Boje się jak nie wiem.... Przecież jeszcze tak nie dawno na tym samym oddziale leżał tata.... Czy ze mną tez tak będzie????
DSS poniżej pozwolę zamieścić sobie wynik tk jeśli będziesz mogła, proszę poswięc temu chwilkę.....
TK: drobne guzki podopłucnowe w segmentach 2,3,6 i 8-mym płuca prawego oraz segmencie 9-tym płuca lewego o średnicy do 5 mm. Poza tym pola płucne bez zagęszczeń miąższowych. Oskrzela główne, płatowe, sub- i segmentowe są drożne. Znacznie poszerzone, bardzo liczne, jednorodne węzły chłonne obu wnęk i śródpiersia w okolicy przytchawiczej po stronie prawej dochodzą do wymiaru 23x13 mm. W okolicy wnęki prawej do 21x14 mm, lewej 23x18 mm układające się w pakiety. Jamy opłucnowe wolne. Powiększona tarczyca dochodzi swoim dolnym biegunem po stronie prawej do mostka. W jej obrębie widoczne zmiany ogniskowe. Pojedyncze węzły chłonne pachowe o zachowanej budowie, nie przekarczją długości 11 mm po stronie prawej w osi krótkiej.
BRONCHOFIBEROSKOPIA: Krtań, tchwica, ostroga główna i obustronne drzewo oskrzelowe bz. Nie uwidoczniono patologii rozrostowej wewnątrzoskrzelowej ani zmian charakterystycznych dla sarkoidozy". |
monika30
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-12-17, 22:18 Temat: rak płuca - przerzut do mózgu |
To już pół roku jak oczy mojego Taty zamknęły się na zawsze....Bardzo tęsknię, ale juz staram się rozumieć....
Kocham Cię Tatusiu..... |
monika30
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-12-10, 23:09 Temat: rak płuca - przerzut do mózgu |
Wszyscy jak zwykle mieliście rację. Czas leczy rany. A może to tylko próba oswojenia się z myślą że Taty nie ma??? Tak czy inaczej wyjścia nie ma. Trzeba się pogodzić z tym co nam życie przynosi. Nie ma oczywiście dnia i godziny, w której nie pamiętałabym o Tacie, jednak staram się z całych sił żyć normalnie. Oczywiście nadal zdarzają się chwile bardzo mokrych oczu....ale no cóż, dziwne byłoby gdyby ich nie było.
Pozdrawiam Wszystkich gorąco.... |
|
|