1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak piersi z przerzutami do wątroby |
mufaso83
Odpowiedzi: 21
Wyświetleń: 12286
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-09-18, 07:59 Temat: Rak piersi z przerzutami do wątroby |
Tomku, jak pisali przedmówcy i ja wcześniej, musimy wiedzieć jaki dokładnie było leczenie, rozpoznanie....ciężko tak gdybać. Nie wiemy, jaki miała choćby schemat chemii, żeby podać Ci inne optymalne rozwiązania. Wszystkie możliwości leczenia masz w tych zaleceniach podawanych przeze mnie i Richelieu kilka postów wcześniej.
Ważne, żeby Ci rzetelnie odpowiedzieć jest znajomość jakiego rodzaju to był rak, czy np hormonozależny, bo schematy leczenia są różne. Dlatego wszyscy tu usilnie namawiają na wrzucenie, przepisanie wyników. Zapytaj Mamę, poszukaj w jej dokumentach, jeżeli chcesz logicznych odpowiedzi, a nie domysłów. Wtedy gwarantuję, odpowiemy rzetelenie
pozdrawiam i zdrówka Mamie życzę
i bez nerwów |
mufaso83
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-09-11, 15:59 Temat: Rak piersi z przerzutami do wątroby |
Termoablacja zlikwidowała całkowicie zmiany w wątrobie, jednak nie oszukujmy się, przerzuty do wątroby, czyli organu odległego czy raka piersi czy jajnika to IV stopień, nie III jak piszesz. Ska taka informacja? Wysłałam Ci link z całym opisem kwalifikacji choroby, poczytaj.
U nas niestety najprawdopodobniej nastąpiła wznowa w wątrobie. Czekamy obecnie na rezonans i będzie kolejna chemia, byc może kolejna operacja.
Co do Twojej Mamy, to oczywiście możecie zdać się na chemię, jednak zmiany w wątrobie można usunąć (oczywiście jeżeli lekarz się tego podejmie), dlatego poleciłam Ci doktora Stojceva. On operował moją Mamcię.
Rozumiem, liczysz na cud. Każdy chory czy bliski chorego o tym marzy. I oby te marzenia się spełniły. Życzę Ci tego z całego serca. |
mufaso83
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-09-10, 19:57 Temat: Rak piersi z przerzutami do wątroby |
Mamcia ma się dobrze, też powiem Ci strasznie ciężko przechodzę Jej diagnozę. Sporo czytam, szukam. Możesz spojrzeć na mój wątek. Mama w odróżnieniu od Twojej zmaga się z rakiem jajnika. Niestety zdiagnozowany za późno, mimo, że rok przed wykryciem (a guz miał 13cm) była na oddziale ginekologicznym, miała robione badania......
W zeszłym roku miała termoablację. Przeszła ją w miarę ok, dokuczał Jej ból i okropny gorzki niesmak w ustach.
Nie wiem, czy Ty ze swoją Mamusią rozmawiałeś o chorobie. My niestety unikamy trochę prawdy, mimo, że wiem, iż Ona zdaje sobie sprawę. Niedawno z szokiem mówi, jakby niedowierzaniem, zobacz, mi napisali ze to IV stopień....a jakiś czas temu czytała, że to nieuleczalne stadium. Łzy cisnęły mi się do oczu....Ważne jest, żeby być. Kochać, jak tylko można. Robię wszystko co mogę dla Niej. Nie każdy chce rozmawiać. Wiem, że czeka nas ta rozmowa. Bardzo się jej boję. Tobie życzę sily. Nam dzieciom strasznie ciężko jest znieść chorobę rodziców. Wierzę, uparcie trzymam się nadziei, że jak już Ci pisałam, leczenie paliatywne mimo, że Jej nie uzdrowi, pozwoli nam się cieszyć sobą jeszcze kilka lat. Jednak najbardziej boję się, żeby nie cierpiała.
Poszukaj jak radzi Ptaszenio, dobrego lekarza, którego obdarzycie zaufaniem. To bardzo ważne dla Mamy, jak i dla Ciebie. Ośrodek jest też ważny, ale przede wszystkim lekarz, LUDZKI. A trafiają się różni.
[ Dodano: 2014-09-10, 21:02 ]
A jeżeli kilometry nie sa przeszkodą mogę Ci polecić świetnego lekarza, przede wszystkim, który odpowie na Wasze pytania i będzie walczył. Jest u nas ordynatorem onkologii i ma świetne referencje. Prowadzi nawet pokazowe operacje onkologiczne dla lekarzy zza granicy. Cieszy się ogromnym zaufaniem pacjentów. I się nie poddaje. Moja Mamcię już raz uratował, jak miala czerniaka złośliwego. My mieszkamy w Słupsku a lekarz to Zoran Stojcev. Polecam Ci prywatną konsultację u Niego. |
mufaso83
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-09-10, 17:43 Temat: Rak piersi z przerzutami do wątroby |
Tomku,
tu nie chodzi o skreślanie tylko ze zdania sobie sprawy z powagi sytuacji. Moja Mamcia tez ma przerzuty do wątroby i też szukam, walczę, mam nadzieję.....doskonale Cię rozumiem i wspieram całym sercem.
Jeżeli chodzi o statystyki, nie wiem czy takowe istnieją. Myślę, że najlepiej zdać się na doświadczenie forumowiczów i poszukać w innych wątkach polecanych ośrodków onkologicznych. Z tego co pamiętam zawsze polecane są Gliwice i Bydgoszcz. Chyba jeszcze Wrocław. |
mufaso83
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-09-09, 17:49 Temat: Rak piersi z przerzutami do wątroby |
witaj
łatwiej by było, gdybyś wrzucił wszystkie wyniki Mamy, łącznie z określeniem typu raka.
Tu masz link odnośnie zaleceń i praktycznie wszystko o raku piersi, znając rozpoznanie sam sobie będziesz mógł wyszukać konkretne zalecenia
http://onkologia.zaleceni...k%20piersii.pdf
Skoro Mama ma przerzuty do wątroby, oznacza to najwyższe stadium i uogólnienie choroby. W związku z tym pozostaje leczenie paliatywne, mające na celu wydłużenie życia i poprawienie jego jakości. Nie są to dobre wiadomości.
Co do termoablacji, miała ją moja Mamcia. Usunięto Jej 4 zmiany. Zabieg na pewno wykonują w Bydgoszczy (tu proponuję prof. Zegarskiego) i w Gdańsku. Jednak musisz się skonsultować z lekarzem, czy podejmie się tego zabiegu. Czytałam gdzieś, niestety nie pamiętam źródła, że przy zmianach na wątrobie dzieki zabiegowi termoablcji okres przeżycia zwiększył się z kilku do kilkunastu, nawet kilkudziesięciu miesięcy.
Ewentualnie radioablacja, albo termoablacja streotaktyczna. Poczytaj sobie o tym.
pozdrawiam |
|
|