1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Zmiany w szyjce macicy - zły wynik kolposkopii |
mufaso83
Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 7708
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-08-26, 12:45 Temat: Zmiany w szyjce macicy - zły wynik kolposkopii |
konizacją nie ma co się martwić na zapas. Ja miałam, zaszłam od razu w ciążę, gdy postanowiłam mieć dziecko, pół roku po zabiegu. Ciążę donosiłam bez problemów, tyle że miałam cesarkę, bo szyjka się mimo upływu półtorej roku do porodu nie wygoiła.
Zawsze możesz powtórzyć badania, ale wydaje mi się, że dobry patolog raczej nie pomyli w badaniu mikroskopowym wycinków z wyskrobinami z kanału. Ewentualnie możesz poprosić o przebadania pobranego materiału w innym laboratorium. Masz do tego prawo |
mufaso83
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-08-26, 12:23 Temat: Zmiany w szyjce macicy - zły wynik kolposkopii |
bo zazwyczaj przy wyniku powyżej CIN 1 robi się konizację. Ja zmian w szyjce nie miałam, więc nie wiem, co teraz zadecyduje lekarz. Może dalszą obserwację. A miałaś jakieś leczenie po wykryciu CIN 1? czy tylko obserwacja?
[ Dodano: 2016-08-26, 13:23 ]
w kanale nie szyjce |
mufaso83
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-03-03, 19:12 Temat: Zmiany w szyjce macicy - zły wynik kolposkopii |
dlatego w trakcie badania zostanie pobrany również materiał z kanału. za krwawienia może być odpowiedzialnych wiele czynników i bez dalszej diagnostyki to wrożenie z fusów. |
mufaso83
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-03-03, 18:56 Temat: Zmiany w szyjce macicy - zły wynik kolposkopii |
Cin nie jest rakiem, a zmianą przedrakową. Ja miałam CIN 3 i fakt, w cytologii czysto zawsze.
Powinnaś teraz mieć pobrane wycinki i wyskrobiny z kanału szyjki do badania histopatologicznego, one prawdę powiedzą. |
|
|