1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak trzonu macicy uogólniony |
mufaso83
Odpowiedzi: 112
Wyświetleń: 30400
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-02-14, 19:32 Temat: Rak trzonu macicy uogólniony |
kolejne chemie niestety kumulują swoją toksyczność w organizmie, dlatego raczej przy kolejnych wlewach lepiej nie będzie. Moja Mamcia pierwszy rzut też przeszła znośnie, kolejne były jednak coraz gorsze
co do uczulenia proponuję konsultację z lekarzem, na pewno podadzą coś na uczulenie, a przy kolejnej chemii wprowadzą odpowiedni lek |
mufaso83
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-01-22, 14:53 Temat: Rak trzonu macicy uogólniony |
w kwestii tego leku nie pomogę.
o leki na grzybicę powinnaś poprosić lekarza prowadzącego (onkologa/internistę), ale nie wiem, czy dadzą tak na zapas.
Proponuję płukanie meridolem na wszelki wypadek (ewentualnie elmex zielony). Na receptę nystatyna (o ile dobrze piszę nazwę) |
mufaso83
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-01-22, 14:05 Temat: Rak trzonu macicy uogólniony |
co do chemioterapii to niestety ciężko jest cokolwiek przewidzieć. Moja Mama caly pierwszy cykl znosila w miarę. Zawsze tylko przez tydzień po wlewie miała mdlości i ból stawów. Przy kolejnym cyklu było niestety coraz gorzej.
Możesz jedynie przygotować się na ewentualne dolegliwości. Zrobić Mamie jakieś lekkostrawne dania do rozmrożenia lub odgrzania, zaopatrzyć ją w zdrowe przekąski czy leki na grzybicę jamy ustnej, która może wystąpić (a uwierz mi daje do wiwatu gorzej niż chemia)
i przede wszystkim spacery lub to siedzenie przy oknie. Naprawdę pomaga, poprawia apetyt
pilnujcie też wagi |
mufaso83
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-01-22, 13:41 Temat: Rak trzonu macicy uogólniony |
jak najbardziej normalne
jesteśmy tylko ludźmi....
mogę Ci jedno poradzić z własnego doświadczenia. Nie pozwól, aby choroba całkowicie Was zdominowała. Mimo wszystko, starajcie się żyć normalnie, a nawet bardziej. Rób to, co lubisz, co chciałaś z Mamą zrobić, spędzaj z Nią czas, staraj się zapamiętywać, doceniaj każdą, nawet najzwyklejszą chwilę. Mi tego właśnie brakuje. Codzienności....i żałuję, że nie potrafiłyśmy z Mamą tak szczerze pogadać o śmierci, o strachu, o bólu....niby o tym mówiłyśmy, ale tak jakoś obydwie wypierając rzeczywistość. Nie mówię, żebyś szykowała się na śmierć, na to i tak nie ma możliwości się przygotować. |
mufaso83
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-01-22, 12:32 Temat: Rak trzonu macicy uogólniony |
wiesz co, ja okropnie przeżywałam chorobę Mamci. Natłok myśli non stop, żal, strach, gdy tylko dzwonił telefon. Przy tym konieczność skupienia się na własnym życiu, pracy.....doskonale Cię rozumiem i wiem, jak ta choroba niszczy. Nie tylko chorego ale też bliskich.
Ja osobiście chciałam skorzystać z pomocy psychologa, jednak nawet nie miałam na to czasu. Małe dziecko, choroba Mamy, praca. Gdyby przyjmował w nocy to może. Natomiast jeśli Ty masz czas, to świetny pomysł, aby z kimś "przepracować" całą sytuację |
|
|