1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Pomocy |
niki
Odpowiedzi: 57
Wyświetleń: 20014
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2013-07-01, 16:03 Temat: Pomocy |
|
niki
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2013-06-26, 20:49 Temat: Pomocy |
Marzena64 napisał/a: | Lekarz powiedział, że lada dzień Tatuś zacznie pluć krwią i mamy mieć przygotowane zimne ręczniki, przygotował nas do podawania morfiny, i pogodzenia się ze śmiercią. Mam pytanie. Po co te ręczniki? Czy do okładów, jeśli tak to na czoło, czy na klatkę piersiową? |
dziwi mnie ze pan doktor tak stawia sprawę, nie kazdy chory z rakiem płuc ma krwioplucie, moj tata nie miał wcale
myślę że te reczniki w przpadku krwioplucia, może ktos kto miał chorego z krwiopluciem pomoże
postaraj się być przy tacie jak najwięcej, bo tata powoli odchodzi ,
czy lekarz powiedział w jakim celu chce podać tacie kroplówkę?
myślę ze powinnaś to przeczytać i zastanowić się nad sensem jej podania
http://www.fundacja-onkol...acniajacej.html
pozdrawiam i dużo sił Ci zyczę |
niki
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2013-05-17, 20:31 Temat: Pomocy |
Marzena64 napisał/a: | Tata chce abym załatwiła lek METYPERD. W szpitalu dostał 16 mg i mógł spać, ale lekarz dał to tacie tylko raz i powiedział, że z tym lekiem trzeba uważać. |
powiedział na co uwazać?
U pacjentów leczonych paliatywnie , skutki uboczne mozna sobie darować U taty wazniejsza jest jakośc życia a nie skutki uboczne długotrwałej terapii( czasami występujące po latach leczenia )
sama biorę metypred od 12 lat non-stop,wczesniej inny steryd
ma jakis inny steryd w zamian ?
czy lekarz boi się skutków ubocznych ?
sterydy zmniejszają obrzęk wokól guza a tym samym zmniejsza się ucisk guza na inne narządy, może tez zmiejszyć sie odruch kaszlowy
sam steryd nie działa na spanie , ale być może uspokoił kaszel , więc tata mogł normanie spać
czy ktos proponował tacie DHC continus?ten lek ma silne działanie przeciwbólowe i przeciwkaszlowe
rozważaliście zapisanie taty do hospicjum domowego ? przynajmniej mogliby opanować to co teraz jest bardzo męczące- kaszel a w przyszłości od razu byłby zabiezpieczony w inny sposob w zależności od potrzeby
trzeba mu wytłumaczyć że taka opieka poprawi jego życie - może się uda |
|
|