1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Czerniak mikroinwazyjny / Lentigo maligna skóry uda prawego |
olaczek
Odpowiedzi: 93
Wyświetleń: 56311
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-05-13, 10:44 Temat: Czerniak mikroinwazyjny / Lentigo maligna skóry uda prawego |
maxdata26 napisał/a: | A ja mam kolejne zmartwienie. Zrobiłam usg tarczycy i mam 3 guzki. Lekarz powiedział mi, że 2 to guzki lite i raczej nie są to torbiele.
"Tarczyca dwupłatowa o wymiarach: Płat prawy 18x15x32mm, lewy 14x13x27mm, cieśń 5mm. W płacie prawym widoczny guzek lito torbielowaty o wymiarach 6x3x5mm, w cieśni dwa guzki lite 7x3x3 i 2x2x2mm. Płat lewy bez zmian ogniskowych. Przepływ miąższowy w normie. Węzły chłonne szyjne niepowiększone."
Dzisiaj poszłam zrobić TSH, FT3, FT4. Czy będzie potrzebna biopsja? Czy przy trzech guzach trzeba będzie leczyć farmakologiczne, operacyjnie? Zna się ktoś na tym?
[ Dodano: 2011-05-11, 11:45 ]
W poniedziałek ma konsultację u endokrynologa. Jutro wyniki poziomu hormonów. Zastanawiam się tylko czy będzie biopsja czy operacja, bo chyba guzków farmakologicznie się nie leczy? |
Z tego co mówią endokrynolodzy (ja leczę się w CO w Gliwicach), guzki są najczęstszym schorzeniem tarczycy. Po pierwszej biopsji (jeżeli wynik jest dobry) należy je tylko obserwować, czy nie rosną. Regularne USG jest konieczne.
Jeżeli pozoim TSH jest OK farmakologicznie się nie leczy. |
|
|