1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 9
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak języka płaskonabłonkowy rogowaciejący
pe

Odpowiedzi: 65
Wyświetleń: 30616

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2016-01-26, 10:52   Temat: Rak języka płaskonabłonkowy rogowaciejący
Spokojnie, daj sobie czas. Wszystko da się wyćwiczyć i wrócisz do formy.
pe

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2016-01-15, 10:06   Temat: Rak języka płaskonabłonkowy rogowaciejący
Świetne wieści! Widzisz, nie taki diabeł straszny, nie każdy skutek uboczny musi wystąpić :) Dobrze, że z wagi nie spadłaś. Moja Mama znacznie schudła i jak na razie (dwa mc od skończenia naświetlań) nie przytyła dużo, chociaż apetyt się poprawił.

Pozdrawiam i trzymam kciuki, żeby ostatnie dni szybko zleciały :)
pe

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2015-12-30, 18:19   Temat: Rak języka płaskonabłonkowy rogowaciejący
Nystatyna to na grzyba. A na afty może być klasyczny Dezaftan. Tylko popróbuj czy nie szczypie.
pe

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2015-12-28, 23:34   Temat: Rak języka płaskonabłonkowy rogowaciejący
A będziesz wracać do domu na weekendy?

Rozumiem co czujesz, szpitale same w sobie nie napawają zbytnim optymizmem.

Pamiętaj, że czytamy i trzymamy kciuki!
pe

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2015-12-24, 09:26   Temat: Rak języka płaskonabłonkowy rogowaciejący
U Mojej Mamy skutki uboczne zaczęły się na przełomie 3 i 4 tygodnia naświetlań i sukcesywnie rosły. Do tego stopnia, że szczypała nawet woda. Ale spokojnie, każdy przechodzi to inaczej, nie wszystkie skutki uboczne muszą wystąpić.
pe

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2015-12-12, 13:29   Temat: Rak języka płaskonabłonkowy rogowaciejący
Prawda jest taka, że podczas radioterapii każdemu przypasuje coś innego. Lekarz mojej Mamy odradził oliwę z oliwek, ponieważ ona nieco wysusza, a polecił olej z pestek winogron (zimnotłoczony). Ma on bardzo intensywny zapach i smak, Mama nie mogła tego znieść. Podobno mniej drażniący jest olej kokosowy, a to akurat poleciła pielęgniarka. Preparat, który na pewno podpasował wszystkim (wnioskując po postach na tym forum) to mieszanka laryngologiczna na receptę. Kosztuje 8 złotych, a nie szczypie i łagodzi.

Tutaj ktoś pisał o wysuszonym nosie - moja Mama smarowała Linomagiem w płynie (od wewnątrz, bo śluzówka była sucha). Bardzo pomagało.

Rewelacyjna jest też zwykła maść z witaminą A, koszt to około 2,50. Poparzenia na skórze goiło szybciej niż Radioprotect. Dobry jest też Calmapherol, jest trochę tańszy niż Radioprotect, a Mama twierdzi, że lepszy.

Jeszcze o nutridrinkach Ci napiszę - można dostać tańszą opcję takiej odżywki proteinowej, to jest MeDrink Plus. W aptekach internetowych nawet za 5,10 za sztukę.

Jak już skończysz naświetlania, to poparzenia zagoją się szybko. Na skórze bardzo szybko, gorzej trochę ze śluzówką. Acha, osoby naświetlane w okolicach głowy często skarżą się na suchość w ustach. Najwyraźniej nie wszyscy tak mają, moja Mama miała ślinę, nie było aż tak źle.

Trzymaj się i dawaj znać jak się czujesz. Będzie dobrze :)
pe

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2015-12-11, 00:29   Temat: Rak języka płaskonabłonkowy rogowaciejący
Moja Mama pod koniec radio miała straszne napady kaszlu (poparzone, suche gardło), wtedy pomagał Glosal i lek p-kaszlowy Acodin. Pamiętaj, że niektóre preparaty mogą Cię po pewnym czasie szczypać. Na pewno siemię nie będzie :)

Trzymam kciuki, dasz sobie radę. Moja Mama w trakcie kryzysu tak strasznie się żaliła, a teraz mówi, że nie było aż tak źle :)

Ile masz tych lamp?

Pozdrowienia!
pe

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2015-11-30, 20:15   Temat: Rak języka płaskonabłonkowy rogowaciejący
Osoba napromieniana sama nie promieniuje. Pytałam lekarza mojej Mamy - radiologa, bo sama mam dwójkę dzieci, w tym jedno ma 8 miesięcy i powiedział, że nie ma takiego niebezpieczeństwa. Nie dajmy się zwariować.
pe

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2015-11-30, 13:46   Temat: Rak języka płaskonabłonkowy rogowaciejący
Możesz mieć aż 6,5 tygodnia naświetlań. Rozstanie z dzieckiem będzie trudne na pewno.

Moja Mama miała 6,5 tygodnia naświetlań, z tym że pierwsze trzy tygodnie przeszły gładko, a potem pojawiły się schody w postaci ranek w jamie ustnej, co utrudniało jedzenie i picie (nawet woda szczypała). Po skończeniu, właściwie po tygodniu od skończenia, 80% zmian się zregenerowało. Z tym, że moja Mama nie miała chemii.

Również jako mama, jestem w stanie sobie wyobrazić, że tęsknota za dzieckiem może być dolegliwością o wiele gorszą, niż skutki chemii i naświetlań. Może rozważ taką opcję - jeśli ktoś by Cię dowoził i odwoził na naświetlania i chemię, to zawsze może spróbować dojeżdżać. Pewnie ten pierwszy czas nie będzie aż tak obfitował w skutki uboczne. A położyć się do szpitala możesz w każdej chwili. I wtedy to nie będzie już te 6,5 tygodnia, tylko mniej - może wcale, a może sama końcówka.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron