1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 2
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Czy to może być podejrzana zmiana ?
stefanek

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 10540

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2013-06-28, 19:50   Temat: Czy to może być podejrzana zmiana ?
Lekarz onkolog prawie że zza biurka rzucił okiem na moje pieprzyki i stwierdził, że stare pieprzyki-te które już się ma nie złośliwieją, więc nie ma sensu ich wycinać, jeśli żaden nie ma powyżej 5 mm. i że wycięcie podejrzanego znamienia nie jest profilaktyką czerniaka. Ale jeśli mam ochotę je powycinać, to mogę to zrobić w poradni chirurgicznej. Jestem już całkiem skołowana, wycinać czy nie wycinać?
====

Jak ja nie lubie takich 'fachmanow'. Stary pieprzyk rownie dobrze moze zaczac sie zmieniac. Nie jest to zadna regula. Czerniaki bywaja tez mniejsze niz 5mm. Tez nie jest to zadna regula. Fakt ze wiecej podejrzanych znamion jest duza ale nie mozna nagle ignorowac kompletne wszystkiego mniejszego, zwlaszcza jesli wystepuja inne cechy jak wielokolorowosc albo dziwny ksztalt itp...

Wycinac czy nie wycinac? Na to powinien odpowiedziec fachowiec dermatolog najlepiej specjalista od raka skory. Dobry dermatolog jest w stanie stwierdzic czy mol jest podejrzany czy nie przez dermatoskop. Pod dermatoskopem szuka sie specyficznych cech ktore okreslaja podejrzliwosc.
  Temat: Czy to może być podejrzana zmiana ?
stefanek

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 10540

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2013-04-23, 12:42   Temat: Czy to może być podejrzana zmiana ?
Wg mnie wszystkie zmiany podejrzane powinny byc wycinane wraz ze zdrowym marginesem.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron