1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Zmiany w tarczycy |
szarlotta
Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 14905
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2013-01-26, 14:00 Temat: Zmiany w tarczycy |
Bioposja dobra. nie było się czym denerwować .
Opis makroskopowy
BACC lekkohypehogenicznego guza lewego płata ogniskowo z cechami zwyrodnienia płynowego.
Rozpoznanie
obraz guza łagodnego, rozmaz zawiera drobne tyreocyty leżące w lużnych grupach oraz strzępki koloidu. |
szarlotta
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2013-01-12, 13:45 Temat: Zmiany w tarczycy |
Jestem już po wizycie u endokrynologa.W środę mam się zgłosić z wynikami ft3 i ft4 w klinice w Katowicach na biopsję.Po wynikach ft3 i ft4 będzie wiadomo czy mam brać jakieś leki czy nie.
Dr. stwierdziła że zmiana jest duża i po biopsji zapadnie decyzja czy operacja w trybie pilnym czy można jeszcze trochę poczekać.Tak czy tak operacja raczej nieunikniona . |
szarlotta
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2013-01-07, 16:02 Temat: Zmiany w tarczycy |
Myslę tak samo jak Wy
W najbliższych dniach mam w planie iść prywatnie do endokrynologa.
Wynik z TSH odebrałam dzisiaj 0.132 norma od 0.270-0.4200
[ Dodano: 2013-01-07, 16:07 ]
Niby mam nadczynność ,powinnam chudnąć a tyję |
szarlotta
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2013-01-02, 19:15 Temat: Zmiany w tarczycy |
Diekuję Richelieu za szybką odpowiedż .
Jutro wybieram się do lekarza rodzinnego , to pewnie dostanę skierowanie do specjalisty.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2013-01-02, 20:59 ]
Do onkologa, będącego specjalistą właściwym do oceny tego rodzaju przypadków, nie potrzeba skierowania.
[ Dodano: 2013-01-03, 18:56 ]
Jestem już po wizycie u l.rodzinnego. Dostałam skierowanie na TSH i do endokrynologa.
Lekarz od razu zaznaczył że do endokrynologa są bardzo odległe terminy i jak mi TSH wyjdzie w normie to mogę spokojnie czekać a jak poza normą to mam przyjść do niego.
Przy okazji miałam zrobione ekg i wyszło że mam arytmie ,częstoskurcz.Dostałam receptę na Beto zk i Cravisol. |
szarlotta
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2013-01-02, 17:27 Temat: Zmiany w tarczycy |
Witam
Proszę o poradę czy mam się przejmować takim opisem z usg.
Prawy płat tarczycy wielkości 52x20x19 mm v=9,9
Lewy płat tarczycy wielkości 56x26x26 mm v=18,2
W obrębie płata lewego widoczna zmiana ogniskowa z hypoechogeniczną otoczką wielkości 30x23x22 mm.
W obrębie prawego płata widoczna zmiana hypoechogeniczna wielkości 5 mm.
Echogeniczność pozostałej części tarczycy jednorodna ,prawidłowa.
Mam też dla porównania usg z przed 5 lat.
Prawy płat tarczycy wielkości 60x22x17 v=10,1
Lewy płat tarczycy wielkości 55x20x18 v9,3
W obrębie płata prawego widoczna jest zmiana o mieszanej Echogeniczności wielkości 14 mm.
W obrębie płata lewego widoczna zmiana hypoechogeniczna , dobrze ograniczona ,wielkości 11x7x9 mm.
Nie chcę zaśmiecać forum ale wiem że dostanę tu fachową odpowiedż
Z góry dziękuję. |
|
|