1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak piersi przewodowy inwazyjny, przerzuty do wątroby |
urania
Odpowiedzi: 403
Wyświetleń: 218047
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-08-23, 20:13 Temat: Rak piersi przewodowy inwazyjny, przerzuty do wątroby |
|
urania
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2010-07-20, 20:05 Temat: Rak piersi przewodowy inwazyjny, przerzuty do wątroby |
ja100 napisał/a: | dzisiaj byłam w poradni chemioterapii i lekarz powiedział, że będę brała później już po chemii i naświetlaniach hercyptynę.
|
Na temat leczenia herceptyną (Trastuzumab):
Cytat: | Trastuzumab
W kilku prospektywnych badaniach z losowym doborem chorych wykazano, że u osób z nadekspresją/amplifikacją HER2 i towarzyszącymi jej innymi niekorzystnymi czynnikami rokowniczymi skojarzenie uzupełniającej chemioterapii z trastuzumabem zmniejsza 2−krotnie względne ryzyko nawrotu nowotworu w porównaniu z wyłączną chemioterapią, co odpowiada zmniejszeniu odsetka niepowodzeń o około 10 punktów procentowych po 3 latach. Przekłada się to na obniżenie ryzyka zgonu po 3 latach o około 3 punkty procentowe. W większości badań trastuzumab stosowano przez 12 miesięcy, jednak optymalny czas jego stosowania, jak również odległe efekty leczenia są nadal nieustalone. Leczenie trastuzumabem było na ogół dobrze tolerowane, jednak wiązało się z podwyższeniem ryzyka uszkodzenia mięśnia sercowego.
Dodanie trastuzumabu do uzupełniającej chemioterapii zaleca się u chorych z nadekspresją lub amplifikacją HER2, przy średnicy inwazyjnego komponentu guza powyżej 1 cm lub z obecnością przerzutów do pachowych węzłach chłonnych. Lek można stosować w dwóch schematach: co 3 tygodnie (dawka nasycająca 8 mg/kg mc., a następnie w dawkach 6 mg/kg) lub co tydzień (dawka nasycająca 4 mg/kg mc., a następnie 2 mg/kg). W obu przypadkach kuracja trwa rok lub do momentu nawrotu choroby. Jeśli w leczeniu uzupełniającym stosowane są schematy chemioterapii zawierające antracykliny, leczenie trastuzumabem można rozpocząć dopiero po ich ukończeniu. Trastuzumab można natomiast łączyć z taksoidami, na przykład w schematach 4 x AC i 4 x paklitaksel podawany co tydzień lub co 3 tygodnie, lub 3 x FEC i 3 x docetaksel.
W związku z kardiotoksycznym działaniem trastuzumabu konieczny jest staranny dobór chorych do tej formy leczenia na podstawie badania podmiotowego i przedmiotowego, elektrokardiografii i badań czynnościowych serca [ocena frakcji wyrzutowej jest możliwa przy użyciu echokardiografii lub angiokardiografii techniką bramkową (MUGA, multiple gated angiography)]. Obiecującym wskaźnikiem wydolności serca stosowanym w uzupełnieniu badania echokardiograficznego przed leczeniem i w jego trakcie może być stężenie natriuretycznego peptydu typu b (BNP, B;type natriuretic peptide) w surowicy, przy czym wartości tego testu w leczeniu trastuzumabem nie zweryfikowano dotychczas w prospektywnych badaniach klinicznych. Stosowanie trastuzumabu jest przeciwwskazane u chorych z udokumentowaną niewydolnością serca lub frakcją wyrzutową lewej komory (LVEF) poniżej 55%, wysokim ryzykiem niekontrolowanych zaburzeń rytmu serca, dławicą piersiową wymagającą przyjmowania leków, klinicznie istotną wadą zastawkową, udokumentowanym zawałem przezściennym i niewystarczająco kontrolowanym nadciśnieniem. W trakcie leczenia należy monitorować czynność serca, powtarzając badania co 3 miesiące i po jego zakończeniu. W przypadku wystąpienia objawowej niewydolności serca należy przerwać podawanie trastuzumabu i zastosować standardowe leczenie kardiologiczne. |
Źródło: http://www.onkologia.zalecenia.med.pl/ |
urania
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2010-07-11, 12:58 Temat: Rak piersi przewodowy inwazyjny, przerzuty do wątroby |
Richelieu napisał/a: |
Nie znalazłem informacji czy istnieją zależności pomiędzy HER a G. |
Cytuję to co mnie się udało znaleźć:
Cytat: | Na podstawie badania metodą FISH 1223 przypadków opracowano
algorytm postępowania diagnostycznego w raku piersi. Zgodnie z opisanym
algorytmem wszystkie przypadki, w których ekspresję białka HER2 oceniono na
2+ wymagają dodatkowego badania metodą FISH, mającego na celu zbadanie
stanu genu kodującego receptor. Łącznie amplifikację genu HER2 stwierdzono
w 184 badanych przypadkach (16,16%). Wykazano, iż pozytywny status genu
HER2 określany techniką FISH pozytywnie koreluje ze stopniem złośliwości
histologicznej G, typem histologicznym nowotworu i stanem węzłów
chłonnych; nie stwierdzono zależności pomiędzy statusem genu HER2 i
wiekiem chorych.
|
Źródło: CENTRUM ONKOLOGII-INSTYTUT im. Marii Skłodowskiej-CurieSPRAWOZDANIE DYREKTORA Z DZIAŁALNOŚCI CENTRUM ONKOLOGII W 2006 ROKU
http://www.coi.home.pl/co...ektora_2006.pdf
Ja100, zadałaś trudne pytanie
[ Komentarz dodany przez: Richelieu: 2010-07-11, 16:13 ]
Dzięki za pomoc. |
urania
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2010-07-09, 17:42 Temat: Rak piersi przewodowy inwazyjny, przerzuty do wątroby |
ja100 napisał/a: | mam jeszcze jedno pytanie, czy to, że Her jest dodatnie ma jakiś związek ze stopniem złośliwości G3?
|
Ocena stanu receptora HER2 nie ma wpływu na ocenę stopnia złośliwości raka piersi określanego wg klasyfikacji BR (Blooma i Richardsona), w Twoim przypadku ocenionego na G3.
Pozdrowienia |
|
|