Autor |
Wiadomość |
Temat: Powiększone węzły chłonne w doł. pach.- Chłoniak Hodgkina |
zufed
Odpowiedzi: 81
Wyświetleń: 79852
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2011-02-08, 21:34 Temat: Powiększone węzły chłonne w doł. pach.- Chłoniak Hodgkina |
Finlandia, nich Cię uściskam
strasznie się cieszę!!
pozdrawiam
zuza |
zufed
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2011-02-01, 21:17 Temat: Powiększone węzły chłonne w doł. pach.- Chłoniak Hodgkina |
Finlandia, gratulacje, jak mam "tylko"umiarkowany
Dostałaś pewnie znaczy ze względu na etap choroby w jakim się znajdujesz. Dali to bierz, trzeba korzystać z przywilejów jakie Ci przysługują.
Ja na przykład korzystam z darmowych przejazdów autobusami w Krakowie.
pozdrawiam
zuza |
zufed
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2011-01-15, 23:11 Temat: Powiększone węzły chłonne w doł. pach.- Chłoniak Hodgkina |
Finlandia, po pierwsze jestem Twoją fanką i nic na to nie poradzę.
A teraz poważnie. Jeśli chodzi o paznokcie to dziwny objaw, nie słyszałam o takim przypadku, ale różne są przypadki niestety.
Ja na przykład po dwóch tylko wlewach samej adriamycyny mam zniszczony szpik i wszyscy się dziwią, że miałam 2 chemie i tak się podziało.
Co do tycia i zaburzeń psychicznych (jak to nazwałaś). Niestety, to jedne z całej długiej listy skutków ubocznych sterydów.
Radziłabym cała dietę przeprowadzić bardzo ostrożnie i w porozumieniu z lekarzami. Szkoda by było sobie zaszkodzić, prawda? Pamiętaj, że jesteś po bardzo ciężkim leczeniu i Twój organizm potrzebuje regeneracji i wypoczynku.
Jeśli chodzi o psychologa, polecałabym nie takiego "zwykłego", ale psychoonkologa, który ma doświadczenie z osobami takimi jak my. Niestety nie polecę Ci nikogo, bo poprostu nie znam nikogo z Twoich okolic, ale z pewnością Twoi lekarze prowadzący takk. Zapytaj ich.
A sukienkę można kupić większą poprostu
ściskam
zuza |
zufed
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2010-10-04, 19:58 Temat: Powiększone węzły chłonne w doł. pach.- Chłoniak Hodgkina |
Finlandia, gratulacje. Możesz się spodziewać bóli kostnych i kiepskiego samopoczucia jak przy przeziębieniu. Może być, ale nie musi, czego Ci życzę.
Jeśli Cię to pocieszy ja mam za sobą 21 zastrzyków i kolejne 19 czeka w kolejce
pozdrawiam
zuza |
zufed
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2010-10-03, 18:22 Temat: Powiększone węzły chłonne w doł. pach.- Chłoniak Hodgkina |
Finlandia, nie będę komentować tej sytuacji...
Fatalnie tylko, że tracisz kolejne dni, a lek już powinnaś sobie podawać i powinien działać.
Jeśli mogę Ci coś doradzić, idź do apteki, poproś, aby sprowadzili lek na ten sam dzień, na wieczór na przykład. Wytłumacz, że sprawa jest ważna i myślę, że może się udać.
ściskam
zuza |
zufed
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2010-10-01, 19:41 Temat: Powiększone węzły chłonne w doł. pach.- Chłoniak Hodgkina |
Finlandia, I jak Ci idzie podawanie zastrzyków?
Jak się po nich czujesz? |
zufed
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2010-09-29, 15:22 Temat: Powiększone węzły chłonne w doł. pach.- Chłoniak Hodgkina |
Finlandia, sprawa jest prosta, poradzisz sobie na pewno.
Zastrzyk polecam robić w brzuch (najłatwiej technicznie).
Jedną ręka chwytasz fałd skóry na brzuchu, drugą energicznie wbijasz igłę (fałd skóry nadal trzymasz podczas podawania leku) i powoli podajesz całość tego co masz w strzykawce.Wyciągasz igłę.
Prawdopodobieństwo zrobienia sobie krzywdy jest na prawdę nie wielkie.Igła jest na tyle nieduża i cieniutka, że nie sięga dalej niż do tkanki podskórnej (jeśli robisz jak napisałam).
5 zastrzyków zleci szybko, w razie czego pisz. Pierwszy raz bierzesz neupogen?
ściskam
zuza |
zufed
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2010-09-10, 19:30 Temat: Powiększone węzły chłonne w doł. pach.- Chłoniak Hodgkina |
Finlandia napisał/a: | Tłuszcz brunatny - czytałam dużo w internecie na jego temat, czy dobrze rozumuję, że ten podwyższony metabolizm FDG w tłuszczu brunatnym spowodowany jest tym, że w poczekalni w Bydgoszczy było zimno jak w psiarni, a znów kazali długo czekać? |
Dokładnie mogło tak być, u mnie również w badaniu PET znalazła się wzmianka o aktywacji tłuszczu brunatnego.
Finlandia napisał/a: | Wiem, że jest możliwość założenia portu centralnego, ale trochę się tego obawiam, no i pewnie trzeba na to czekać - czy możliwe jest podanie chemii jeszcze gdzieś, czy tylko w ręce? |
Jeżeli masz takie problemy z żyłami, porozmawiaj faktycznie o umieszczeniu portu z lekarzem. Port daje dużą wygodę i w codziennym życiu jest niemal niezauważalny (widać jedynie nie wielkie zgrubienie pod skórą).Unikasz częstych,bolesnych wkłuć. Jeśli już nie będzie potrzebny zostanie poprostu usunięty.
Finlandia napisał/a: | Czasami, w różnych miejscach, nagle czuję zapach bleomycyny (jak sama nazwa wskazuje, zapach jest naprawdę BLE). Trochę mnie to przestrasza - czy to już można uznać za halucynacje? |
Nie martw się, z Twoją głowa jest w porządku Tak poważnie mówiąc po chemii zdarzają się takie sytuacji jak przeczulica na zapachy (wiem co mówię, sprawdziłam na sobie) i na smaki również.
Po jakimś czasie powinno minąć.
pozdrawiam ciepło
zuza |
zufed
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2010-08-05, 14:41 Temat: Powiększone węzły chłonne w doł. pach.- Chłoniak Hodgkina |
Finlandia, cieszę się z Twojego wyniku, wszystko idzie zgodnie z planem.
Nie przepraszaj za kryzys, każdemu się zdarza, to normalne
Pamiętaj, że tu możesz się wyżalić, a My poklepiemy Cię po pleckach i przytulimy do ramienia |
zufed
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2010-07-30, 12:02 Temat: Powiększone węzły chłonne w doł. pach.- Chłoniak Hodgkina |
Finlandia napisał/a: |
Chyba gorzej mi dzisiaj wychodzi udawanie dzielnej dziewczynki. |
Finlandia, nie ma potrzeby, żebyś udawała dzielną dziewczynkę. Czasem lepiej jest się pożalić, pokrzyczeć a i popłakać czasem nie jest czymś złym. Nie tłum w sobie emocji.
Są dni gorsze i lepsze, ale nie ma wyjścia trzeba przeczekać do lepszego jutra.
Spróbuj zapolować jeszcze raz na Panią Psycholog.
Przytulam Cię mocno i służę ramieniem do wyżalenia się.
<uscisk>
zuza |
zufed
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2010-07-20, 19:05 Temat: Powiększone węzły chłonne w doł. pach.- Chłoniak Hodgkina |
Oj Finlandia, Ty lepiej uważaj, żeby Cie nie wessało do tej kroplówki Tak samo się stanie, jak butelkę położysz poniżej poziomu ręki (uwaga podczas wycieczek do toalety )
A tak poważnie, śpij ile potrzebujesz, jedz ile wlezie i uważaj na siebie, żebyś nic nie złapała. Wykorzystaj ten czas dla siebie, poleniuchuj trochę i dużo, dużo wypoczywaj.
<uscisk> |
zufed
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2010-07-19, 20:19 Temat: Powiększone węzły chłonne w doł. pach.- Chłoniak Hodgkina |
ale się cieszę!!
wypoczywaj i melduj się <uscisk> |
zufed
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2010-07-18, 13:42 Temat: Powiększone węzły chłonne w doł. pach.- Chłoniak Hodgkina |
Czyli, że nie długo. Daj znać. |
zufed
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2010-07-18, 13:15 Temat: Powiększone węzły chłonne w doł. pach.- Chłoniak Hodgkina |
Kochana Finlandio, dużo osób tu zagląda, może nie wszyscy piszą, ale jak widzisz sama nie jesteś
Ziarnica wcale nie jest taka mało popularna. Masz rację, często wykrywa się ją kiedy już osiągają bardziej zaawansowany stopień, ale nie tylko ją i to jest problem. Wiele osób trafia do lekarza, kiedy już dolegliwości dają się we znaki, albo kiedy wreszcie trafią na kompetentnego lekarza, ale to już inna historia
Ważne, że Ty już się leczysz i teraz idziemy do przodu.
Co do schematu dalszego leczenia to zobaczymy.
Kiedy będziesz miała wyniki badania szpiku?
buziaki
zuza |
zufed
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2010-07-16, 12:09 Temat: Powiększone węzły chłonne w doł. pach.- Chłoniak Hodgkina |
Finlandia, widocznie zmiana w płucach nie była niczym groźnym.
Bardziej niepokojącym jest fakt, że PET zlokalizował zmiany (węzły chłonne) po obydwu stronach przepony, czy świadczy to o dość znacznym zaawansowaniu choroby
Ale nic to, walczymy i jeszcze raz walczymy.
Kiedy idziesz z wynikiem do lekarza?
ściskam mocno
zuza
PS.Znalazła się wynik na poczcie czy masz go bezpośrednio z Bydgoszczy?
Wyjeżdżam na weekend, będę z powrotem w niedzielę do południa. |
|