Mam 42 lata ,
w roku 2010 zdiagnozowano nowotwór złośliwy szyjki macicy nieoperacyjny
leczenie 36 naświetlań połączonych z chemioterapią.
Po ostatnim badaniu kontrolnym TK brzucha oraz miednicy pojawił się powiększony węzeł chłonny osiągający 1cm w osi krótkiej 2,2 cm.
Niecały tydzień po wynikach TK wymacałam sobie kolejne węzły ,tym razem nadobojcza lewego .
Po wycięciu i badaniu histpat okazało się że CARCINOMA PLANOEPITHELIALE M-8070/3 zmiana ośr.1cm .
Kochani mam pytanie na 13.05 kładę się na odział zamknięty 3 dni chemioterapii ,przerwa 3 tygodnie i powtórka,
JAK TA CHEMIA WYGLĄDA JAK MAM SIĘ PRZYGOTOWAĆ????? CO MNIE CZEKA???
JAK TA CHEMIA WYGLĄDA JAK MAM SIĘ PRZYGOTOWAĆ????? CO MNIE CZEKA?
Nie podajesz informacji na temat proponowanego schematu chemioterapii, nie wiadomo więc dokładnie, jaki ma być zastosowany.
Opierając się na odpowiednich Zaleceniach (2011 r.) można przyjąć,
że leczenie będzie zgodne ze standardem postępowania dla nawrotów choroby (str. 263):
Cytat:
Leczenie nawrotów
[...]
Najbardziej aktywnym lekiem jest cisplatyna (inne leki: fluorouracyl, mitomycyna C, ifosfamid, bleomycyna).
Nie udowodniono wyższości schematów wielolekowych nad monoterapią cisplatyną.
Uzyskanie złagodzenia dolegliwości i wydłużenia życia dotyczy wyłącznie chorych z obiektywną odpowiedzią.
Mediana przeżycia chorych, które odpowiadają na CTH, wynosi około 12 miesięcy.
Do czynników złego rokowania należą:
wiek > 50. roku życia, niski stan sprawności, lokalizacja nawrotu w miednicy, przebyte leczenie cisplatyną,
nawrót w okresie krótszym niż 12 miesięcy od ukończenia radykalnej terapii oraz stosowanie cisplatyny w monoterapii.
Paliatywna CTH u chorych ze złym rokowaniem (4–6 negatywnych czynników prognostycznych), w której mediana czasu przeżycia wynosi 2 miesiące, jest bezzasadna.
Nowotwór szyjki macicy złośliwy IIB wg FIGO
Jeśli chodzi o schemat chemioterapii ,wiem tylko że trzydniówka...... na pewno ciplatyna i....... dowiem się więcej na wizycie 07.05 .
Pozdrawiam Ciepło
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum