Witam moj 55 letni tata od kilku tygodni skarzyl sie na bol plecow do tego schudl pare kilogramow i jest nałogowym palaczem. Udalo mi sie go namowic na pojscie do lekarza pierwszego kontaktu ktory zlecil mu przeswietlenie płuc.
Wynik przeswietlenia to (wneka lewa guzowato poszerzona) wskazane rtg klatki piersiowej.
Co to moze oznaczac czy jest szansa ze to nie rak a jakies zapalenie.
Bardzo sie boje bo tata jest bardzo slab.y Bardzo prosze o szczera i mozliwie jak najszybsza odpowiedz. Pozdrawiam!
Szczera odpowiedź - z pewnością coś się we wnęce płuca lewego dzieje, natomiast co to jest nawet najznakomitszy lekarz w tej chwili nie stwierdzi. Ponieważ już wiadomo, że zmiana rozpoznana w rentgenogramie nie jest zjawiskiem normalnym to będzie można wykonać np. TK klatki piersiowej aby dokładnie ocenić jej rozległość i być może z dużym prawdopodobieństwem podejrzewać jej charakter.
_________________ www.rjforum.pl - Nowotwór jądra to nie wyrok! Masz wątpliwości? Dowiedz się więcej!
Konieczne bedzie tk klatki piersiowej - dopiero po tym badaniu bezie mozna cos powiedzieć. Ważne by się nie zgapić...
Moj tato trafil do szpitala w marcu 2011 z podejrzeniem zawalu bo skarzyl sie na bole w klatce i zrobili mu przeswietlenie z wynikiem wneka lewa guzowato poszerzona, ale powiedzieli nam że to u nałogowego palacza jest normalne....Nie zrobili Tk ani nawet nie kazali. w maju zabralam tate do pulmonologa prywatnie bo chudł i uwazalam ze jednak cos sie dzieje. Dał wreszcie skierowanie.
W lipcu tatko juz schudł w sumie 15 kg prawie nie przełykał, kiedy czekalismy na termin badania Tk prawie 2 miesiace ... wtedy juz bylo za pozno - bo stadium rakowe zmniejszalo znacznie mozliwosc wyleczenia.
Dlatego Tk i to jak najszybciej bo z tym nie ma zartów
_________________ Izabela
Tato 9.02.1947 - 13.10.2012 ( 15 miesięcy walki z potworem )
Tato jestem z Ciebie dumna, że tak dzielnie znosiłeś chorobę.
Strasznie mi przykro z powodu Twojego taty !!!! Ja od tygodnia umieram ze strachu o swojego tate bo bardzo go kocham wiec jestem sobie w stanie wyobrazic co przezylas i co czujesz !
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum