Naciekający rak piersi typu NST o srednim stopniu zróżnicowania (grade2).
IHC : receptor ER (++) w 95 % komórek guza
PR (+++)w 95% komórek guza
HER2 (+1) odczyn klinicznie ujemny
Ki67 (+) w około 5-10 % komórek guza
Proszę o kilka słow o rokowaniach, o sposobie leczenia,
byłam tak zdenerwowana, ze chyba nie zapamietałam zbyt wiele z tego co mowiła lekarka.
wiem, ze za kilka dni będą ciąć, wiem, ze zaproponowano mi że usuną narazie samego guza,
a potem radioterapia, wiem coś o leczeniu hormonami, ale nie za wiele z tego zrozumialam.
Czy ktoś pomoze mi zrozumiec więcej ?
czy można ocenić na tym etapie ile trwa pobyt w szpitalu ?
jak to wyglada czysto organizacyjnie ?
aga69,
Zamieść opis usg piersi i dołów pachowych. Czy ten wynik to z biopsji cienko czy gruboigłowej?
Z Twojego postu wynika, że planowana jest operacja oszczędzająca - najwyraźniej guzek jest nieduży(?) . Po takiej operacji radioterapia to standardowe leczenie uzupełniające. A hormonoterapia to dlatego, że Twój guzek jest wysoce zależny od estrogenu i progesteronu ( te wszystkie parametry muszą być ponownie zbadane po wycięciu całego guza).
Prześledź w tym dziale wątki dotyczące wczesnego raka piersi i poczytaj też o leczeniu tutaj:
http://www.onkologia.zale...k%20piersii.pdf str.232-242
I pytaj, jeśli coś będzie niejasne.
Pozdrawiam serdecznie.
Ten opis powyżej to opis biopsji gruboigłowej,
wczesniej mialam usg, mammografię i biopsję cienkoigłową. potem usg brzucha i rtg klatki.
opis w usg :
piersi o budowie gruczolowo-tłuszczowej.
w piersi prawej na godz.1.00 przyotoczkowo widoczne nieregularne ognisko hipoechogenne wielkosci 12x12x7 wymagające dalszej diagnostyki.
poza tym w obu piersiach zmian ogniskowych nie widzę. przewody mlekowe bez poszerzenia, zarysy powięzi mm piersiowych gladkie. skóra i tkanka podskórna bez zmian. doły pachwowe wolne.
birads4c
jutro mnie czeka skopia kl.piersiowej, bo w opisie rtg jest coś co się nie spodobało mojej Pani Doktor - zwiększone wysycenie przedniego odcinka zebra V lewego.
..."Pooperacyjna RTH stanowi niezbędną składową leczenia wszystkich chorych poddanych
zabiegowi oszczędzającemu, ponieważ kilkakrotnie zmniejsza ona ryzyko wystąpienia wznowy."...
czy to oznacza, ze radioterapia jest zawsze po usunięciu guza ? bez względu na wynik biopsji wartownika?
Dziękuję, w poniedziałek mam konsylium, za kilka dni zabieg, narazie sugestia prowadzacej Pani Doktor to wersja oszczędzająca, co się okaże po konsylium..??
"Pooperacyjna RTH stanowi niezbędną składową leczenia wszystkich chorych poddanych
zabiegowi oszczędzającemu, ponieważ kilkakrotnie zmniejsza ona ryzyko wystąpienia wznowy."...
Mogłabyś napisać skąd to wzięłaś, bardzo mnie ciekawią takie twierdzenia
tak, powyżej wpis missy :
"Prześledź w tym dziale wątki dotyczące wczesnego raka piersi i poczytaj też o leczeniu tutaj:
http://www.onkologia.zale...k%20piersii.pdf str.232-242 "
to fragment z tej informacji (str.238) , do której missy podała linka
[ Dodano: 2016-02-11, 14:39 ]
Czy mozna jakos okreslić (oczywiscie mniej wiecej, przy załozeniu, że zabieg sie uda i , że wszystko będzie w porządku) jaki jest czas powrotu do normalnego życia po zabiegu. Moja praca na dzien dzisiejszy polega na tym, że cały dzień stoję na nogach, biegam po drabinie, sporo sięgam i dzwigam tez nie mało. Juz dostałam pytanie od szefowej jak długo mi to (chorowanie) zajmie?
Zależy od Twojej sprawności wyjściowej. Najgorzej będzie z tym sięganiem chorą stroną bo szukanie węzła wartownika może nieźle uszkodzić pachę. Do 4 tygodni całkowite wygojenie, ale bóle możesz odczuwać znacznie dłużej, tyle że to takie bóle do wytrzymania. Gorzej z radioterapią, przez pierwszy tydzień będziesz zdolna do pracy fizycznej, ale następne 4 już nie - postępujące męczenie i osłabienie które mija dopiero ok 3 tygodnia po zakończeniu radioterapii. w sumie 7-8 tyg z życiorysu. Ja bym nie informowała szczegółowo szefowej. Po operacji będzie ostateczne badanie guza i wtedy może się okazać że jeszcze konieczna będzie chemioterapia - następne 12 tygodni (oby nie).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum