Ok 5 tygodni temu na usg Wykryto u mnie guza w prawej piersi wielkości 7 mm pojedyncze torbirle w lewej piersi.
Miałam zrobioną biopsje cienkoigłową guza. piersza biopsja wyszła niejednoznaczna
następna wykazała że jest to zmiana torbielowata w której znajduje się ścięty płyn białkowy i jakieś pojedyncze makrofagi .
Czy ktoś mi wyjaśni co to znaczy. Czy mam się czego bać .
Dodam że moja babcia w wiek 60 lat miała mastektomie obu piersi a 2,5 roku temu moja mama zmarła na raka płuc.
piersza biopsja wyszła niejednoznaczna
następna wykazała że jest to zmiana torbielowata w której znajduje się ścięty płyn białkowy i jakieś pojedyncze makrofagi
Wynik biopsji nie zawiera informacji budzących niepokój;
w tej sytuacji lekarz może zalecić dalszą obserwację i okresową kontrolę,
ewentualnie dodatkową diagnostykę jeśli uzna to za konieczne.
Jaworznianka napisał/a:
moja babcia w wiek 60 lat miała mastektomie obu piersi a 2,5 roku temu moja mama zmarła na raka płuc.
Te informacje nie wskazują jednoznacznie na to, by Twoje zmiany były uwarunkowane genetycznie,
nie ma podstaw, by uważać, że jesteś w grupie podwyższonego ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum