Moj problem polega na tym iz pol roku temu powiekszy³y mi sie dwa wez³y ch³onne na szyi by³y wielkosci wisni po dwoch antybiotykach zmala³y ale nie znik³y morfologia z rozmazem w normach toxoplazme przesz³am kiedys. Woczekiwaniu na wizyte do hematologa wysz³y mi w do³ach nadobojczykowych. Rtg nie wykazuje zmian usg brzucha rowniez dobrze. A usg wez³ow w prawym dole nadobojczykowym weze³ hypoechogenny o wymiarach 15mm na 7mm bez widocznej wneki w jego obrebie poza tym obustronnie w do³ach powiekszone wez³y chlonne o charakterze odczynowym. ostatnio sporo schud³am jestem zmeczona. Wizyte mam dopiero za tydzien. Jesli ktos wie co to moze oznaczac prosze o odpowiedz
Konieczna jest dalsza diagnostyka, a konkretniej pobranie tego wêz³a opisanego w USG. Powodem tej zmiany mo¿e byæ szereg dolegliwo¶ci, od stosunkowo niegro¼nych infekcji, przez dobrze uleczalne nowotwory wêz³ów ch³onnych a¿ po przerzuty innych nowotworów (co mniej prawdopodobne, zwa¿ywszy dobre wyniki badañ krwi, usg i rtg). Nie martw siê wiêc na zapas, wizyta za tydzieñ - to ju¿ nied³ugo.
Czy by³y wykonywane wymazy z gard³a? Czy zêby masz poleczone? Powodem powiêkszonych wêz³ów ch³onnych mo¿e byæ jaka¶ infekcja, ubytki w z±bkach, niekoniecznie sprawy onkologiczne. Je¶li nie by³o takich badañ to proponujê je wykonaæ a je¶li by³y ju¿ robione to pobranie powiêkszonego wêz³a wydaje siê byæ najrozs±dniejszym rozwi±zaniem
je¶li nie dostaniesz skierowania na biopsjê chirurgiczn± wêz³a (pobranie go w ca³o¶ci) to hmm spróbuj wymusiæ ale my¶lê, ¿e taki bêdzie nastêpny krok w diagnostyce. Wêze³ hypoechogenny ma nieprawid³ow± budowê i nale¿y go zbadaæ. Dobra wiadomo¶æ to taka, ¿e reszta to odczynowe. Powodzenia i odezwij siê jak bêdziesz wiedzieæ wiêcej
Dziekuje za odpowiedzi zêby mam poleczone nie bola mnie tak macie racje ze wez³y powstaja od infekcji i tak dalej ale nie wez³y w do³ach nadobojczykowych nawet radiolog powiedzia³ ze sa tam gdzie byc nie powinny. Hematolog jak spojrza³ na wez³y na szyi to odrazu powiedzia³ ze one sa niegrozne ale te w do³ach sa podejrzane nie wiem co myslec
Na razie nie my¶leæ i czekaæ na wizytê dobrze, ¿e to ju¿ za tydzieñ, im szybciej zostanie wdro¿ona odpowiednia diagnostyka tym szybciej mo¿na podj±æ odpowiednie leczenie.
RTG i USG mia³a¶ czyste, to dobrze. Lekarz pewnie zdecyduje o pobraniu powiêkszonego wêz³a, jak ju¿ pisa³y dziewczyny, i by³oby to najlepsze rozwi±zanie.
Wszystko rozumiem kazdy jest za tym zeby wyciac ten wêzee³ ja tez jestem za tym bo wtedy wie sie na 100% ale radiolog na opisie usg napisa³ ze proponuje badanie kontrolne i napewno hematolog bedzie kierowa³ sie tym co on napisa³ a takie czekanie mnie wkurza
napewno hematolog bedzie kierowa³ sie tym co on napisa³
Hematolog jednak decyduje o tym co zrobiæ, nie radiolog. A je¶liby zaleci³ tylko kontrolê - jed¼ do innego o¶rodka onkologicznego, zobacz siê z onkologiem, który Ciê skieruje do innego hematologa lub od razu na biopsjê.
Wiem ze zdrowie jest najwazniejsze ale mam dwojke ma³ych dzieci i szczerze mowiac nie mam czasu zeby biegac non stop po lekarzach. A myslisz ze to cos powaznego moze byc. Wiem ze radiolog powiedzia³ ze sa one w miejscu gdzie byc nie powinny no ale to tylko ten jeden weze³ no chyba ze cos sie rozwinie dopiero
Najpierw zaczekaj co powie hematolog, nie zak³adaj z góry, ¿e bêdzie kierowa³ siê opini± radiologa.
Ale moje zdanie jest podobne jak Finlandii, je¶li hematolog nie zadecyduje o pobraniu wêz³a, to powinna¶ spróbowaæ zrobiæ to gdzie indziej, skonsultowaæ w innym miejscu.
Tym bardziej, ¿e masz w³a¶nie dwoje dzieci - dla nich chyba warto zadbaæ o swoje zdrowie?
dwojke ma³ych dzieci i szczerze mowiac nie mam czasu zeby biegac non stop po lekarzach. A myslisz ze to cos powaznego moze byc
Anetko
lepiej zdecydowanie teraz "pobiegaæ" po lekarzach i dowiedzieæ siê po badaniach czy to co¶ powa¿nego, czy nie - ni¿ potem mieæ o wiele wiêksze problemy!
Zw³aszcza dlatego, ¿e jeste¶ mam± dla dwójki ma³ych dzieciaczków musisz znale¶æ czas na "bieganie po lekarzach"- bo potem mo¿e byæ ( oby nie) za pó¼no i czas spêdzony u lekarzy bêdzie o wiele d³u¿szy ni¿ teraz.
_________________ Gosia
nie oddam Ciê kochany...bêdê walczyæ z t± chorob±!
Czesc dziewczyny wczoraj wroci³am od hematologa mia³yscie racje skierowa³ mnie na wyciecie wez³a nad prawym obojczykiem. Teraz musze tylko umowic sie na termin usuniecia. Mam pytanie bac sie tego zabiegu?
spoko zabieg 9 grudnia mia³am ciachany lewy nadobojczykowy, zosta³a tylko ma³a blizenka. Mia³am w znieczuleniu miejscowym. 40 minut i po strachu od razu wysz³am do domu i bola³o trochê ale ¿adnych prochów nawet nie musia³am braæ. Nie bój siê
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum