a to już do Miśka, pewnie Ci odpisze
norma WBC to, jeśli dobrze pamiętam 4-10tys
spadki 2tys. to norma podczas chemii, 0,5tys to raczej wartości niebezpieczne, ale ja się nie znam
A co jest w rozmazie? Jeśli jest przewaga neutrofilii, to jest to wynik czynnika wzrostu.
Gorączki są zawsze niepokojące, jeśli będą się utrzymywać w domu, konieczne może być poszerzenie diagnostyki
Kiedy była zakończona chemioterapia (ostatni wlew?)
I jaka jest morfologia teraz?
1) cytarybina - 29.IV., po niej jeszcze mabhtera - 3.V.
2) po tym nastąpił spadek parametrów (oczekiwany przez lekarzy) i zaoordynowano podanie czynników wzrostu oraz krwi
3) gorączka w domu skoczyła dwa razy w ciągu 1,5 dnia i była połączona z katarem. Mam więc nadzieję, że to infekcja po prostu
4) na przeziębienie zaordynowałam uderzeniową dawkę czosnku do zjedzenia Infekcja i gorączka minęły, ale za to mąż się teraz skarży na nieprzyjemny posmak czosnku na języku, mdłości i inne kłopoty gastryczne. Przez to nie może jeść tak jakby chciał a apetyt ma. Ja jednak nie wiem, czy to rzeczywiście czosnek :( Do tego się poci a wiadomo, że tak manifestuje się chłoniak :( :(
Spróbuję dołaczyć opis wypisu.
Nie wiem, czy to ta HYPER CWAD cykl B na czele z cytarybiną i metroteksatem tak dały w kość czy ...nawet nie chcę myśleć.
[ Dodano: 2019-05-18, 11:08 ]
spróbuję załączyć kolejne pliki. NIgdy się tego nie nauczę
[ Dodano: 2019-05-18, 11:08 ]
spróbuję załączyć kolejne pliki. NIgdy się tego nie nauczę
[ Dodano: 2019-05-18, 11:11 ]
I wiedziałam
chyba muszę iść na konsultację
Pikantne, ostre, jakieś bardzo aromatyczne rzeczy nie są wskazane, wielu pacjentów potem ma nadwrażliwość na zapachy i na smaki po chemii, czuje metal w ustach, zapachy powodują nawet mdłości. Także leczenia czosnkiem bym zaniechał, daj chłopu świięty spokój.
Zobaczymy, jak Mąż regeneruje po chemii. Ja bym zrobił prywatnie morfologię w poniedziałek/wtorek i CRP
Leukocyty wyjechały po czynniku jak sądzę.
Zdumiewa mnie fakt, że mimo gorączek nie było żadnego posiewu krwi. Na jakiej podstawie zatem gorączki o nieustalonej etiologii rozpoznano?
[ Dodano: 2019-05-18, 20:12 ]
Poddaję się. Posiew krwi w kierunku bakterii tlenowych i beztlenowych był robiony 4 razy. Za każdym razem wynik ujemny. Dodatkowo wymaz z odbytu, gardła i nosa w kierunku patogenów. Wynik ujemny.
Tak sądziłem, bo to niemożliwe, żeby nie było posiewu.
CRP było podwyższone, mogła się tlić jakaś infekcja, mimo że nic nie wyrosło. Zwłaszcza jak chory i tak ma antybiotyk.
Gdyby gorączki nawracały, trzeba zawsze wykluczyć grzyba
Mąż regeneruje się kiepsko. Mogę powiedzieć, że dopiero teraz widzę, jak działa chemia. O ile po hyper cwad A na przepustcę funkcjonował prawie że normalnie to teraz jest zupełnie inaczej. Odczuwa słabość, ma metaliczny posmak w ustach, odbijanie, od czasu do czasu uczucie mdłości. Waga stoi w miejscu (poprzednim razem przytył).
Przeraża mnie to jeśli wziąć pod uwagę fakt, że 23 ma wracać na następny cykl :(
Słabość może odczuwać jeszcze długo I do tego musicie przywyknąć, tak po prostu jest.
Na uczucie odbijania, jakieś takie objawy dyspepsji kup Mężowi inhibitor pompy protonowej, nie lubimy tych leków w hematologii, bo modyfikują florę bakteryjną, ale jeśli ma objawy to warto mu pomóc, bez Recepty IPP czy Controloc, 1x dz 20 mg na czczo. To pomaga.
Co do posmaku w ustach, część pacjentów chwali np. gumy do żucia. Unikaj jakichś takich bardzo wyrazistych smaków, przypraw, pieprzu, papryki, czosnku, to podrażnia śluzówki. Koniecznie jakiś płyn do płukania i miękka szczoteczka do zębów. Nie dawać za gorących rzeczy. Pomaga też do picia chłodna woda z domieszką soku np. z cytryny albo malinowego. Świeżych soków owocowych to nie polecamy przy tak intensywnej chemii (zwłaszcza w okresie spadków).
Maślanka i jogurty odpadają raczej. Tak samo sery pleśniowe, tu absolutnie
Owoce i warzywa poza neutropenią da radę, lepiej przetworzone, ale jesli ma ochotę - dobrze umyte, w naprawdę porządnie ciepłej wodzie.
zrobiliśmy na polecenie MisiekW ;) wyniki. Wg mego laickiego oka nie jest za dobrze.
Ponieważ jednak należy chyba je do czegoś odnieść, to pocieszające jest jedynie to, że CRp spadło (w stosunku do ostatnich wyników szpitalnych)
Kochana to normalne, mój mąż też tak reagował
Jesteś wsparciem teraz dla męża. Pamiętaj nic na siłę nie wpychaj, mój mąż często przez to się denerwować
Pozdrawiam
_________________ [*] 07.08.2016- Na zawsze w sercu mym!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum