Tyle było badań, czy jeszcze jakieś były?
Czy badanie szpiku było? Jeśli TAK, to czy szpik jest zajęty?
Jaki jest poziom LDH?
Żeby jak najlepiej pomóc, potrzeba jest jak najwięcej informacji.
Rokowania, leczenie zależy od wielu czynników, m.in. tak jak wspominałam od stopnia zaawansowania (np. jeśli zajęty jest szpik kostny, to jest IV stopień zaawansowania).
[ Dodano: 2015-04-19, 10:46 ]
niuka napisał/a: |
może to coś rozjaśni |
Nie chodzi o to, żeby mnie się rozjaśniło.
Na pytanie o rokowania możemy odpowiedź wtedy gdy będzie w miarę pełny obraz choroby. Na rokowanie spory wpływ ma zaawansowanie choroby. Czy choroba jest 'tylko ograniczona żołądka' czy do jamy brzusznej, (pisząc obrazowo), czy jednak są zajęte narządy lub/i węzły ponad przeponą, czy zajęty jest szpik kostny.
Na rokowania też ma wpływ ogólny stan pacjenta. I w przypadku chłoniaków często LDH jest podwyższone.
Ogólnie, o tym pisałam wcześniej: Przebieg kliniczny chłoniaków typu MALT jest indolentny. Mediana ok. 10 lat. Może być nawet wyleczony, gdy jest w stopień zaawansowania I–II.
Jest to nowotwór o wieloletnim przebiegu, postępującym powoli, z okresami remisji i nawrotów/progresji.
Przebieg kliniczny choroby jest heterogenny. U niektórych pacjentów szybko dochodzi do istotnej progresji chłoniaka, podczas gdy inni przeżywają dekady bez konieczności podejmowania leczenia.