Kochani, aż boję się Wam dziękować żeby nie zapeszyć
Cytat:
Badania krwi, z wyjątkiem oznaczenia aktywności LDH, nie są zalecane.
Nie miałam takiego badania...
Cytat:
Podczas badań kontrolnych obowiązuje badanie całej skóry chorego (w związku ze statystycznie większą szansą rozwoju drugiego niezależnego ogniska czerniaka)
Nigdy żaden lekarz nie oglądał całej mojej skóry...
Cytat:
Nigdy też nie można czegoś podejrzanego, pozostawić samemu sobie bez uwagi i sprawdzenia.
Znamion mam mnóstwo, nie jestem w stanie ich policzyć. Wiele z nich wygląda podejrzanie (dopiero teraz to wiem). Ponieważ zmagałam się z innymi chorobami bagatelizowałam tzw. pieprzyki. A mój skorupiak powstał zresztą nie z pieprzyka tylko z małej, różowej plamki. Dodam też, że nigdy z premedytacją się nie opalałam ponieważ moja skóra się nie opala tylko oparza... Nie wierzę już w dermatologów. Myślę o przebadaniu podejrzanych zmian wideodermatoskopem. Czy takie badanie refunduje NFZ?
Sama sobie odpowiadam Może komuś się przyda: NFZ refunduje badanie znamion wideodermatoskopem. Mam dzwonić w maju żeby uzyskać rejestrację w drugiej połowie roku.
Ja jestem właśnie we wtorek po wideodermoskopii. Badanie miałam w MSW w Warszawie.
Finansowane jest z NFZ. Jednak trudno się tam dostać. Przyjmują ze skierowaniem pilne na bieżąco. Jeśli byś chciała zapytać dokładnie, to daj znać, chyba że u Siebie masz łatwiejszy dostęp.
Anutko bardzo się cieszę z Twoich wyników Super wiadomość. Badanie LDH (z krwi) prywatnie kosztuje ok 8 zł. Warto robić. Polecam również wideodermatoskopię. Faktycznie bardzo dokładne i duże powiększenie znamion dzięki czemu można już wcześnie zauważyć czy coś jest nie tak. Robiłam w zeszłym tygodniu i mam trzy do usunięcia. Gołym okiem i zwykłym dermatoskopem nic nie widać, wyglądają jak wszystkie inne, a jednak w powiększeniu coś je znacznie wyróżnia, są czymś pokryte. Więc usuwam bez wachania.
Pozdrawiam serdecznie
Dziękuję! Już jest dobrze. Goi się bardzo ładnie. Niepokoiły mnie zgrubienia wyczuwalne pod palcami na cięciu ale to jest podobno normalne. Już nie puchnie i nie boli. Został tylko problem z ruchomością ręki a konkretnie problem z podniesieniem jej do góry. Jest duża różnica między ręką zdrową a chorą. No ale rehabilitacja z NFZ podobno mi się nie należy. Tak naprawdę usprawniłam tę rękę sama do tego stopnia, że jestem w stanie wykonywać wszystkie codzienne czynności. Rozmawiałam z rehabilitantką, która twierdzi, że dalej sama nie dam rady, potrzebuję fachowej pomocy. Podobno przy czerniaku nie wolno też korzystać z żadnych zabiegów fizjoterapeutycznych typu pole magnetyczne, krioterapia. Czy ktoś ma jakąś szerszą wiedzę na ten temat?
Tak. To prawda. Przy czerniaku można korzystać jedynie z masaży ręcznych. Tak mówił mój lekarz i to pod warunkiem, że nie przyjmowało się chemii. Wiadomo, że to wszystko zależy od stopnia postępu choroby.
Dowiedziałam się w samą porę bo właśnie wybierałam się na zabiegi z powodu moich innych schorzeń. Po leczeniu operacyjnym parę lat temu regularnie (2 x w roku) ,,ratowałam się" tego typu zabiegami. Co teraz? Jestem w kropce.
anutka, każdy rehabilitant, fizyko czy fizjoterapeuta przed rozpoczęciem terapii powinien zapytać czy osoba, którą się zajmuje nie jest chora (zaleczona). Przeważnie pytają o problemy kardiologiczne, krążeniowe i NOWOTWOROWE. Wtedy podejmują decyzję czy można zastosować daną terapię.
Tak być POWINNO.
Pozdrawiam
_________________ „Żółw musi być aż tak twardy, bo jest aż tak miękki”. St.J.Lec
Lider czerwonej kreski./Kuba Wojewódzki (tego forum).
Podobno przy czerniaku nie wolno też korzystać z żadnych zabiegów fizjoterapeutycznych typu pole magnetyczne, krioterapia. Czy ktoś ma jakąś szerszą wiedzę na ten temat?
tak to prawda, że przy chorobach nowotworowych nie można korzystać z wszystkich zabiegów fizjoterapeutycznych, m.in. prądy, laser, ultradźwięki... pobudzają wszystkie komórki te dobre i te złe. Co do krioterapii to mi jedna pani fizjoterapeutka powiedziała, że można korzystać spokojnie.
_________________ W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca. -Paulo Coelho
Dzięki za odpowiedzi. Nikt nigdy mnie nie pytał o inne choroby a leczę się od paru ładnych lat.
Mam 3 pytania:
1. Czy przy czerniaku wchodzą w grę zastrzyki dostawowe typu Synvisc, Synocrom itp.?
2. Czy mogę przyjmować suplementy diety z kwasem hialuronowym, glukozaminą, chondroityną, np. Flexus?
3. Czy bezpieczne są jest sauna, jaccuzi? Głupio pytać o basen, ale zapytam bo już sama nie wiem co mi wolno a co nie.
Czerniak złośliwy, Clark III, naciek 9 mm
Melanoma epithelioides partim fusocellulare typus nodularis cutis, exulcerans, T4bN1aM0
» Mój wątek na tym Forum «
Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyniku badania PET/CT
GŁOWA:
Obraz PET mózgu, móżdżku, sklepienia czaszki, tkanek miękkich je pokrywających oraz podstawy czaszki w normie.
TWARZOCZASZKA I SZYJA:
Obustronny wzrost metabolizmu w części ustnej gardła - SUV do 7.8. Poza tym obraz PET w normie. W CT pojedyncze węzły chłonne szyi do 8 mm i SUV 1.3.
KLATKA PIERSIOWA:
Wzrost gromadzenia 18-FDG w brodawkach sutkowych - SUV do 3.9. Poza tym obraz PET w normie. W CT bez powiększonych węzłów chłonnych.
JAMA BRZUSZNA I MIEDNICA:
Wzrost gromadzenia 18-FDG w rzucie endometrium - SUV do 5.7. Poza tym obraz PET w normie. W CT w lewej pachwinie węzeł chłonny 16 mm i SUV 1.3.
KOŃCZYNY:
W lewym zgięciu łokciowym ognisko - artefakt. Poza tym obraz PET kończyn górnych i dolnych w normie.
UKŁAD KOSTNY:
Obraz PET bez zmian ogniskowych.
INNE:
Wzrost metabolizmu w tkance tłuszczowej - wariant fizjologiczny.
Oczywiście wybieram się z wynikiem do lekarza ale zanim doczekam się wizyty to chyba osiwieję. Z góry dziękuję za pomoc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum