Jutro będzie znany wynik z mutacji BRAF (po prawie miesięcznej walce) i wynik PET.
Powiedzcie mi, leczenie którym dostępnym środkiem będzie najbardziej skuteczne? Przypomnę tylko że jest przerzut do węzłów chłonnych śródpiersia - nieoperacyjny. a co w przypadku jeśli będą inne przerzuty?
Kasiu w zależności od obecności mutacji BRaf lub jej braku, są obecnie na rynku 2 leki ( dostepne w ramach programu lekowego w CO)
Zelboraf- dla tych z mutacją i ipilimumab- dla tych bez mutacji
O tych lekach przeczytasz na forum. W skrócie ZElboraf działa na większy odsetek pacjentów i działa natychmiast ( zmniejszając wielkość przerzutów) a ipilimumab działa po kilku miesiącach) bodajże 2-3) dlatego wymagany jest dobry stan ogólny pacjenta.
Leki te niestety po pewnym czasie dają progres choroby- ale wszystko zależny od pacjenta.
Wydaje mi się. że w przypadku Twojego taty trzeba zastosować leczenie systemowe ( czyli włsnie te leki)
Zasadniczo leki te podaje się na przerzuty odległe, wiec jeśli one by zaistniały ( oby nie!) to też należny podać leki.
Czasem stosuje sie radioterapie tylko czy do zmniejszenia wielkości guza w węzłach chlonnych ? tego nie wiem. może ktoś pomoże w tej sprawie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum