Dysplazja wysokiego stopnia a konieczność usunięcia macicy
Witam, 04.04.2016 wyniki histopatologiczne. Czy poniższe wyniku przesądzają konieczność usunięcia macicy? Boję się tego bo nie mamy z mężem dzieci o które od jakiegoś czasu się staramy. Zinterpretujcie proszę dla mnie wyniki bo wizytę umówioną mam dopiero za tydzień.
Rozpoznanie kliniczne Cyt III, CIN III
Opis materiału
I op. wycinki z tarczy części pochwowej macicy
II op. wyskrobiny z kanału szyjki macicy
III op. wyskrobiny z jamy macicy
Wynik
I. Fragmenty tarczy szyjki macicy ze zmianami środnabłonkowymi dużego stopnia HSIL
II. Fragmenty nabłonka paraepidermalnego ze zmianami środnabłonkowymi dużego stopnia HSIL, ponadto fragmenty polipa endometrialnego oraz endometrium proliferacyjnego.
III. nabłonka paraepidermalnego ze zmianami środnabłonkowymi dużego stopnia HSIL.
Fragmenty normotypowego nabłonka gruczołowego endocervix.
Ponadto fragmenty polipa endometrialnego oraz endometrium proliferacyjnego.
Obawiam się, że lekarz może zaproponować usunięcie macicy,
ponieważ wynik histopatologii wskazuje na obecność zmian dysplazji wysokiego stopnia (CIN3)
nie tylko w obrębie tarczy i szyjki macicy, ale także w jej jamie.
Pozdrawiam i witam Cię na forum.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Nie! Nie można tego wyniku tak interpretować.! Zmiany CIN są zmianami szyjkowymi jak sama nazwa wskazuje . Obecność W wyskrobinsch z jamy należy tłumaczyć tym ze podczas wyciągania domieszaly się .
W endometrium masz prawidłowe komórki.
Proponuję Ci wizytę U ginekologa onkologa ,myślę że zaproponuje konizacje. Potem od wyniku może zależeć co dalej.
Nie martw się na zapas,jest szansą ze zachowasz płodność.
[ Dodano: 2016-05-05, 17:53 ]
A całość powinien zinterpretować ginekolog razem z wynikiem histpat i badań obrazowych. Wtedy określi zaawansowanie i możliwość konizavji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum