Witam mam 16 lat i miałem TK szyi z powodu guza. Guz miałem wycinany miesiąc temu i czekam na wyniki badania hist-pat. Poniżej napisze co jest napisane w TK szyi i chciałbym się dowiedzieć czy po TK można wywnioskować coś złośliwego. Pani laryngolog która mi dała skierowanie do szpitala na usunięcie guza mówiła że to raczej nic groźnego nie powinno być.
Zdjęcie z TK w załączniku
Przed i po operacji miałem też badanie krwi lekarz laryngolog mówił że mam obniżone krwinki białe ale minimalnie konsultował to z hematologiem,ale mówił że nie ma się co martwić.
Bez tytułu.png Zdjęcie nie jest rewelacyjne ale tylko to mam Więc coś da się dowiedzieć
chciałbym się dowiedzieć czy po TK można wywnioskować coś złośliwego.
Poza tym, że nie można z racji cech tego badania (nie da się stwierdzić złośliwości ze 100 % pewnością w badaniu obrazowym)
w Twoim przypadku obraz guza nie wskazuje na złośliwy charakter - lekarz opisujący wynik sugeruje dalszą diagnostykę,
w celu weryfikacji czym ta zmiana jest - być może nerwiakiem albo zmianą węzła chłonnego.
Adam70223 napisał/a:
Pani laryngolog która mi dała skierowanie do szpitala na usunięcie guza
To najlepsze postępowanie: za jednym razem pozbędziesz się tej zmiany
i otrzymasz jednoznaczną diagnozę - po jej przebadaniu - że leczenie jest zakończone
(w przypadku zmiany niezłośliwej, co jest najbardziej prawdopodobne).
Pozdrawiam.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
A jak by to był nerwiak to nic groźnego? A zmiana węzłowa co to może być? Dodam żę moge mięc alergie bo mam częsty katar czy to może mieć z tym coś wspólnego,tego guza miałem ponad 5 lat!
A czy to nie będzie przypadkiem torbiel boczna szyi? Nie piszesz nic o umiejscowieniu.
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Witam otrzymałem wyniki badania histopatologicznego i według mnie to nie jest złośliwe. Ale chciałbym żeby się ktoś wypowiedział na temat tego Guza Castelamana. Załączam załączniki z wynikami badań!
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2015-06-11, 19:06 ] Masz już swój wątek, nie ma potrzeby zakładać nowego.
Wątki scalone.
Wynik mówi o potwierdzeniu rozpoznania choroby Castlemana o typie naczyniowo szklistym,
będącym postacią zlokalizowaną i charakteryzującą się najmniejszą agresywnością.
Czyli w tym momencie kiedy miałem usuwanego guza to juz nie trzeba leczyć dalej? Jeszcze na tej karcie pisało Zalecenia: w przypadku powiększenie węzłów chłonnym zgłosić się do poradni laryngologicznej. Czyli leczenie zostało zakończone poprzez usunięcie chirurgicznie guza?
Czyli w tym momencie kiedy miałem usuwanego guza to juz nie trzeba leczyć dalej?
Adam70223 napisał/a:
Czyli leczenie zostało zakończone poprzez usunięcie chirurgicznie guza?
Tak jest - leczenie jest zakończone, ale pozostaje konieczność obserwacji;
lekarz powinien wyznaczyć termin wizyty kontrolnej w celu potwierdzenia, że nie dzieje się coś złego.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
czy obniżone białe krwinki mogą mieć coś wspólnego z chorobą castlemana?
W tej pracy (str. 622) jest mowa o (nieznacznym) podwyższeniu:
Cytat:
OPIS PRZYPADKU
[...]
W badaniach laboratoryjnych w dniu przyjęcia stwierdzono podwyższony poziom krwinek białych do 11,03 (norma dla laboratorium 4,5–11,0)
[...]
Wynik badania histopatologicznego: guz o wymiarach 4×3,5×2 cm – obraz węzła chłonnego odpowiada chorobie Castlemana (typ naczyniowo-szklisty).
Nie znalazłem opracowań mówiących o obniżonym poziomie krwinek białych w kontekście tej choroby
(co nie oznacza, że taka zależność nie może istnieć).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum