zanim pójdę do endokrynologa chciałabym się dowiedzieć czy to co mi wykryto jest poważne...
Nadmienię jeszcze że mam 2 guzy 3 na 4 cm na lewym płacie tarczycy a drugi mniejszy w głębi.
Ten większy uciska na aortę przez co mam wysokie ciśnienie i prawdopodobnie drętwienie ręki.
Oto wynik:
Biopsja cienkoigłowia
Tarczyca płat lewy
Wynik: W otrzymanych do oceny rozmazach oraz odwirowanym materiale ze strzykawki stwierdza się dość liczne makrofagi, masy częściowo zhemolizowanej krwi oraz pojedyncze normotypowe tyreocyty i śladowy koloid.
W otrzymanych do oceny rozmazach oraz odwirowanym materiale ze strzykawki stwierdza się dość liczne makrofagi, masy częściowo zhemolizowanej krwi oraz pojedyncze normotypowe tyreocyty i śladowy koloid.
W tym materiale nie ma komórek nowotworowych.
Jeśli wynik ten dotyczy bioptatu pobranego z obu guzów, może (ale nie musi) świadczyć o tym,
że guzy nie są złośliwe (mogą być np. koloidowe).
Jednak wynik biopsji nie wykazujący cech złośliwości nie daje pewności, że na pewno nie mamy do czynienia z procesem złośliwym, dlaczego tak się zdarza - zobacz ten post.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum