Witam Dziś otrzymałam wynik badania histopatologicznego mojego taty lat 68.
Rozpoznanie kliniczne to podejrzenie guza jelita grubego. Oto wynik badania.
Histpat:
1. Łagodny guz wrzecionowtokomórkowy.
2. Łagodne zmiany gruczołu krokowego.
Wynik badania immunohistochemicznego: CD 117 odczyn dodatni ; SMA - odczyn ujemny
PSA 3,9 DRE- Pv 90 ml
Bardzo proszę o wyjaśnienie co taki wynik oznacza. Na wyniku z TK widoczne są też 2 niewielkie zmiany w wątrobie oraz został usunięty guz mózgu gdzie lekarz podejrzewał że jest to guz przerzutowy ale jeszcze nie ma wyniku histopatologicznego.
Na wyniku z TK widoczne są też 2 niewielkie zmiany w wątrobie oraz został usunięty guz mózgu gdzie lekarz podejrzewał że jest to guz przerzutowy ale jeszcze nie ma wyniku histopatologicznego.
Możesz dodać (przepisać/wkleić) tutaj wyniki badań obrazowych (to TK) oraz to, gdzie był guz mózgu?
W ogóle dodaj wszystkie badania jakie masz. Wtedy coś więcej będzie można powiedzieć.
Zapoznaj się z tym: http://www.forum-onkologi...iedz-vt3597.htm
Pozdrawiam.
Bo w przedstawionym wyniku nic nie wskazuje na nowotwór złośliwy.
Niestety obecnie tata przebywa w szpitalu po operacji głowy i wszystkie wyniki są tam.
Jednak czytałam o tych guzach wrzecionowtokomórkowych i z tego co zrozumiałam jeśli taki guz zostanie wcześnie wykryty i nie ma przerzutów to jest ok ale jeśli już sa przerzuty to jest nieciekawie? Mam jeszcze pytanie co oznacza CD 117 dodatni?
[ Dodano: 2014-12-10, 14:48 ]
Jeszcze zapomniałam dodać że jest to guz podścieliskowy
CD117 - receptor kinazy tyrozynowej. Ekspresja tego receptora jest na powierzchni m.in. krwiotwórczych komórek macierzystych.
CD117 - jego rola jest wielostronna. Interpretacja CD w oderwaniu od innych badań, może prowadzić do błędnych wniosków (żeby nie napisać, że czasami do 'bzdur').
Obecność CD117 w guzach wrzecionowatokomórkowych nie zawsze oznacza nowotwór złośliwy.
Na postawie wszystkich badań (w tym również badań immunohistochemicznych, czy histopatologicznych) postawiono diagnozę:
gs27 napisał/a:
Łagodny guz wrzecionowtokomórkowy.
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Dziękuję za informację, dzisiaj otrzymałam resztę wyników oto one i proszę o dalszą interpretację:
Wynik badania histopatologicznego guza mózgu:
Obraz mikroskopowy i charakterystyka immunohistochemiczna mogą odpowiadać przerzutowi raka układu moczowego.
IMMUNOPROFIL:
GFAP- odczyn dodatni w otoczeniu guza
CK Pan- odczyn dodatni
CAM 5,2 odczyn dodatni
CK 5/6 odczyn ujemny
p63 odczyn ujemny
TTF odczyn ujemny
Ki67 odczyn dodatni w 70% komórek
CK7 odczyn słabo dodatni
CK20 odczyn silnie dodatni
EMA odczyn dodatni
WYNIK TOMOGRAFII JAMY BRZUSZNEJ
Pomiędzy odbytnica a gruczołem krokowym dość dobrze odgraniczona zmiana lita śr.70/54/60 mm masa dość jednorodna lita,najprawdopodobniej przylega do przedniej ściany odbytnicy i zwęża jej światło,naciek pomiędzy nią a gruczołem krokowym trudny do ustalenia - raczej bez nacieku. Wątroba powiększona w prawym płacie - seg.6 ze zmianą hypodensyjną wielkości 11 mm, podobna zmiana wielkości 8 mm w seg. 8 - susp meta.
Nerki, śledziona,nadnercza bez zmian. wolnego płynu nie stwierdza się.Pęcherz moczowy gładki.
Kości bez cech meta.
[ Dodano: 2014-12-18, 14:01 ]
Jeszcze raz bardzo proszę o ogólną interpretacje bo ja jak na razie nic z tych wyników nie rozumiem, a wizyta u lekarza dopiero w styczniu. Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.
Witaj gs27,
wiem jak bardzo czekasz na odpowiedź. Niestety tutaj mamy wnioski niejednoznaczne.
Cytat:
Obraz mikroskopowy i charakterystyka immunohistochemiczna mogą odpowiadać przerzutowi raka układu moczowego.
Cytat:
raczej bez nacieku.
Dwie zmiany na wątrobie:
Cytat:
susp meta.
= podejrzenie o przerzut.
Widać wyraźnie, iż są duże trudności związane rozpoznaniem. Oczywiście te wszystkie wątpliwości wkrótce zostaną wyjaśnione. Postawienie właściwej diagnozy wymaga dobrej współpracy klinicysty, radiologa i patomorfologa. Owszem niekiedy jest trudne i wymaga dodatkowych badań.
Mam jeszcze pytanie odnośnie tego wyniku histopatologicznego co oznaczają te czynniki ujemne i dodatnie, czy z tego nie można wywnioskować jaki to nowotwór?
Już odpowiadam - oczywiście w dużym skrócie. Po otrzymaniu tkanki, patomorfolog zinterpretował ekspresję wymienionych biomarkerów czyli ocenił ich czułość ( zjawisko korelacji). Otóż każdy w/ w markerów został oceniony - na przykład jako ujemny, lub dodatni itd.Co to oznacza?
Przy wyniku dodatnim - oznacza do jakiej kategorii guza należy badan tkanka, zaś wynik ujemny oznacza, że guz nie należy do wybranej kategorii nowotworów. I dlatego patolog we wnioskach napisał:
Cytat:
[ Komentarz dodany przez Moderatora: Madzia70: 2015-04-12, 15:54 ] Korelacja nie jest oceną czułości biomarkerów. Korelacja oznacza współwystępowanie - w tym przypadku markeru z nowotworem.
Tata jest już po kolejnej operacji usunięcia guza z jamy brzusznej był to guz poza otrzewnowy w miednicy małej. Dziś otrzymałam wynik histopatologiczny i proszę o interpretację bo nadal nic konkretnego nie wiem, oto wynik:
Gist-9astfointestina1 strona] tunof pe]vis minoIis.
oznaczono IHch :
CD117(+) , CD34(+) , Ki67 (aktywność proliferacyjna niska)
Aktywność mitotyczna: 3 figury podziału / 50 DPW.
Makroskopowo:
Okrągły guz śr. 8 cm. Na przekroju barwy szarej z wylewami ( wyc. 1-3)
Bardzo proszę o odpowiedź.
Tego typu guz rzadko występuje w przestrzeni pozaotrzewnowe - zwykle są to pojedyncze przypadki.
Badanie immunohistochemiczne - dodatnia ekspresja CD117(+) i CD34(+) potwierdza rozpoznanie GIST.
Wskaźniki takie jak: indeks mitotyczny i aktywność proliferacyjna Ki67 pozwalają szacunkowo określić jak intensywnie mnożą się komórki guza. Wysokie wyniki w/w wskaźników wiążą się z dużym prawdopodobieństwem wystąpienia przerzutów i nawrotów choroby
U Taty te parametry są niskie.
No dobra, tylko taka mała wskazówka od tych, co już przechodzili przez to wszystko (w moim wypadku jako osoba bliska) - jak sama nie zadbasz, to nikt nie zadba lepiej takie literówki wyjaśniać od razu w szpitalu na miejscu, żeby przypadkiem gdzieś Ci potem nie odrzucił wyniku przy konsultacji. Absolutnie nie życzę, ale z doświadczenia wiem że jak ktoś będzie miał focha i zły dzień, to czepnie się wszystkiego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum