Witam, czy mógłby mi ktoś pomóc w wyjaśnieniu poniższego opisu badań?
RODZAJ MATERIAŁU: Materiał pooperacyjny.
NARZĄD/LOKALIZACJA: Skóra (powłoka brzuszna).
RODZAJ BADANIA: Histopatologia.
CHARAKTER ZMIANY: Pierwotna
ROZPOZNANIE KLINICZNE: Zmiana powłok skórnych/brzusznych
ROZPOZNANIE:
Fragment skóry z naciekiem raka gruczołowego, morfologicznie mogącego odpowiadać rakowi gruczołowemu przewodu pokarmowego.
Minimalny margines boczny poniżej 1 mm.
Minimalny margines do podłoża 3 mm.
OPIS MAKROSKOPOWY:
Fragment skóry o nierównej powierzchni 3,5x2,5 cm, z tkanką podskórną gr. 2 cm. Na przekroju tuż pod skórą lity guz śr. ok. 2 cm, głębokość nacieku 3 cm.
Tylko tyle mam.
Ogólnie to babcia miała rok temu operację na raka jelita grubego, wycięto ok 30 cm jelita. Nie brała chemii, ale miała poddać się chemioterapii uzupełniającej, nie chciała. Jakies 2-3 miesiące temu w miejscu, gdzie miała wprowadzony dren, utworzył się jej twardy guzek, jakby jakieś złogi po tym drenie. Miała chirurgicznie usunięty ten guzek w znieczuleniu miejscowym i stąd te wyniki. Chirurg stwierdził, że to nic groźnego, że to tylko powstałe po operacji zanieczyszczenia nie miały ujścia i się zgromadziło w tym guzku.
Dlatego mam pytanie: czy ten naciek to coś w rodzaju przerzutu i co to jest ten lity guz?
Anika28,
Wynik mówi o stwierdzeniu guzka ( guza litego - czyli, najprościej, twardego, odgraniczonego) zbudowanego z komórek raka gruczołowego (adenocarcinoma). Jeżeli taki sam rodzaj raka usunięto rok temu Babci z jelita, to obecnie jest to przerzut tamtego raka a nie żadne "zanieczyszczenia" po operacji.
Jeżeli nigdzie indziej ( narządy jamy brzusznej, płuca, kości) nie ma innych przerzutów to rzeczywiście samym guzkiem powłok skórnych nie trzeba się martwić.
Ale o tym czy inne ( poważniejsze) przerzuty są czy ich nie ma mogą powiedzieć tylko dokładne badania ( np. usg, tk). Czy Babcia miała jakiekolwiek badania kontrolne po operacji?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum