Witam, to mój pierwszy post na forum, wcześniej jedynie podczytywałam.
Chciałam prosić o interpretacje wyniku TK mojego taty.
Tata ma 60l nie pali od 20 lat, od jakiegoś miesiąca mocno kaszle, na początku lekarze myśleli, ze to od leków na cukrzycę i nadciśnienie, po zmianie leków kaszel na trochę ustał ale ostatnio znów się nasilił. Tata skarżył się też na ból w okolicach lewego barku. Około 2 mcy temu miał zrobiony RTG klatki, który nie wykazał nic niepokojącego.
w związku z tym, że lekarka już miała go dośc (dosłownie) dała mu skierowanie do szpitala
W szpitalu po wywiadzie zalecono badania z krwi, USG brzucha i przestrzeni zaotrzewnowej, TK i bronchoskopie.
Badania z krwi czyli morfologia, gazometria, biochemia, immunochemia (TroponinaThs) są w normie
CEA 8.47 ng/ml [n do 3,4]
badanie USG okolic brzucha prawidlowe
Wynik TK:
Wyniku bronchoskopii nie mamy, podczas badania pobrano też materiał hist-pat, wynik za 2 tygodnie.
Czy czytając sam opis TK można stwierdzić, że to rak? jak to wygląda ogólnie?
Tata oprócz uporczywego kaszlu czuje się dobrze jakby nigdy nic.
proszę o komentarz bo czuje się przerażona chociaż sama jestem po wygranej walce z rakiem tarczycy :(
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2014-07-04, 20:33 ]
Prosimy o zamieszczanie dokumentacji w formie załączników do posta, nie linków do zew. serwisów hostujących, jak i o usuwanie z dokumentacji danych osobowych pacjenta i lekarzy.