Immunoterapie stosuje się chyba z jakimś zmutowanym genem ?
Ten jakis gen to BRAF, ktory w komorkach czerniaka 50-60% ludzi jest zmutowany przez co bialko BRAF ktore z niego powstaje dziala nieprawidlowo. Wspomniane niskoczasteczkowe inhibitory (wemurafenib, dabrafenib, trametynib) oddzialuja ze zmutowanym bialkiem BRAF blokujac jego niewlasciwa aktywnosc. Z kolei immunoterapie można stosować niezależnie od tego czy gen BRAF jest zmutowany czy nie.
Jeśli CRP podane jest w mg/l to poziom jest bardzo wysoki (norma to około 5mg/l). Odnośnie poziomu LDH to ciężko stwierdzić ponieważ zwykle podaje się jej poziom w IU/L (international units/liter) lub ukat/L (mikrokatal/liter). Jesteś pewny że chodzi o mg/dl?
Bazując na przedziałach jakie podałeś zarówno CRP jak i LDH są na bardzo wysokim poziomie, co może być związane z potencjalnymi przerzutami czerniaka, szczególnie w wątrobie.
Dla ścisłości nie miałeś jeszcze robionego tomografu? Tylko USG i RTG tak?
RTG ,TK,USG no i teraz te badania na LD i CRP . Od prof. nie mam żadnych wieści za chwile napisze do niego ,ale na inny adres. Zastanawiam się tez nad przeswietleniem kręgosłupa bo od ok2 tyg mnie pobolewa
Jestem umówiony na wizyte mam ze sobą wziąć całą dokumentacje leczenia oczywiście pomimo tego,że jestem już pełnoletni to jade z opiekunem (mama),aby niczego nie zapomnieć Wszystko odbędzie się w następnym tygodniu ,mam jeszcze pytanie podczas kąpania zauważyłem,że znacznie powiększył mi się obwód brzucha czy to normalne przy przerzutach do j.brzusznej? Albo jestem już przewrażliwiony..
Ojej przepraszam, nie było moim zamiarem Cię przestraszyć. dopiero tez doczytałam, że TK pokazałoby wodobrzusze, a z tego co czytałam miałeś TK i klatki piersiowej i jamy brzusznej, więc myślę, ze nie ma co się jednak nakręcać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum