Witam,
Tydzien temu u mojego taty (l.80) przypadkowo wykryto przerzuty do wątroby oraz zmiany w obrębie wpustu do żołądka (badanie TK zlecone z zupełnie innego powodu). Jesteśmy obecnie po gastroskopii, która potwierdziła zmiany (guz organiczny) na wpuście do żołądka. W tej chwili czekamy na wyniki histopatologii.
Jest to dla nas ogromny szok, tata póki co czuje się dobrze (i gdyby nie przypadkowe badania byśmy nie podejrzewali raka). W ostatnim czasie staram się zrozumieć tą chorobę i już wiem, że jest to bardzo poważne stadium. Zdaję sobie sprawę, że powinniśmy rozpocząć jak najszybsze leczenie (po 100% potwierdzeniu rozpoznania w badaniu histopatologicznym).
Chciałbym wybrać najlepszy wariant leczenia. Lekarze, z którymi się konsultowałem kierują nas na chemię (ze względu na przerzuty do wątroby - badanie TK stwierdza liczne zmiany meta - największa o średnicy 23 mm, poza tym brak innych zmian przerzutowych). Niemniej jednak część materiałów i opracowań naukowych raczej wskazuje na znacznie lepsze rokowania w leczeniu skojarzonym: operacja + chemioterapia (nawet w przypadku przerzutów do wątroby), np badanie poniżej:
http://www.wjso.com/content/13/1/13
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22307547
Tata pomimo wieku jest w dobrej formie ogólnej, w związku z tym zastanawiam się czy nie jest lepszą strategią leczenia - operacja, a dopiero później chemia.
Będę wdzięczny za pomoc w powyższym temacie. Zdaje sobie sprawę, że czas jest bardzo istotny - musimy jak najszybciej podjąć leczenie. Jeśli miałaby to być operacja to prawdopodobnie należałoby ją podjąć jeszcze przed chemioterapią (później, jak rozumiem, organizm będzie osłabiony).
Bardzo proszę o informację:
1. Czy możecie Państwo polecić dobrego onkologa specjalizującego się w tym zagadnieniu, który mógłby nam pomóc (najlepiej z Warszawy, choć niekoniecznie)?
2. Czy ktoś z Państwa orientuje się w skuteczności leczenia operacyjnego połączonego z chemioterapią po wystąpieniu przerzutów do wątroby?
3. Czy jest jakakolwiek możliwość, żeby zmiany meta na obrazie TK były nieprawidłowo rozpoznane? Jak to ewentualnie zweryfikować?
Bardzo dziękuję za pomoc,
Marcin