Co to jest sieć większa, wyjaśnia link w moim poprzednim poście - wystarczy kliknąć.
Wszczep do sieci większej oznacza obecność kom. nowotworowych w tejże sieci, co oznacza postęp choroby (nie jest ona ograniczona tylko do jelita grubego).
Jeśli nowotwór znalazł się poza jelitem to zapewne czeka cię chemia, po to aby go zatrzymać i zniszczyć. Jaką chemię dostaniesz zadecyduje lekarz. pozdrawiam
_________________ [*] śpij spokojnie kochana moja (27.09.2015)
Wiem, natomiast tak jak pisałam tutaj czy tutaj, jest to badanie które standardowo powinno być wykonane przed operacją, jeśli ta nie jest wykonywana z powodu zagrożenia życia pacjenta (a więc w trybie nagłym).
U Ciebie takiego powodu nie było, nie wiem więc dlaczego TK nie wykonano. Musisz to wyjaśnić z lekarzem.
Cytując zalecenia Polskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej / Polskiej Unii Onkologii:
"U każdego chorego na potencjalnie operacyjnego raka okrężnicy powinno się wykonać KT jamy brzusznej, miednicy i klatki piersiowej w celu oceny lokalnego stopnia zaawansowania, obecności powiększonych węzłów chłonnych i przerzutów odległych oraz stopnia zagrożenia niedrożnością."
"Zalecenia postępowania diagnostyczno - terapeutycznego w nowotworach złośliwych - 2011 r.", tom I, red. M. Krzakowski i inni, str. 170
Także to, że ktoś robi inaczej, to już niejako jego sprawa - ja bym to wyjaśniła, ale to Twoja decyzja oczywiście.
uzyles slow;"U każdego chorego na potencjalnie operacyjnego raka okrężnicy powinno się wykonać KT jamy brzusznej, miednicy i klatki piersiowej w celu oceny lokalnego stopnia zaawansowania, obecności powiększonych węzłów chłonnych i przerzutów odległych oraz stopnia zagrożenia niedrożnością."
ja bylam operowana na jelito grube sugerujesz przezuty do wyżej wymienionych organow?
Może znaczek mało wyraźny, ale płeć od urodzenia mam żeńską.
I proszę, przeczytaj jeszcze raz powyższy fragment - nikt nie sugeruje przerzutów, ale trzeba zawsze sprawdzić czy ich nie ma przed operacją.
Okrężnica to część jelita grubego.
To może ja wspomogę, badania klatki piersiowej i jamy brzusznej mają na celu potwierdzenia lub zaprzeczenia obecności przerzutów, u chorych z rakiem jelita grubego miejscami"przerzutowymi" najbardziej "wystawionymi" jest właśnie wątroba i klatka piersiowa stąd też badania. Wykonując je lekarz przy operacji jelita wie czy przy okazji będzie mógł np. usunąć coś z wątroby jeśli wyjdzie zmiana w badaniu, jak również można wtedy podjąć odpowiednią decyzję w sprawie chemii. Mam nadzieję ze pokrótce wytłumaczyłam :-)
pozdrawiam
_________________ [*] śpij spokojnie kochana moja (27.09.2015)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum