Z tego co słyszałem to chwalą naszą onkologię w Tarnobrzegu, a nawet kilka osób przeszło z Kielc do Tarnobrzega. Jak na razie to nie ma co narzekać na nasz oddział onkologiczny jest młoda kadra no może poza jedną panią doktor ale to inny temat. Jest też kilku chirurgów-onkologów zaraz po specjalizacjach to się chcą wykazać a nie jak w większych ośrodkach tak jak Kielce itp. jak nie posmarujesz to cie oleją i powiedzą że mamy onkologie w swoim mieście i tam proszę się udać i na tym kończy się rozmowa.Nie każdego stać aby dać lekarzowi. Takie jest życie brutalne. A sam to wiem z własnego doświadczenia jak miałem guza na powiece dolnej lewego oka,byłem w 2 szpitalach w Rzeszowie i odesłali mnie z kwitkiem a jak byłe w klinice okulistycznej w Lublinie to pan doktor popatrzył od niechcenia i kazał jechać tam gdzie mi to z paprali i po co przyjechałem z tym do Lublina jak mam ponoć bliżej ośrodki.Dopiero w Stalowej Woli za drugim podejściem mi to wycieli dokładnie.Czyli krótko mówiąc dobrą i fachową opiekę można mieć nawet w mniejszych i nowo otwartych oddziałach onkologicznych.
Moze i chwalą Waszą onkologię, ale liczy się dostępność do różnego rodzaju badań, rodzaju sprzętu i u nas lek. zleciłby usunĆ całą pierś z wezłami i krócej czeka się na bad hist=pat, robi się od razu biopsję gruboigł, po prostu szybciej się działa. W zależności o rodzaju wyniku działa się szybciej, albo moze pacjent poczekać, ja nie dawałam żadnych dowodów wdzięczności, może na koniec, jak wychodziłam ze szpitala. Poczytaj moje wpisy i porównaj z postępowaniem w SCO a Tarnobrzegiem, pozdrawiam anna s
[ Dodano: 2013-11-11, 18:18 ]
dowód wdzięczności największy jaki był kosz kwiatów z kwiaciarni
Mam takie małe pytanie dotyczące hormonoterapii i radioterapii.Czemu to zona ma brać hormony przez 10 lat(jaki to na razie nie wiemy) i ile cykli może mieć radioterapii.Bo jak na razie wiemy tylko tyle o dalszym leczeniu.
Jeśli czytałeś moje wpisy to zauważyłeś, że ja miałam chemię, radioterapię i teraz chyba do końca życia hormony ( tabl). Rak Twojej żony jest taki jak mój i powinna być od razu operacja, chemia, radioterapia i następnie hormony w moim przypadku do końca, a u Twojej zony ze względu na wiek chyba krócej. Bardziej precyzyjnie odpowie opiekun działu, annas
[ Dodano: 2013-11-11, 20:24 ]
radioterapię miałam przez miesiąc codziennie od pon.- do piatku
Klasyfikacja TNM
T (tumor = guz) - T2 - kolejny stopień rozwoju guza pierwotnego (zazwyczaj im większa liczba, tym guz jest większy - jest od T1 do T4)
T2 - guz wielkości 2,0 - 5,0 cm
N (nodules, przerzuty w węzłach chłonnych)
N1 - przerzuty w 1–3 regionalnych węzłów chłonnych
M (metastases) – przerzuty odległe (narządowe) - M0 - brak przerzutów odległych
c (clinical) – ocena metodami klinicznymi
T2N1M0 - daje stopień zaawansowania IIB
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Nika2 co do twojego wcześniejszego pytania żona chemię przechodzi nawet dobrze, najgorsze są pierwsze 5 dni po chemii bo żona ma przepisane zastrzyki Zarzio i to jest najgorszy okres jaki musi przejść tak jest od 1 chemii do tego po 20 zastrzyków w brzuch przeciwzakrzepowych i tak co 21 dni. Wczoraj żona dostała przed ostatnią chemie+bonusy po niej a ostatnią dostanie 6 grudnia(na mikołaja ), w poniedziałek mamy iść do onkologa po skierowanie na naświetlania do Brzozowa.Mam pytanie dotyczące hormonoterapii i wyłączenia pracy jajników przez naświetlenie ich.Jedna lekarka mówiła coś o 10 latach braniu hormonów, druga w czwartek podczas badań przed chemią wspominała coś o zastrzykach hormonalnych w brzuch raz na miesiąc przez 2 lat i tabletkach przez 5 lat.
ja biorę Tamoksifen ( na 5 lat ) i Lucrin Depot 11,25 co 3 miesiące w zastrzyku przez 2 lata
Ja brałam Zoladex i 8 lat Tamoksifen obecnie biorę Arimidex 1x dziennie i od diagnozy
Ca mammae sin (T4dN1MO)(C50) czyli według
Rak piersi
207
T4
Rak naciekający każdej wielkości z inwazją ściany klatki piersiowej i skóry
(owrzodzenie lub guzki satelitarne) (nie naciek skóry właściwej)
T4a
Naciek ściany klatki piersiowej (ale nie mięśni piersiowych!)
T4b
Owrzodzenie, guzki satelitarne, obrzęk skóry, który nie spełnia kryteriów
raka zapalnego
T4c
T4a + T4b
T4d
Rak zapalny i żyję już 11 lat więc można
[ Dodano: 2013-11-16, 12:12 ]
i przerzuty na węzły chłonne
[ Dodano: 2013-11-16, 12:13 ]
ale żyję i to jest prawda i mam jeszcze apetyt na następne 11lat
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum