Kolejny maj i kolejna choroba tym razem dopadła mnie.
Przed majowym weekendem wystąpiło nieprawidłowe krwawienie. Więc wizyta u lekarza, skierowanie do szpitala, łyżeczkowanie jamy macicy i po 4 godzinach do domu. Rok temu cytologia prawidłowa, USG też więc wynik powinien być dobry
Niestety 14.05 po odebraniu wyniku szok - adenocarcinoma papillare endometrioides.
Lekarz wykonujący zabieg chciał się od razu ze mną spotkać i tak też się stało. Po chwili rozmowy wydał mi skierowanie do CO.
-15.05 dostałam się do lekarza w ŚCO i wyraziłam zgodę na zabieg operacyjny usunięcia
macicy, przydatków i węzłów chłonnych.
-23.05 jadę na TK jamy brzusznej i miednicy wielofazowe z kontrastem-73 w celu oceny
zaawansowania choroby.
- Na 28.05 mam umówioną wizytę w ŚCO w celu ustalenia terminu operacji.
Mam takie pytania:
Czy w wyniku z badania histopatologicznego powinien być określony stopień zaawansowania choroby?
Czy ten rodzaj nowotworu jest możliwy do wykrycia przez USG?
Do badania pobrano wyskrobiny z kanału szyjki i jamy macicy.
W cytologii robionej rok temu rozpoznanie wg. systemu BETHESDA:
- nie stwierdza się cech śródnabłonkowej neoplazji ani raka,
- stwierdza się inne zmiany nienowotworowe - zmiany zanikowe. Czy ten rodzaj nowotworu nie jest możliwy do do wykrycia w badaniu cytologicznym?
_________________ ''Nagle tak cicho zrobiło się w moim świecie bez CIEBIE" *27.06.2011*
stopień zaawansowania choroby to zbiorcza wyniku histopatologicznego, wielkości/rodzaju zmian oraz badań obrazowych wykonanych w celu potwierdzenia/wykluczenia przerzutów.
Badanie cytologiczne jest mocno niedoskonałą metodą diagnostyczną - pobrany zostaje tylko fragment materiału, często zdarza się, że dochodzi do "ominięcia" miejsc zmienionych chorobowo, poza tym nieprawidłowy wynik cytologii jest wskazówką do pobrania wycinka i dopiero badanie wycinka daje odpowiedź, z czym mamy do czynienia.
Pytasz, czy badanie USG wykrywa ten typ nowotworu - zależy to od umiejscowienia guza oraz ew. nacieku, pogrubione endometrium jest pewną wskazówką, natomiast zmiany umiejscowione w kanale szyjki macicy mogą być do pewnego momentu niewidoczne. Te rozważania dotyczą oczywiście nowotworu w niskim stadium zaawansowania.
Myślę, że w zakresie profilaktyki zrobiłaś wszystko, co mozliwe, by "wyłapać" nieprawidłowości odpowiednio wcześnie.
Trudno jednoznacznie określić, że lekarz wykonujący wcześniejsze badania zrobił to jak należy. Nie ma też - bazując na Twoim wpisie - powodu przypuszczać, że coś zaniedbał.
Na 27.06 wyznaczono mi termin operacji.
Wyniku z CT jeszcze nie było. Zostało mi porobić wszystkie badania, EKG, konsultacje internistyczną i anestezjolog.
_________________ ''Nagle tak cicho zrobiło się w moim świecie bez CIEBIE" *27.06.2011*
Już jestem po wszystkich badaniach i konsultacjach. Termin operacji 27.06. Wyniku z badania CT nadal nie znam. Lekarz wypisujący skierowanie do szpitala powiedział, że wynik jest na oddziale gdzie będę operowana i tam dopiero mi powiedzą.
Ponieważ jestem po 2 cesarskich cięciach i laparotomii adnexectomia sin (lekarz powiedział, że nie może zrobić tego zabiegu laparoskopem) a teraz przy kwalifikacji do operacji jest napisane: pacjentka zakwalifikowana do laparoskopowego usunięcia macicy z przydatkami z powodu CA papillare.
Wobec tego mam pytanie czy teraz jest możliwe wykonanie zabiegu laparoskopęm?
Witam
Jestem już po laparoskopii: poszerzone wycięcie macicy z przydatkami prawymi, obustronne wycięcie węzłów chłonnych biodrowo - zasłonowych.
Teraz najtrudniejszy okres ok 3-4 tygodni czekania na wynik histopatologiczny.
Dziś odebrałam wynik badania patomorfologicznego:
Rodzaj materiału: Narząd cały
Rozpoznanie kliniczne: Ca corporis uteri.St.post adenectomian sin.
01. Miejsce pobrania materiału: Macica-szyjka
Opis makroskopowy:Preparat chirurgiczny o masie całkowitej 60g obejmujący macicę z
prawymi przydatkami. Trzon z szyjką o wym. 75x50x30mm, prawy jajnik o wym.
30x15x25mm, jajowód dł. 70mm, śr. 6mm. Na przekroju w jamie macicy białawy
naciek o wym. 25x24x25mm, makroskopowo przekraczający połowę grubości warstwy
mięśniowej. (2 bloczki )
Pełne rozpoznanie patomorfologiczne: Norma. Bez nacieku raka.
02. Miejsce pobrania materiału: Cieśń
Opis makroskopowy: (1 bloczek)
Pełne rozpoznanie patomorfologiczne: W wycinkach z cieśni macicy obecny naciek
adenocarcinoma endometrioidale G-1.
Rak powierzchownie nacieka podścielisko.
03. Miejsce pobrania materiału: Trzon
Opis makroskopowy: ( 3 bloczki)
Pełne rozpoznanie patomorfologiczne: Adenocarcinoma endometrioidale G-1 infiltrans
corporis.
Średnica guza 26mm. Nie stwierdzono cech
angioinwazji. Naciek raka nie przekracza
połowy grubości warstwy mięśniowej i jest
ograniczony do trzonu. pT1aNo
04. Miejsce pobrania materiału: Przymacicze prawe
Opis makroskopowy: ( 1 bloczek)
Pełne rozpoznanie patomorfologiczne: Norma.
05. Miejsce pobrania materiału: Przymacicze lewe.
Pełne rozpoznanie patomorfologiczne: Norma.
06. Miejsce pobrania materiału: Przydatki prawe.
Opis makroskopowy: ( 2 bloczki)
Pełne rozpoznanie patomorfologiczne: Jajnik i jajowód o typowej budowie histologicznej.
07. Miejsce pobrania materiału: Węzły chłonne strona lewa.
Opis makroskopowy: Dwa fragmenty tkankowe śr. od 20 do 25mm. (1 bloczek).
Pełne rozpoznanie patomorfologiczne: Wypreparowano jeden węzeł chłonny bez
przerzutu raka (0/1)
08. Miejsce pobrania materiału: Węzły chłonne zasłonowe strona lewa.
Opis makroskopowy: Liczne fragmenty tkanki tłuszczowej, zawierające węzły chłonne.
Pełne rozpoznanie patomorfologiczne: Wypreparowano pięć węzłów chłonnych bez
przerzutów raka (0/5).
09. Miejsce pobrania materiału: Węzły chłonne biodrowe strona prawa.
Opis makroskopowy: Trzy fragmenty tkankowe zawierające węzły chłonne. (1 bloczek)
Pełne rozpoznanie patomorfologiczne: wypreparowano dwa węzły chłonne bez
przerzutów raka (0/2)
10. Miejsce pobrania materiału: Węzły chłonne zasłonowe strona prawa
Opis makroskopowy: Liczne fragmenty tkankowe.
Pełne rozpoznanie patomorfologiczne: Wypreparowano cztery węzły chłonne bez
przerzutów raka (0/4).
Lekarz ginekolog onkolog wydał mi skierowanie na konsultację radioterapeutyczną i będę ja miała 30.07.2014r.
Proszę o wypowiedzi jakie mam szanse na wyleczenie i jak wg Was leczenie powinno przebiegać.
Będę bardzo wdzięczna za każdy wpis.
Wynik badania mówi o stwierdzeniu obecności raka gruczołowego endometrioidalnego o niskim stopniu złośliwości (G1),
będącego korzystnie rokującym typem nowotworu, o którym aktualnie obowiązujące Zalecenia (2013 r.) mówią (str. 286):
Cytat:
Patomorfologia
Na podstawie charakterystyki patologicznej i molekularnej wyróżnia się 2 główne typy raka endometrium. Typ I — raki endometrioidalne G1/2 — stanowi około 80% wszystkich nowotworów gruczołowych trzonu macicy.
Charakteryzuje je wysokie zróżnicowanie, korzystne rokowanie i wrażliwość na leczenie hormonalne (HTH, hormone therapy).
Dodatkowym bardzo istotnym i korzystnym czynnikiem rokowniczym jest niskie zaawansowanie choroby pT1aN0
przekładające się wraz z korzystnym typem histologicznym na wysokie szanse powodzenia leczenia.
Z tego wynika także brak wskazań do leczenia uzupełniającego ('Zalecenia' j.w., str. 291):
Cytat:
W nowotworach ograniczonych jedynie do macicy z naciekiem w mięśniówkę mniejszym niż 50%, z cechą G1 lub G2 oraz przy wielkości zmiany poniżej 2 cm (IA) zabieg operacyjny obejmuje proste usunięcie macicy i przydatków oraz cytologię otrzewnową. Nie jest wymagane leczenie uzupełniające.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Bardzo dziękuję Richelieu za dobre wiadomości
Jestem trochę spokojniejsza, choć ciągle wystraszona. W czerwcu minęło 3 lata jak MĄŻ przegrał walkę też z gruczolakorakiem.
Jak piszesz brak jest wskazań do leczenia uzupełniającego. Zobaczymy co powie radioterapeuta w środę.
Proszę Cie jeszcze o wyjaśnienie mi tego zapisu z wyniku:
Pełne rozpoznanie patomorfologiczne: W wycinkach z cieśni macicy obecny naciek adenocarcinoma
endometrioidale G-1. Rak powierzchownie nacieka podścielisko.
Pozdrawiam
Zapis ten oznacza, że po ostatecznym (tj. pełnym) przebadaniu materiału usuniętego w zabiegu operacyjnym
stwierdzono w tkankach pobranych z cieśni macicy obecność nacieków gruczolakoraka endometrialnego
o niskim stopniu złośliwości G1 (tj. o wysokim zróżnicowaniu nowotworu).
Naciekanie podścieliska ma charakter jedynie powierzchowny (tj. płytki), bez określenia jego głębokości.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Witam
Wczoraj byłam na konsultacji u onkologa radioterapeuty. Lekarka stwierdziła, że muszę przejść radioterapię i wyznaczyła termin od 01.09. przez 4,5 tygodnia. Wystawiła mi też kolejne skierowanie na konsultację brachyterapeutyczną
- rozpoznanie: Rak trzonu macicy II. Stan po operacji,
- powód konsultacji: Wcześniejsze leczenie BRT.
Z dokumentacji medycznej mam tylko wypis ze szpitala i wynik badania patomorfologicznego, które przepisałam wyżej. W Twojej odpowiedzi Richelieu przeczytałam
Cytat:
"W nowotworach ograniczonych jedynie do macicy z naciekiem w mięśniówkę mniejszym niż 50%, z cechą G1 lub G2 oraz przy wielkości zmiany poniżej 2 cm (IA) zabieg operacyjny obejmuje proste usunięcie macicy i przydatków oraz cytologię otrzewnową. Nie jest wymagane leczenie uzupełniające."
i zrozumiałam, że pozostaje obserwacja.
Po wczorajszej konsultacji mam wątpliwość czy w dokumentacji która jest w CO a do której nie mam obecnie dostępu może być moja choroba opisana inaczej niż ja otrzymałam?
I następne pytanie czy w tym stadium choroby powinnam mieć radioterapię i brachyterapię?
Pozdrawiam i proszę o wyjaśnienie moich wątpliwości
czy w dokumentacji która jest w CO a do której nie mam obecnie dostępu może być moja choroba opisana inaczej niż ja otrzymałam?
Na pytanie o to, co może być w dokumentacji, na forum nie odpowiemy nie mając wglądu w tę dokumentację,
natomiast w podanych przez Ciebie informacjach (post #7) jest mowa o zaawansowaniu choroby do stadium IA.
Edvige napisał/a:
czy w tym stadium choroby powinnam mieć radioterapię i brachyterapię?
Odpowiedź już padła (post #8): nie ma wskazań do leczenia uzupełniającego, w tym do radio-/brachyterapii.
Jednak lekarz, jeśli uzna jakieś okoliczności choroby za niepokojące, może rozważyć zastosowanie leczenia uzupełniającego poza standardowymi wskazaniami, zgodnie z zapisem na wstępie wyżej (post #8) linkowanych 'Zaleceń':
Cytat:
Zdaniem autorów opracowanie zawiera najbardziej uzasadnione zasady postępowania diagnostyczno-terapeutycznego. Zasady te powinny być jednak interpretowane w kontekście indywidualnej sytuacji klinicznej.
I następne pytanie czy w tym stadium choroby powinnam mieć radioterapię i brachyterapię?
Po pierwsze mamy niekorzystny czynnik rokowniczy tj. wielkość guza > 2 cm. W tej sytuacji brachyterapia może być wskazana.
Natomiast teleradioterapia teoretycznie nie.
Dlaczego teoretycznie?
Ponieważ:
Edvige napisał/a:
rozpoznanie: Rak trzonu macicy II.
I rzeczywiście, mam wrażenie, że jesteś leczona dokładnie tak jak winno być w II st. zaawansowania.
W opisie badania patomorfologicznego mamy:
Edvige napisał/a:
02. Miejsce pobrania materiału: Cieśń
Pełne rozpoznanie patomorfologiczne: W wycinkach z cieśni macicy obecny naciek
adenocarcinoma endometrioidale G-1.
Rak powierzchownie nacieka podścielisko.
Nie określono marginesu nacieku - być może rak naciekał również podścielisko szyjki macicy?
DumSpiro-Spero, Richelieu Dziękuję bardzo za wyjaśnienie.
Zdziwiło mnie właśnie wpisanie przez lekarza onkologa - radioterapeutę: rak trzony macicy II.
We wtorek będę na CT i jeśli będę miała taką możliwość to zapytam lekarza o rozpoznanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum