Autor |
Wiadomość |
Temat: Moja babcia ma prawdopodobnie raka? |
Iwonka30..
Odpowiedzi: 43
Wyświetleń: 11359
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-05-01, 15:46 Temat: Moja babcia ma prawdopodobnie raka? |
Wiesz co dziwi Mnie podejście lekarzy naprawdę. Nie przyspieszać wizyty u onkologa? Mojej mamie lekarz zdiagnozował chorobę po wyglądzie cuda hehe wyszła żółtaczka, niedożywienie tak na oko. Jak się okazało badania krwi wzorowe jak na ten stan ale to był lekarz ze Szpitala Powiatowego. Onkolog jak zobaczył wypis za głowę się złapał komentując co Oni tu napisali. Konsultuj się z onkologiem przynajmniej dla świętego spokoju, żebyś miał poczucie, że zrobiłeś wszystko co w Twojej mocy. Pozdrawiam. |
Iwonka30..
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-04-26, 15:01 Temat: Moja babcia ma prawdopodobnie raka? |
Co u Was |
Iwonka30..
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-04-23, 18:55 Temat: Moja babcia ma prawdopodobnie raka? |
Z tego co wiem Ognisko metastatyczne lub określenie meta stosowane w opisach badań obrazowych oznacza ognisko przerzutowe - czyli przerzut. Kurcze przykro naprawdę.
[ Dodano: 2012-04-23, 19:57 ]
Ale może ktoś mądrzejszy ode mnie się odezwie :( |
Iwonka30..
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-04-23, 17:12 Temat: Moja babcia ma prawdopodobnie raka? |
Nie zrobiono Wam opisu USG jamy brzusznej? |
Iwonka30..
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-04-21, 10:49 Temat: Moja babcia ma prawdopodobnie raka? |
No nie wiem co mam myśleć. Musiałbyś z lekarzem skonsultować. W przypadku wodobrzusza wynikającego z chorób wątroby( ze wskazaniem na jej marskość) zalecanie jest aby ograniczyć płyny. Tylko, że my nie jesteśmy lekarzami i niestety nie wiesz co dokładnie jest powodem wodobrzusza. Moja mam wypija 2 litry dziennie ale przyjmuje lek Furosemid i nie ma żadnych niespodzianek. Opuchlizna z nóg ładnie zeszła po nim i brzuszek coraz mniejszy. Kurcze skontaktuj się z ordynatorem oddziału, na który była przyjęta Twoja babcia. Może spróbujcie prywatnie wybrać się z babcią do jakiegoś dobrego lekarza. My tak zrobiliśmy a ten natychmiast skierował mami na Oddział ze wskazaniem pilne. Musicie szukać innej drogi. |
Iwonka30..
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-04-20, 16:53 Temat: Moja babcia ma prawdopodobnie raka? |
To jest niebywałe. Babcia była w szpitalu i nikt nie próbował poszukać przyczyny wodobrzusza.
Moją mamę zdiagnozowano w zwykłym Szpitalu Powiatowym... Szukali przyczyny do skutku. W Centrum Onkologi potwierdzono wstępną diagnozę.
[ Dodano: 2012-04-20, 18:16 ]
I na Marginesie moja mama je dużo warzyw gotowanych, ( marchewka, buraczki, ) Odrzuć kapustę ,cebulę,groch i fasolę bo mają działanie wzdymające. Ziemniaki bez sosów. Ryż taki dłużej gotowany. Pszenny chlebek, serki ale homo lub grani ewentualnie biały ser. Żółty ser i smażony może szkodzić chodź nie musi.Owoce ograniczamy. Jabłka lekko pieczone, żeby kwasu w nich nie było. Wędlinki drobiowe niewędzone. Kurczak gotowany z niewielkim dodatkiem warzywka. Rybka ale nie bierz pangi bo ma dużo hormonów. Przetwory rybne ogólnie dobrze toleruje. Wieprzowiny nie dajemy w ogóle. Smażone i pieczone mięso wyeliminujcie. Z Zup podajemy krupnik, rosołek z kluseczkami, pomidorową, mleczną z kluseczkami, kalafiorową. Pamiętaj żeby nie były zbyt tłuste. Bilansujcie dietę żeby w niej nie brakowało białka i węglowodanów Do potraw dodajcie koperek i majeranek. Do picia kawę zbożowa z mlekiem lub słabą herbatę ze wskazaniem na kawę. Napoje gazowane w ogóle nie wchodzą w rachubę. Moja mamcia zajada się ponadto galaretką, budyniem , herbatnikami i chrupkami kukurydzianymi :D i pije dużo soków warzywnych. |
|