1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 17
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: rak gruczołowy płuca lewego C34.9 co robić?
Katarzynka36

Odpowiedzi: 102
Wyświetleń: 30172

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2011-02-18, 17:31   Temat: rak gruczołowy płuca lewego C34.9 co robić?
Kamo
Nie stresuj się!
Jeśli był to zawał mózgu, to bardzo, bardzo słaby!!!

A powiedz, te mamy zmiany w móżgu sa duże?
Bo ja miałam rezonans z racji b. silnych bolów glowy i zawrotów i też mi wyszły zmiany niedokrwienne. Stres był straszny. Pomyslałam - miala udar, wylew itp. Okazało się, że wcale nie. Że małe zmiany niedokrwienne moga być od częstych migren!!!
Dlatego pytam czy Twoja Mama ma duże te zmiany i czy miewała często migreny, albo rzadko, ale za to bardzo silne? Bo wówczas dochodzi do małego niedokrwienia!!!

pozdrawiam cieplutko:)
Katarzynka36

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2011-02-02, 18:20   Temat: rak gruczołowy płuca lewego C34.9 co robić?
Kamo
Czy coś już wiesz? rezonans sie odbył?

A wynik jutro tak?

ściskam mocno:)
Katarzynka36

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2011-02-01, 21:55   Temat: rak gruczołowy płuca lewego C34.9 co robić?
Kamo Kochana
Ja na chwilkę tylko, bo w pracy jestem od rana i cały czas:(

Dziekuję Ci za wsparcie!
Dzisiaj i jutro ja bedę mocno trzymała kciuki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
W jakim szpitalu Maam teraz leży?
W Poznaniu? Na neurologii? Przeybyszewskiego?

Ściskam Cię mocno!
Musi być dobrze!!!!!!!!!
Katarzynka36

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2011-01-07, 16:02   Temat: rak gruczołowy płuca lewego C34.9 co robić?
Witaj Kochana Kamo!
Ale mnie przeraziłaś!!!
Przeczytałam twoje wieści o bólach glowy Mamy i nie mogłam odpisać (stary laptop padł, z nowego nie mogłam się zalogowac na forum, nie mogłam więc odpisywać)..
Wystraszyłam się nieźle, bo wydawało mi się nieprawdopoobne, zeby rak Twojej Mamy w tak wczesnym stadium dał już przerzut do mózgu!!!
Boże, ciesze się ogromnie, że to nie sa przerzuty :-D
Wyobrażam sobie co Ty czulaś i Twoja rodzina:(:(:(
Ale dobrze, że jus się wyjaśniło!
Miałam kiedyś 3 tygodniową jakby migrenę... zawroty potworne:( znam to uczucie... lekarze podejrzali, że może być guz... na szczęście rezonans wykazał, że nie ma nic, tylko małe niedokrwienne miejsce (po 3-4 mm) spowodowane częstymi migrenami podobno...

Mam nadzieję, ze rezonans wykaże, że wszytsko bedzie ok i Mama poczuje się już super!!!
szczerze tego Ci zyczę:)

pozdrawiam cieplutko z Poznania:)
Katarzynka36

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2010-12-22, 22:31   Temat: rak gruczołowy płuca lewego C34.9 co robić?
NO to Kamo to się dosłownie minęłyśmy na korytarzu:) Ja Was widziałam:)

No dla mnie jesteś mloda, bo ja jestem ciut starsza:) Tyle, że moj Tata skończył 69 a twoja Mama to przy nim młoda kobietka:) Jak dr Bryl powiedział, że niezłe rokowanie, to jest bardzo dobrze:):):) Barzo się cieszę, że Wam się udało bez chemii - sama operacja to jest wielkie szczęście, a tak jak już pisałam - bez chemii i w tak wczesnym stadium to rewelka:)
ślę pozdrowienia:):):)
Katarzynka36

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2010-12-22, 19:58   Temat: rak gruczołowy płuca lewego C34.9 co robić?
No pan dr jest specyficzny dość:)
Czasami ciężko się z nim rozmawia i nie do końca wiadomo czy mówi poważnie, czy żartuje, czy kpi. Znany jest ze specyficznego poczucia humoru. Ale generalnie kiedyś byłam sama bez Taty bo zaniepokoił mnie wynik histopatologiczny żle opisany (!) no i muszę powiedzieć, że godzinkę sobie pogadaliśmy w gabinecie i troche zmieniłam o NIm zdanie:) na początku wydawał mi się troszkę zarozumiały i gburowaty:)

No byc może się mineliśmy - mój Tata najpierw przyszedł sam pod gabinet- taki starszy pan o 2 kulach, a ja załatwiałam w rejestracji - potem ja dobiłam do Taty:) Tez się rozgladałam, ale nie widziałam dziewczyny z Mamą:) chyba, że ... jak przyszlam to mijałam chyba 4 oosoby wychodzące... z poczekalni...

Rozumiem, że tego guza udało się w tak wczesnym stadium znaleźć, bo ze wzgledu na przebytego raka piersi Mama była pod stała kontrolą i miała kontrolne TK klatki robione?
I lekarze wykluczyli, że jest to przerzut z piersi?
Katarzynka36

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2010-12-22, 19:24   Temat: rak gruczołowy płuca lewego C34.9 co robić?
Kamo
Rewelacja:)
Super wynik:) Widzisz bałaś się, że chemia, a Mama ma Ia - najniższy stopień zaawansowania, który zdarza się chyba raz na 1000 osób? albo jeszcze rzadziej:)

zazdroszczę:) u nas było II a, ale był 1 przerzut w węźle i stąd chemia pooperacyjna i jeszcze się okazało, że guz wyciety w całości - 2 cm od brzegu, ale n alinii cięcia były komorki wiec trzeba było jeszcze lampy:)

Boże na tym forum a propos płuc taki wynik naprawdę napawa wielkim optymizmem:)
Chemia nie jest potrzebna - jeśli byliście dzisiaj u dr Bryla, to facet zna się na rzeczy:)
My też byliśmy u dr Bryla ale dopiero przyjechaliśmy o 11.00.

pozdrawiam mocno:)
Katarzynka36

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2010-12-17, 22:00   Temat: rak gruczołowy płuca lewego C34.9 co robić?
Kamo
No mam nadzieję, że się okaże, że chemii nie musi być. Jeśli bedzie to pewnie 3 cykle - u nas tyle było jako chemiaooterapia uzupełniająca, pooperacyjna, schemat PN (cisplatina i navelbina).
Generalnie jesli lekarze podjeli sie operacji, to stadium jest w miarę wcześne:) Choć niestety w raku płuca rokowania sa i tak fatalne, nawet przy wczesnym stadium:(
bądśmy jednak optymistkami!!!
ściskam mocno:)
Katarzynka36

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2010-12-17, 21:38   Temat: rak gruczołowy płuca lewego C34.9 co robić?
Kamo
Nie chciałam Cię stresować:( Po prostu kwestię ewentualmego dalszego leczenia musi ustalić onkolog a nie torakochirurg. U nas te informacje o wyztach w POradniach Onkologicznej i Torakochirurgicznej były wypisane na wypisie ze szpitala. Więc wiesz co sobie myślę?
Że u mojego Taty podczas operaji widzieli, że co najmniej 1 wezeł będzie maił przerzuty i może stąd juz odgórnie napisali, że wizyta u onkologa za 4 tygonie, a u Was może wygladało to podczas operacji lepiej i wydaje im się, że powinno być dobrze i wynik histopatologiczny powinien być raczej dobry, więc dopisali, że do onkologa jesli wynik histopatologiczny bedzie zły. U as napisali to od razu. I tak też było - chemia musiała być, bo ten 1 węzęł był zaatakowany. I lkarze wiedzeli, bo guz tak się umiejścowił na węźle niemal, że skoro był w miejscu węzła, to po prostu w węźle musiały być komorki rakowe i stąd chemia. MOże u Was nie trzeba będzie?
Kamo...
Nie wiem czy pamiętasz, ale kilka dni temu pisałam, że mamy wizyte kontrolną na Szamarzewsksiego 22 grudnia... Ty też:):):) Tego dnia przyjmuje dr Bryl, nasz lekarz prowadzący. Więc Wy tez do Niego traficie... pozdrawiam:)
Świat jest mały:)
Katarzynka36

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2010-12-17, 01:01   Temat: rak gruczołowy płuca lewego C34.9 co robić?
Kamo
Ja też nie rozumiem.
U Nas było tak jak juz Ci pisałam - na wypisie ze szpitala, tydzien po operacji widniało, że mamy zglosić się za 4 tygodnie na kontrole do POradni Torakochirurgicznej i na konsultację do Poradni Onkologicznej. I tak zrobilismy - do POradni torakochirurgicznej mielismy juz na wypisie wyznaczony konkretny termin a do Onkologicznej mielismy dzownic i sie umawiać po 3-4 tygodniach kiedy już bezie wynik, tak by iśc tam z wynikiem histopatologicznym. U Was powinnno na wypisie ze szpitala być tak samo - 2 kontrole - u torakochirurga no i u onkologa. Chyba, że wynik jest dobry i chemii nie musi być, ale o tym decuduje lekarz onkolog podczas wizyty a nie torakochirurg, czy pani w recepcji. Sprawdź co macie na wypisie ze szpitala? kontrole w jakich Poradniach?
pozdrawiam:)
Katarzynka36

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2010-12-16, 21:48   Temat: rak gruczołowy płuca lewego C34.9 co robić?
Kamo
Ale dr Piwkowski to torakochirurg, a Wy po operacji musicie mieć kontrole u torakochirurga ale przede wszytskim u onkologa!!!
Na 11 stycznia jesteście zapisani tylko do dr Piwkowskiego? On Wam chemii nie zleci, musicie się zarejestrowac do onkologa!!!
Katarzynka36

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2010-12-16, 20:05   Temat: rak gruczołowy płuca lewego C34.9 co robić?
Kamo
Tak, też słyszałam, że dr Piwkowski jest najlepszy w Poznaniu:) I generalnie robi te trudniejsze operacje....
U Taty mieli wycinać całe pluco, ale uratowali płat:)

A do jakiego dr jesteście zarejestrowani 11 stycznia? tzn, do jakiego onkologa?

Katarzynka36

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2010-12-16, 11:08   Temat: rak gruczołowy płuca lewego C34.9 co robić?
O, no wlaśnie:)
Sugeruję sok z buraków, bo Mama kamy jeszcze chemii nie miała. I oczywiście sok z buraków jest dość cięzki na żołądek więc raczej nie należy go podawać kilka dni po chemi.. Chodziło i raczej o podawanie go między cyklami chemii by podnieść choć troszkę lecąca po chemii hemoglobinę i krwinki czerwone. My podawaliśmy zazwyczaj koło tygodnia po chemii, albo kilka dni przed kolejną.
Kamo
Mój Tata po operacji nie miał zupełnie apetytu i też miewał jakies mdłości. Natomiast nie wymiotował - to dopiero po chemii. Operacja jest naprawdę bardzo poważna i u nas było tak, że jak tata więcej troszkę zjadł (ale bez objadania się) po operacji to mówił, że Go bardziej jakoś boli strona płuca, gdzie był wycinany lat i jakby po jedzeniu mu się gorzej oddychało, dlatego za dużo nie chciał jeć nawet kilka tygodni po operacji...
Pilnujcie tej glowy - bo tak jak pisała Lena, trzeba uważać na przerzuty, sle skoro Mama miał badania, to raczej jest ok - ale to było TK głowy?

pozdr.

[ Dodano: 2010-12-16, 11:17 ]
A, Kamo
Dr Pietkowski? nie znam, mojego operował dr Piwkowski:)
Cieszę się, że się udało przyspieszyć termin wizyty!!!!!!!!!!!
Może chemia nie będzie potrzebna?:)
Katarzynka36

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2010-12-15, 23:24   Temat: rak gruczołowy płuca lewego C34.9 co robić?
Kamo

Wierz mi - ja też nie myślałam, że dotknie nas rak:(:(:(
Na razie walczymy od końca marca... wtedy pojawiły się jakies symptomy.... Już troszkę przeszlismy: operacja, chemia, naświetlania. Na chwile obecna płuca czyste, ale ten rak ma fatalne rokowania i żyjemy jak na bombie. Doslownie. Stres jest niemal ciągle:(

Służę pomocą, jak bedziesz maiła jakieś pytania pisz śmiało, napewno odpisze dośc szybko, bo niemal jestem uzależniona od tego forum i wchodzę na nie codzienie i rano i wieczorkiem:)
Powiedz w rejestracji, że wizyta musi być wcześniejsza, bo może potrzebna bedzie chemia pooperacyjna i przez taki długi termin do lekarza pacjent może się nie zmieścić w terminie!!! Powiem Ci, że dziwnie z tym terminem, bo kiedy się Mama rejestrowała? 10 dni temu siostra rejestrowała naszego tate na kontrolę i dostała termin 22 grudnia.... więc jestem trochę w szoku... Inna sprawa, że potem są święta, Nowy Rok i wszytsko jest na zwolnionych obrotach, ale koło 5-10 stycznia powinni już przyjąć!

PS. A pamiętasz kko Mamę operował? Pytam z czystej ciekawości, może ten sam dr co mojego Tatę?:)
Katarzynka36

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2010-12-15, 22:50   Temat: rak gruczołowy płuca lewego C34.9 co robić?
Kamo
Suchaj, ale kto Wam wyznaczył taką datę na 18 stycznia? My dostaliśmy na wypisie info, że mamy sie zglosić do Poradni Onkologicznej i Torakochirurgicznej - po 4 tygodniach. Zadzwonilismy zarejestrowaliśmy się na termi - po 4 tygodniach i tak bylismy przyjęci. Jest koniec roku więc może są problemy z miejscami, ale zadzwoń i poproś o przyspieszenie terminu, bo w tej chwili od 6 grudnia (operacja) do 18 stycznia masz 6 tygodni oczekiwania. Jesli na wizycie 18 stycznia powiedzą Wam, że musi być chemia to z dnia na dzień raczej Was nie przyjma. Chociaż jak my byliśmy w końcówce czerwca w WCPiT na Szamarzewskiego, to lekarz przy nas z gabinetu na parterze dzownił na oddział Onkologii (IIp) by sie dowiedzieć kiedy jest najbliższy termin na łózku. Podali mu, a On na to groźnym tonem - nie ma mowy - to chemia pooperacyjna, róbcie wszystko pacjent nie może dłużej czekac niż jeszcze tydzień (pierwotnie powiedzieli, że termin na chemię ponad 3 tygodnie). I tak było - jak pooperacyjna chemia to załatwiają terminy bo trzeba dostać. I fakt znalazło się miejsce. U Was pewnie bedzie podobnie, ale wydaje mi się, że musicie się postarać by o ten tydzień przyspieszyć termin - z 18 stycznia chociaż na 11 stycznia, to się spokojnie zmieścicie.
A może się okaże, że chemii nie trzeba bedzie stosowac?

[ Dodano: 2010-12-15, 22:52 ]
A, Kamo
Lekarzy onkologów jest kilku ale namiary na nich chyba niewiele dadzą, bo to nie oni rejestrują na wizyty w poradniach, musicie o to zabiegać w rejestracji u pań, a nie u lekarza. Dr potem bedzie zabiegał o łózko na oddziale, ale najpiew do pań w rejestracji.

Strona 1 z 2
Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron