1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 2
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak piersi przewodowy
Richelieu

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 12883

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2012-08-18, 21:44   Temat: Rak piersi przewodowy
Wynik biopsji gruboigłowej:
- rak przewodowy inwazyjny o średnim stopniu złośliwości,
- brak aktywności receptorów ER i PgR, tzn. rak jest niehormonozależny (brak możliwości skutecznej hormonoterapii),
- czynnik HER2 ma wartość dodatnią, co oznacza większą agresywność nowotworu.

Z wynikami tymi koreluje wartość czynnika Ki 67, o którym w tej pracy (od str. 14) czytamy m.in.:
Cytat:
Do innych czynników prognostycznych w raku piersi zaliczamy markery proliferacji komórkowej, między innymi antygen Ki-67, którego ekspresja stwierdzana jest we wszystkich fazach aktywnych cyklu komórkowego. Maksymalny poziom Ki-67 można wykryć podczas mitozy [36]. Wskaźnik antygenu Ki-67 przedstawia się jako odsetek procentowy wyznakowanych jąder komórkowych ( niski =< 15%, średni 16-30%, wysoki >30%). Stwierdzono, że im wyższy stopień złośliwości histologicznej, tym wyższa ekspresja Ki-67. Natomiast niski poziom tego antygenu wiąże się z wysoką ekspresją receptorów steroidowych [37,38]. Zależności pomiędzy Ki-67 a HER2 nie zostały do końca ustalone, bowiem w licznych badaniach na ten temat uzyskano sprzeczne wyniki, co wiązało się najprawdopodobniej z niewielką liczebnością badanych grup [39].

panterka napisał/a:
USG jamy brzusznej (...)
Rozumiem, że wszystko OK...

Tak.
  Temat: Rak piersi przewodowy
Richelieu

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 12883

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2012-07-09, 08:21   Temat: Rak piersi przewodowy
panterka napisał/a:
1) Czy wyznaczenie terminu leczenia "chemią" na ok. 21 dni od wyników biopsji to jest szybkie załatwienie sprawy, czy nie (na skierowaniu miałam dopisek PILNE, leczenie w wojewódzkim centrum onkologii)?

Uważam, że można uznać to za dobry termin.
Leczenie rozpoczęto trzy tygodnie od rozpoznania, teraz czas zaczyna pracować na Twoją korzyść.

panterka napisał/a:
2) Jak długo trwa leczenie chemią? Nikt mi tego nie chce określić - nie wiem, może to indywidualna sprawa i po iluś-tam seriach bada się pacjenta i wtedy decyduje czy jeszcze, czy już dosyć...
Czy to jest norma - najpierw chemia, a później operacja...?

Czas trwania leczenia: jest to zwykle 4 albo 6 cykli chemioterapii (CTH), szczegółowo opisane od str. 128 Zaleceń PUO.
Postępowanie z CTH przedoperacyjną przewidywane jest jako jeden z wariantów postępowania dla stadiów zaawansowania z przerzutowo zajętymi węzłami chłonnymi.

panterka napisał/a:
3) Jak wygląda sama "chemia" (gdzieś już wyczytałam, że to podobno kroplówka), jakie mogą być skutki uboczne, czego się mogę spodziewać...? To, że stracę włosy to chyba raczej pewne :-( ale czy to się stanie z dnia na dzień po pierwszej serii, czy po kilku seriach chemii i będzie to rozłożone w czasie...?

Utrata włosów zwykle następuje po I lub II cyklu, czasem później, rzadko do niej nie dochodzi w ogóle.
Po zakończeniu leczenia włosy odrastają, ich utrata jest tylko przejściowa.
Intensywność innych skutków ubocznych (nudności, osłabienie, bolesność, problemy z pamięcią) bywa bardzo indywidualna.

panterka napisał/a:
4) Jak długo przebywa się w szpitalu w związku z usunięciem piersi? Jak długo trwa rehabilitacja i na czym to polega (gdzieś w necie tak na szybko znalazłam, że to ważna sprawa)?

Sama hospitalizacja trwa względnie niedługo, raczej do kilkunastu dni.
Rehabilitacja w przypadku usunięcia węzłów chłonnych (limfadenektomii) jest bardzo ważna i konieczna,
jej zaniedbanie może prowadzić do poważnych powikłań - obrzęków limfatycznych.

panterka napisał/a:
5) Jak wygląda sprawa ze zwolnieniem lekarskim...? Wolałabym tego uniknąć i pójść do pracy (wiadomo jakie dzisiaj mamy czasy), ale nie mam pojęcia jak to wygląda podczas chemii, jakie są skutki uboczne... Czy "odpoczynek od pracy" jest konieczny? Jeżeli tak, to ile dni. Jak to wygląda po operacji usunięcia piersi...?

Na pewno bez przynajmniej ok. 3 tygodni zwolnienia nie obejdzie się na czas zabiegu mastektomii i rekonwalescencji po niej.
W trakcie kolejnych cykli CTH możesz potrzebować np. 2-3 dni każdorazowo na dojście do siebie po niej,
jednak nierzadko zdarza się, że panie pracujące nie przerywają pracy podczas przyjmowania całej CTH,
jedynie z wyjątkiem takich kilkudniowych zwolnień lekarskich.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron