Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak piersi nieoperacyjny miejscowo zaawansowany |
gaba
Odpowiedzi: 18
Wyświetleń: 14287
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-02-22, 21:53 Temat: Rak piersi nieoperacyjny miejscowo zaawansowany |
No to jeżeli nadal chcesz się czegoś dowiedzieć o rokowaniach to wyciągnij od lekarza wyniki badania histopatologicznego wycinków. Pozdrowienia |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-02-22, 09:31 Temat: Rak piersi nieoperacyjny miejscowo zaawansowany |
To taka praktyczna rada: o schizofrenii nie mów nic jeżeli ktoś nie zapyta wprost, lekarze nie są wolni od przesądów i nieaktualnych stereotypów. Aktualnie nie masz nawrotu i udawaj zdrową.
Pisałam że nic nie wiadomo o Twoim raku, bo w takim wypadku powinien być pobrany wycinek skóry i tkanki podskórnej i zbadany przez patologa. Badania tego wycieku też nie przeprowadzono? Leczenie raka jeżeli się nie określiło jego właściwości jest faktycznie leczeniem z założenia paliatywnym. Skoro się już przyznałaś lekarzowi do choroby, poproś opiekunkę żeby poszła z Tobą na następną chemię i zapytała lekarza wprost dlaczego nie zrobiono żadnych badań histopatologicznych, i nie pozwólcie mu się wykręcić okólnikami. Przecież nawet nie wiadomo czy stosować później hormonoterapię lub herceptynę - to są dwa bardzo skuteczne sposoby kontroli choroby przez lata. Pozdrowienia |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-02-21, 22:24 Temat: Rak piersi nieoperacyjny miejscowo zaawansowany |
Ciągle mnie to dopada, piszę staranną odpowiedź i wysyłam, wydaje mi się że jest już na forum, a potem okazuje się że jej nie ma. Drugi raz piszę skrótowo.
Jak zaczęłam czytać ten link to się zorientowałam, że już to czytałam tylko zmienili oprawę graficzną i nie od razu skojarzyłam. Tak czy inaczej na podstawie tego co dotychczas Mariola napisała to u niej brak "celu" dla brachyterapii, nie ma określonego guza, są rozrzucone ogniska. Jedyną pewną rzeczą jest obecność komórek rakowych w węźle chłonnym pachy. Cholernie mało. Mariolu napisz chociaż czy były jakieś objawy zewnętrzne, czy po prostu zrobiłaś MR jako badanie kontrolne. Pozdrowienia |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-02-21, 17:53 Temat: Rak piersi nieoperacyjny miejscowo zaawansowany |
Brachyterapia na tym etapie nie ma zastosowania, stosuje się ją po operacji jako mniej szkodliwą formę "dezynfekcji okolicy po usuniętym raku". Ty musisz zacząć od chemioterapii. Czy Ty naprawdę nie masz żadnych wyników co to jest za rak? Usg piersi też nie zrobiono? Opisz chociaż czy były i jakie objawy zewnętrzne. No i podaj swój wiek. A tak w ogóle to jak się czujesz po pierwszej chemii? Pozdrowienia |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-02-20, 22:03 Temat: Rak piersi nieoperacyjny miejscowo zaawansowany |
Witaj,
Tutaj można podejrzewać raka zapalnego, a w każdym razie taką możliwość trzeba potwierdzić lub wykluczyć. Bo trzeba wiedzieć czy jest to zwykły rak piersi z przerzutami na skórę czy rak zapalny. Rokowanie jest różne. Czy poza tym rezonansem nie miałaś żadnych badań, biopsji ? Miałaś jakieś badania w celu potwierdzenia lub wykluczenia przerzutów odległych? Bardzo zaniepokoiło mnie zdanie że chora przyjęta celem leczenia paliatywnego. Jesteś młoda (?) możesz wytrzymać agresywne leczenie więc trzeba próbować.
Ja bym jednak już teraz startowała od razu na najwyższy szczebel. Profesor Tadeusz Pieńkowski - znajdź go w internecie, gdzie przyjmuje i zgłoś się z całą dokumentacją na konsultację. Ma za sobą wiele lat kierowania kliniką w COI Warszawa. Omów z nim jakie jeszcze badania trzeba zrobić i jaką chemię i ile trzeba przyjąć.
Inplanty nie mają chyba z tym nic wspólnego. Pozdrowienia |
|