1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 3
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: drobnokomórkowy postać ograniczona - tylko chemioterapia
majkelek

Odpowiedzi: 78
Wyświetleń: 20716

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2013-05-14, 21:26   Temat: drobnokomórkowy postać ograniczona - tylko chemioterapia
Thalia napisał/a:
chodzi mi też o to, czy ktoś spotkał się z przypadkiem kiedy leczenie za drugim razem przyniosło lepsze rezultaty niż za pierwszym.
Długi czas trwania odpowiedzi na pierwszą linię leczenia jest dobrą wiadomością. Na podstawie np tego źródła http://www.slm-respirator...ng-cancer-a-re/ można wnioskować, że zastosowanie tego samego schematu skutkuje w ok 36% przypadków (to jest pod warunkiem, że remisja trwała odpowiednio długo by zdecydować się na zastosowanie tego samego schematu), ale jestem daleki od generalizowania na podstawie tego jednego źródła.
Cytat:
czytałam w jednym artykule z wytycznych dla pacjentów chorych na ten typ nowotworu, że przy wznowie (jeśli wcześniej nie była zastosowana), to najpierw stosuje się naświetlanie a później powraca do tego samego schematu chemioterapii.
Czy mogłabyś dać namiar na ten artykuł?
majkelek

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2013-05-14, 19:25   Temat: drobnokomórkowy postać ograniczona - tylko chemioterapia
Thalia napisał/a:
rozpoznanie - styczeń 2012r.
zakończenie leczenia - maj 2012r.
później w czerwcu 2012r. eklektywne naświetlanie mózgowia.
(...)
wczoraj miał robioną bronchoskopię i lekarka zauważyła zmianę dokładnie w tym samym miejscu, co wcześniej.
Jeśli przyjąć, że wznowa nastąpiła po okresie dłuższym niż 6 miesięcy, to można rozważyć ten sam schemat chemioterapii.
Thalia napisał/a:
chodzi mi o to czy ktoś spotkał się z przypadkiem, że leczenie wznowy przyniosło długotrwałe pozytywne skutki?
Niczego nie można wykluczyć, ale wznowa nie jest niestety nigdy dobrą wiadomością.
Thalia napisał/a:
w związku z tym, że wcześniej nie miał anpromieniowanej klatki piersiowej zastanawiam się czy można zastosować leczenie radykalne (chemioterapia plus radioterapia).
Zrozumiałem Twoje pytanie, ale niestety nie znalazłem dowodów na skuteczność takiego podejścia. Może ktoś inny będzie wiedział więcej na ten temat?
majkelek

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2013-05-14, 18:59   Temat: Re: możliwe jest leczenie radykalne przy wznowie drobnokomór
Thalia napisał/a:
Teraz wiemy, że nastąpiła wznowa (dokładnie w tym samym miejscu; zmiana "złapana" w czasie bronchoskopii).
Jeśli guz jest tylko w jednym miejscu, czy istnieje szansa zastosowania leczenia radykalnego (połączenia radio i chemioterapii)?
Zwykle w przypadku nawrotu SCLC stosuje się tylko chemioterapię (ale to przy założeniu, że wcześniej zastosowano RT albo, że wcześniej chory się do RT nie kwalifikował). Niestety na drugie pytanie nie znam zatem odpowiedzi. Mogę za to powiedzieć tyle, że schemat zastosowanej chemioterapii zależeć powinien od tego po jakim czasie nastąpiła wznowa. Czy mogłabyś coś na ten temat powiedzieć?

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron