Mam pytanie miałam robioną biopsje szpiku kostnego i lekarz powiedział że mam podejrzenie zespołu MDS i czeka mnie teraz trepanobiopsja szpiku, ale zastanawia mnie jedna rzecz bo mam od ponad roku anemie z niedoborem żelaza czy niedobór żelaza może dawać podobny obraz w mielogramie szpiku jak przy zespole MDS i czy w trepanobiopsji szpiku mogą wyjść jakieś zmiany przy niedoborze żelaza?
Mam pytanie miałam robioną biopsje szpiku kostnego
Dlaczego wykonano biopsję ? Czy miała ona związek w znalezieniu przyczyny niedokrwistości z niedoboru żelaza ? Zdarzają się sytuacje, kiedy niedokrwistość jest wykładnikiem poważniejszej choroby, dlatego zawsze konieczna jest wnikliwa analiza..
Czy dysponujesz wynikami badań ?
Cytat:
lekarz powiedział że mam podejrzenie zespołu MDS i czeka mnie teraz trepanobiopsja szpiku
Co dokładnie wyraził ? MDS niekiedy jest trudne do zdiagnozowania to fakt, bo jest to grupa zaburzeń, które wpływają na szpik kostny, hamując produkcję zdrowych komórek krwi. W MDS stwerdza się zwykle triadę obniżonych elementów krwi (na poziomie erytrocytów, leukocytów i trombocytów ).
Cytat:
czy w trepanobiopsji szpiku mogą wyjść jakieś zmiany przy niedoborze żelaza?
Na pewno, ponieważ szpik kostny zawiera komórki macierzyste krwi na różnych etapach dojrzałości oraz "surowce " niezbędne do produkcji komórek krwi : żelazo, witamina B12, kwas foliowy, i ewentualne nieprawidłowości zostaną wychwycone...
to moja morfologia przed ostatnim przetoczeniem krwi :
2012-05.10; MORFOLOGIA KRWI:
WBC 18,9 g/dl [od: 4,1 do: 10,9] H
HGB 4,6 g/dl [ od: 11,2 do: 15,0] L
RBC 2,3 M/ul [od: 3,5 do: 5,1] L
HCT 19,0 % [od: 33,0 do: 45,0] L
MCV 70,9 f/L [od: 81,0 do: 98,0] L
MCHC 30,1 g/dl [od: 32,6 do: 36,4] L
MCH 23,7 pg [od: 27,0 do: 34,0] L
PLT 786 K/ul [od: 140 do: 440] H
RDW 16,5% [od: 11,5 do: 34,0] H
MPV 12,0 fl [od: 7,8 do: 11,0] H
A to morfologia po przetoczeniu krwi:
2012-11.10; MORFOLOGIA KRWI:
WBC 13,9 g/dl [od: 4,1 do: 10,9] H
HGB 8,9 g/dl [ od: 11,2 do: 15,0] L
RBC 3,5 M/ul [od: 3,5 do: 5,1] N
HCT 25,8,0 % [od: 33,0 do: 45,0] L
MCV 81,9 f/L [od: 81,0 do: 98,0] N
MCHC 32,1 g/dl [od: 32,6 do: 36,4] L
MCH 29,7 pg [od: 27,0 do: 34,0] N
PLT 580 K/ul [od: 140 do: 440] H
RDW 11,5% [od: 11,5 do: 34,0] N
MPV 10,0 fl [od: 7,8 do: 11,0] N
pragnę dodać, że ciągle mam przetaczaną krwi tam co miesiąc, czasem co 2 a czasami co 2 tygodnie bo nie mam krwi!!! no i mam bardzo duży niedobór żelaza ostatnim razem miałam poziom 3 a ferrytyny 0,3 także mam przekichane.... w mielogramie jeden hematolog powiedział, że to tylko niedobór żelaza a drugi, że podejrzewa zespół MDS.. I JESZCZE JEDNO CIĄGNIE SIĘ TO JUŻ PONAD ROK I JEST BEZ WIĘKSZYCH ZMIAN... A tak dla uzupełnienia informacji jestem po przeszczepieniu wątroby.
[ Dodano: 2012-10-16, 01:53 ]
i jeszcze jedno miałam robioną szeroką diagnostykę w kierunku niedokrwistości i wszystko wyszło ok czyli: kolonoskopia i gastroskopia itp... ale ostatnio robiłam test na krew utajoną w kale i wynik wyszedł dodatni wiec może to jest przyczyna mojej niedokrwistości. Chociaż hematolog powiedział że niedobór żelazo to jedno a podejrzenia zespołu MDS to drugie. I tak szczerze mówiąc to tak sie zastanawiam czy to nie jest tylko niedobór żelaza.
LUŚKA1, tak merytorycznie nie potrafię Ci odpowiedzieć.
Miałam zarówno i pobierany szpik, i trepanobiopsji. I trepanobiopsja jest dokładniejszym badaniem (przynajmniej tak mi się wydaje). Poza tym gdy już będzie wynik trepanobiopsji będzie można ustalić jakieś leczenie, jeśli ten spadek hemoglobiny będzie tkwił w pracy szpiku.
Bo i dla Ciebie ten ciągły spadek hemoglobiny, i co i rusz toczenia krwi to żaden komfort. I tak już od roku.
No i właśnie to co powiedział hematolog
LUŚKA1 napisał/a:
niedobór żelazo to jedno a podejrzenia zespołu MDS to drugie
Pozdrawiam Cię serdecznie
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Dziękuję Ja mimo wszystko mam nadzieje, że nie potwierdzi się przepuszczenie hematologa i że nie mam zespołu MDS... A czy trepanobiopsja boli?? bo te zwykłe pobranie szpiku nie było bolesne, ale trochę się denerwuje przed tą trepanobiopsja.... PS: CZYTAŁAM TROCHĘ TWOJE WYPOWIEDZI NA FORUM..... I NAPRAWDĘ JESTEM PEŁNA PODZIWU JAK DZIELNIE WALCZYSZ ZE SWOJĄ CHOROBĄ.... TRZYMAM ZA CIEBIE KCIUK POZDRAWIAM.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2012-10-16, 14:01 ] Bardzo prosimy o nie pisanie z włączonym CapsLockiem (WIELKIMI LITERAMI)
Odczuwanie bólu jest sprawą indywidualną i zależną od progu wytrzymałości pacjenta oraz od 'umiejętności' lekarza. Jeśli pobranie szpiku nie było dla Ciebie zbyt bolesne, to może i trepanobiopsja taką nie będzie, choć to 'wyrywanie' kosteczki (proszę nie przestrasz się) często jest trudniejsze zarówno dla pacjenta, jak i dla lekarza.
W trepanobiopsji oprócz pobrania szpiku, jest 'wyciąganie' kosteczki.
Jedni nawet krzyczą, a inni jak pobranie krwi .
Ja nie miałam już nie zliczoną liczbę razy i nigdy nie jest to przyjemnością. Słyszałam różne przerażające opinie na ten temat, a nie był to taki straszny diabeł jak go malują.
Wizyta u dentysty może być gorsza (a tak na marginesie, dla mnie wizyta u ginekologa to i tak najgorsza sprawa ) . Ale jak pisałam wcześniej, każdy jest inny.
Ale i tak najważniejszy jest wynik. Oczywiście nie życzę Ci MDS-a, ale lepiej aby został wykryty teraz (o ile jest) niż miałby przejść w białaczkę.
Życzę Ci jakby jak najszybciej postawiono diagnozę Tobie i oczywiście jak najmniej przykrą. Ale myślę, że sama sobie zdajesz sprawę, że spadanie hemoglobiny przez rok, to nie jest dobrze (zwłaszcza do tak niskiego poziomu, szczerze powiedziawszy ja przy ok. 7 g/dl zaczynałam chodzić na czworakach) i dobrze, aby dotarto dlaczego tak się dzieje i podjęto właściwe leczenie.
LUŚKA1 napisał/a:
CZYTAŁAM TROCHĘ TWOJE WYPOWIEDZI NA FORUM..... I NAPRAWDĘ JESTEM PEŁNA PODZIWU JAK DZIELNIE WALCZYSZ ZE SWOJĄ CHOROBĄ.... TRZYMAM ZA CIEBIE KCIUK
Bardzo dziękuję
Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
. A tak dla uzupełnienia informacji jestem po przeszczepieniu wątroby.
Stan po przeszczepie wątroby w powiązaniu obecnego stanu zdrowia wymaga
wymaga szerokiej gamy opieki specjalistycznej ...
Cytat:
i jeszcze jedno miałam robioną szeroką diagnostykę w kierunku niedokrwistości i wszystko wyszło ok czyli: kolonoskopia i gastroskopia itp...
Cytat:
ale ostatnio robiłam test na krew utajoną w kale i wynik wyszedł dodatni.
Jest to bardzo ważna informacja.Tutaj też można upatrywać się przyczyny tracenia krwi...
Wynik dodatni testu to konieczność dalszych badań. Nie wiemy, kiedy była robiona ostatnio kolonoskopia, ale w tej sytuacji koniecznie trzeba ja powtórzyć...
Oczywiście powodem krwawienia najczęściej bywają polipy usuwane podczas zabiegu, bywają hemoroidy lub stany zapalne.. Kolonoskopia szczegółowo ujawni miejsce i przyczynę krwawienie.
O dokładnymi wiarogodnym wyniku kolonoskopii decyduje zarówno sprzęt i odpowiednie przygotowanie pacjenta...
Teraz tylko czekanie na wyniki badań po dokładnym przeanalizowaniu próbek. I tylko specjalista po uzyskaniu danych z badań oceni stopień zaawansowania MDS lub wykluczy...
LUŚKA1, wczoraj w nocy przypomniało mi się, i powinnam Ci napisać, że szpik może być pobierany z mostka lub z talerza kości biodrowej, a trepanobiopsja jest robiona tylko z kości biodrowej.
Dziękuję Ci Kasia za informacje w listopadzie będę miała wizytę u hematologa i jak będę już wiedziała czy potwierdziła się diagnoza to napisze... Mam nadzieje, że to nie zespól MDS . pozdrawiam i do zobaczenia na forum
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum