Prosze o pomoc otrzymalam wynik badania TK kl. piersiowej czy to cos groznego... Wynik badania .. tresc..
TK KLP:
W porownaniu do badania poprzedniego guzek w plucu lewym na pograniczy segmentow 4-3 jest nieznacznie wiekszy i mierzy 9x8 mm w przekroju poprzecznym (poprzednio 8x6 mm). Pojawily sie powiekszone wezly chlonne na pograniczu gornego bieguna lewej wneki i srodpiersia, wielkosci do 20x13 mm na przekroju poprzecznym (5ima86). Obraz niejednoznaczny, wskazana dalsza diagnostyka.
Badanie wykonalam w grudniu, poprzednie w sierpniu, prosze o pomoc.. boje sie ze to nowotwor co mnie czeka z gory dziekuje za odpowiedz. Malgorzatagd
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2014-01-05, 07:28 ] Post wydzielony do osobnego wątku.
Proszę zapoznać się z Regulaminem Forum.
Prosimy również o stosowanie spacji po kropkach, przecinkach, akapitów.
Prosimy o poprzedni wynik TK z sierpnia, informację czy było ono wykonane na tym samym sprzęcie co ostatnie, z jakiego powodu wykonano sierpniowe TK, czy występują jakieś niepokojące objawy, w jakim jesteś wieku, czy palisz, czy masz wywiad onkologiczny.
Witam, zdecydowalam sama wykonac badania po 20 latach, w maju wykonalam rtg kl. piersiowej
WYNIK RTG KLP maj 2013:
Jamy oplucnowe wolne od plynu. Zrosty oplucowo-osierdziowe w prawym kacie przysercowym. Na obwodzie pola srodkowego pluca lewego widoczne jest drobnoguzkowe, dobrze ograniczone i mocno wysycnone zageszczenie o se. 5 mm mogace odpowiadac zwapnieniuw miazszu pluca, lub zmianie pozaplucnej. Jesli patologia ta nie jest znana, nie byla opisywana w bad. poprzednich, w razie watpliwosci klin. wskazana dalsza diagnostyka. W polach dolnych obu pluc wzmozenie rysynku okoloskrzelowego najprawdopodobniej o charakt. zmian przewleklych typu bronchitis-peribronchitis. Poza tym pola plucne bez zmian ogniskowych, swiezych zageszczen zapalnych i cech zastoju.
Umowilam sie na wizyte w sierpniu pviatna do Onkologa z wykonanym w lipcu TK oto opis...
TK kl. piersiowej lipiec 2013:
W seg 4 pluca lewego miekkotkankowy guzek srednicy 8 mm (6imal122), o nieregularnych zarysach - wieloznaczny. Wskazane bad. kontr. za 3-6 m-cy. Poza tym pluc bez zmian ogniskowych i zgeszczen miazszowych. W gornej czesci tchawicy od str. przednio-prawobocznej niewielki przyscisniety wtret sr 5 mm wydzielina. Guzek? Glowne galezie oskrzel drozne, kamy oplucnowe wolne od plynu. Nie widac powiekszonych wezlow chlonnych w obrebie srodpiersia i wnek plucnych. Nadnercza niepowiekszone. Zmiany zwyrodnieniowo-wytworcze w kregoslupie piersiowym. Wysokosc trzonow zachowana.
Onkolog poinformowal mnie ze musimy obserwowac czy guzek urosnie, wiec 17 grudnia wykonalam tk kl piersowej co w pierwszym moim poscie opisalam, na koniec stycznia mam umowiona wizyte u Onkologa, boje sie strasznie, doszly teraz wezly chlonne co mnie czeka prosze o pomoc, nie spie po nocach nie wspomne o zalamaniu psychicznym, mam 53 lata , palilam przez 15 lat od sierpnia nie pale jak sie dowiedzialam ze wezly chlonne mam jeszcze powiekszone caly swiat zawalil mi sie, czulam sie dobrze do chwli gdy w grudniu odczytalam wynik, z gory dziekuje za odpowiedz z powazaniem Malgorzatagd
[ Dodano: 2014-01-05, 13:19 ]
re... zapomnialam napisac ze Tk bylo wykonane na tym samym sprzecie co poprzednie. pozdrawiam
Nic jeszcze nie jest absolutnie przesądzone, ale na pewno konieczna jest dalsza diagnostyka, na którą zapewne skieruje Cię onkolog - być może będzie to bronchoskopia (guzek powinien być łatwo dostępny, choć niewielki i ciężko będzie w niego trafić), być może zdecydują się na pobranie węzła, ciężko powiedzieć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum