Badanie RTG
W szczycie płuca prawego cień o wym.2.5x1.5 cm rzutujący się na skrzyżowanie I i IV żebra.
Płuco lewe bez zmian ogniskowych.Wzmożony rysunek zrębowy płuc nz tle nieżytu.
Dodatkowy płat żyły nieparzystej.Kąty p-ż wolne.
Serce niepowiększone w wymiarze poprzecznym.
Aorta wydłużona.
Jest to badanie mojej żony czy można coś o tym konkretnego powiedzieć,proszę
zatroskany mąż
Na podstawie obrazu RTG oraz wywiadu można na tym etapie stwierdzić, że możliwy jest rak płuca prawego.
Możliwy - nie oznacza pewny (jednak prawdopodobieństwo jest niemałe).
Tak jak napisała absenteeism - kolejnym etapem diagnostyki winno być wykonanie tomografii klatki piersiowej. Powinno się również zaplanować bronchofiberoskopię.
Pozdrawiam ciepło.
Dzięki za odpowiedz, wynik TK w środę wtedy napiszę.
[ Dodano: 2011-03-28, 22:07 ]
DumSpiro-Spero napisał/a:
Na podstawie obrazu RTG oraz wywiadu można na tym etapie stwierdzić, że możliwy jest rak płuca prawego
DumSpiro-Spero napisał/a:
Możliwy - nie oznacza pewny (jednak prawdopodobieństwo jest niemałe).
Mam pytanie jeżeli nie rak, to co i co mi powie TK czy tylko przybliży do odpowiedzi czy żeby być pewnym trzeba dalszych badań i jak te badania rozkładają się w czasie? Świat mi się zawalił i jeszcze te czekanie.
Proszę o odpowiedz.
TK przybliży do odpowiedzi. Pewność da biopsja (czekanie na sam wynik biopsji to ok. 3 tyg. ze względu na procesy chemiczne, którym podlega wycinek), na którą też pewnie poczekacie.
Jeśli nie rak, to nie wiadomo co, jest trochę chorób, które mogą spowodować taki obraz - np., daleko nie szukając, gruźlica. Tylko wynik biopsji da pewność.
Tak jak napisała DSS - u osoby palącej w wieku 61 lat rak płuca jest niestety bardzo prawdopodobny
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Wynik będę miał jutro po południu, od razu napiszę, serdeczne dzięki.
[ Dodano: 2011-03-30, 18:28 ]
Wynik badania TK
Badanie KT klatki piersiowej przeglądowe i wykonane z dożylnym wzmocnieniem kontrastowym wykazuje w partiach szczytowych płuc zmiany charakterze włóknisto-bliznowatym, wśród których dostrzega się drobne, nieregularne guzki o śr.ok.4.2mm(segment 2 płuca prawego) i 5.8-7mm (segment 1/2 płuca lewego).
Współistnieją cech rozedmy, z obecnością pęcherzy u podstawy płuca lewego, o śr.25mm.
Wariant anatomiczny w postaci dodatkowego płata żyły nieparzystej. Śródpiersie w granicach normy.
WNIOSKI:obraz KT może odpowiadać zmianom po przebytym procesie swoistym.
Do rozważania dalsza kontrola.
Dla mnie mimo wszystko niepokojące są te guzki w obu płucach. Oczywiście obraz może odpowiadać zmianom poswoistym, ale z drugiej strony guzki + rozedma wzbudzają pewien niepokój.
Może być problem z dotarciem do tych guzków w bronchoskopii, ale nie wiem czy lekarze zdecydowaliby się na BAC płuca. Aczkolwiek przy wywiadzie długotrwałego nikotynizmu i narastającym kaszlu moim zdaniem należałoby to dalej diagnozować.
Dla mnie mimo wszystko niepokojące są te guzki w obu płucach. Oczywiście obraz może odpowiadać zmianom poswoistym, ale z drugiej strony guzki + rozedma wzbudzają pewien niepokój.
Może być problem z dotarciem do tych guzków w bronchoskopii, ale nie wiem czy lekarze zdecydowaliby się na BAC płuca. Aczkolwiek przy wywiadzie długotrwałego nikotynizmu i narastającym kaszlu moim zdaniem należałoby to dalej diagnozować.
A czy lekarz kierujący na TK widział już wynik?
Witam
Dzięki za odpowiedz, lekarz kierujący nie widział wyników jest na urlopie, wydaje mi się że i tak skierowałby do specjalisty (lekarz kierujący internista), więc byliśmy u pulmonologa pani doktor która jest ordynatorem na oddziale ( tym od płuc ) przejrzała dyskietkę z wynikami badań i dokładnie powiedziała to samo, no i w piątek przyjmie żonę do siebie na oddział celem dalszego badania. Powiedziała coś co jest dla nas bardzo ważne, że w zasadzie wyklucza kwestie nowotworowe. Teraz czekam żeby to wszystko potwierdziło się na 100%.
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum