Dokladnie rok temu opisywalem chorobe mojego Taty... . Dzisiaj chcialbym poprosic o interpretacje wynikow mojego wujka, ktory zaslabl w domu i po przeprowadzeniu badan okazalo sie ze ma nowotwor.
Przepraszam za jakosc zdjec mam nadzieje ze sa czytelne.
Witaj.
Z tego co wkleiłeś wynika, że w mózgu wujka są guzy, które są najprawdopodobniej przerzutem czego innego. Z dotychczasowych badań i konsultacji dermatologicznej wynika, że mogą t być przerzuty czerniaka umiejscowionego na karku. Wujek ma się stawić na chirurgii 23 lutego, jak się domyślam celem wycięcia tej zmiany z karku i zbadania jej.
Dziekuje za szybka odpowiedz. Rzeczywiscie 23.02 ma miec pobrane wycinek do badania z tych zmian skórnych. Czy ten przerzut moze byc od tego guzka na płucach? Czy raczej ten na płucach skoro jest tak maly to tez jest przerzutem tzn. moze byc przerzutem od np czerniaka?
[ Dodano: 2012-02-09, 21:21 ]
Ok zle przeczytalem. Prosze powiedziec czy mozna okreslic na tym etapie rokowanie?
_________________ Per aspera ad astra... - 09.04.2011 [*]
Guz na płucach może być przerzutem czerniaka, lub w ogóle nie być rakiem.
Mało prawdopodobne, by był źródłem rozsianego nowotworu - jest mały, pojedynczy, nie ma mowy o jakichkolwiek powiększonych węzłach.
Bardzo Pani dziekuje. Prosze powiedziec co Pani mysli o tych zmianach na mozgu... czy jest to operacyjne? czy raczej nie operuje sie w takich sytuacjach... . I jakie wg Pani jest rokowanie... .
Dziekuje,
Tomek
Prosze powiedziec co Pani mysli o tych zmianach na mozgu... czy jest to operacyjne? czy raczej nie operuje sie w takich sytuacjach...
Rozsiew jest mnogi, występuje wodogłowie co świadczy o sporym zaawansowaniu choroby. Podejrzewam ,że operacja nie będzie możliwa.
voli napisał/a:
Prosze powiedziec czy mozna okreslic na tym etapie rokowanie?
Póki co trudno mówić o rokowaniu i ewentualnym leczeniu, bowiem nie wiemy jakiego nowotworu są to przerzuty.
Jeżeli jednak okaże się ,że są to przerzuty czerniaka, dużo zależy, od tego jakie leczenie systemowe zostanie zastosowane. Niemniej jednak niezależnie od terapii, leczenie mnogich przerzutów czerniaka do CUN jest trudne i nie rokuje dobrze. Przykro mi bardzo.
Trochę mnie tu nie było... sprawa choroby Wujka przybrała w pewnym momencie szybki bieg i szybko sie zakończyła. Wujek zmarł chwilę po moim ostatni poście... . W szpitalu lekarze chcieli wyciąć mu te czerniaki ze skóry, dzień przed operacją był pełny sił, rozmawialiśmy... po operacji jego stan nagle się pogorszył... Tracił przytomność, spał, nie reagował... . Zmarł w szpitalu.
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi i pomoc.
Pozdrawiam,
Tomek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum